fbpx

Turska proizvodi napredne bespilotne letjelice poznate i kao “dronovi kamikaze“

Reporterska ekipa AA prva je snimila kompleks Tehnoparka Ostim u kojem STM proizvodi borbene bespilotne letjelice koje su već u inventaru Turskih oružanih snaga, a uskoro se očekuje i njihov izvoz

 

 

Nakon uspješnog projekta razvoja, proizvodnje i isporuke autonomnih bespilotnih letjelica Turskim oružanim snagama, kompanija za odbrambene tehnologije i inženjerstvo STM nastavlja razvijati nove proizvode koji su dio progresa nacionalne obrambene industrije Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Kompleks u sjedištu STM-a odveć je postao mali da bi zadovoljio rastuću potražnju za naprednim autonomnim i taktičkim proizvodima te kompanije, zbog čega je otvoren novi proizvodni pogon u Tehnoparku Ostim.

Reporterska ekipa AA prva je snimila kompleks Tehnoparka Ostim u kojem STM proizvodi borbene bespilotne letjelice koje su poznatije kao “dronovi kamikaze“.

Inženjerski timovi u tom pogonu uglavnom rade na razvoju autonomnih i taktičkih sistema za podmirenje potreba Turske, ali i za izvoz.

STM radi na serijskoj proizvodnji autonomnih bespilotnih letjelica Togan i Alpagu, a trenutno je najviše usredotočena na realizaciju narudžbi autonomnih bespilotnih letjelica Kargu koje su prije skoro godinu uvrštene u inventar Turskih oružanih snaga, a u javnosti su poznate i kao “dronovi kamikaze“.

Kompanija proizvodi nekoliko verzija tih dronova nove generacije, a na bazi informacija s terena radi na novim detaljima koji će smanjiti cijenu i povećati efikasnost tih proizvoda.

Turske oružane snage su u prvom kontingentu naručile 500 Kargu dronova i u toku su njihove isporuke. Povratne informacije s terena su odlične, ali u STM-u i dalje rade na unapređenju performansi kako bi se došlo do besprijekornog proizvoda.

Kargu je bespilotna letjelica kojom može upravljati jedan čovjek sa zemlje i to manuelno ili autonomnim sistemom, a višenamjenska je letjelica koja je opremljena naprednim nadzornim sistemima, pa čak i senzorima za prepoznavanje lica ljudi na zemlji.

Prošle godine su počela i testiranje nove ideje korištenja tih dronova u jatu, odnosno da više letjelica bude uključeno u zadatak kako bi on bio što brže i što efikasnije izvršen. U toku je dorada algoritama i sistema, kao i razvoj posebne mape i navigacijskih sistema.

Plan je da u inventar Turskih oružanih snaga do kraja naredne godine bude predan i prvi kontingent dronova Kargu koji djeluju u jatu od po 20 letjelica.

U toku je i rad na razvoju dodatnih sistema kojima će se te letjelice integrirati u niz postojećih platformi, a već ih uspješno koriste turska vojska i žandarmerija. Uskoro će ih koristiti i mornaričke platforme, kao i platforme oklopnih vozila.

Kargu dronovi testirani su u tropskim regijama, pustinjama, tundrama i drugim klimatskim zonama, a zbog performansi je ta letjelica već privukla pažnju šire svjetske javnosti.

U toku su pregovori za izvoz tih letjelica u tri države, a uskoro se očekuje i prvi izvoz.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!