fbpx

Turska poslala pomoć u više od trideset država

Do sada su, osim Turske i Rusije, sve države zatražile pomoć od MMF-a. S druge strane, prema posljednjim informacijama, više od devedeset država zatražilo je pomoć od Turske, koja je odgovorila na čak više od trideset poziva i poslala svoju pomoć u zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina

 

Piše: Amina ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

U svom nedavnom obraćanju predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoǧan kazao je da nakon pandemije virusa korona ništa neće biti isto kao prije, te da završava period onih koji su preko leđa drugih zemalja i ljudi za sebe uspostavili lažni poredak prosperiteta. “Još jednom je dokazano da se ekonomija ne sastoji samo od novca, berze, kamata, spekulativnih alata, već da su dovoljna proizvodnja i pravedna distribucija ono što je istinski važno. Ulazimo u period u kojem će se redefinirati politički, ekonomski i socijalni odnosi države i njezinih građana. U ovom periodu će se princip ‘Omogući čovjeku da živi da bi država živjela’, o kojem pričamo već sedamnaest godina, smjestiti u centar sistema upravljanja svih zemalja.”

Tokom borbe protiv virusa došlo je do žustrih kritika koje su jedna drugoj upućivale članice Evropske unije, a najčešće su bile usmjerene prema institucijama Evropske unije, i to zbog izostanka pružanja adekvatne pomoći ili zbog nedovoljne angažiranosti u zaustavljanju pandemije. Do sada su, osim Turske i Rusije, sve države zatražile pomoć od MMF-a. S druge strane, prema posljednjim informacijama, više od devedeset država zatražilo je pomoć od Turske, koja je odgovorila na čak više od trideset poziva i poslala svoju pomoć u zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Među posljednjim državama kojima je Turska poslala pomoć nalazi se Velika Britanija, zatim su tu Španija, Italija, Libija, Irska, te balkanske zemlje Makedonija, Kosovo, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Na pomoć, između ostalih, čekaju još i Njemačka i Sjedinjene Američke Države, koje su poslale listu potrebnih stvari, među kojima su i maske, medicinski kreveti, naočale, medicinski sapuni, rendgenski aparati, pa čak i mrtvačke vreće i još mnogo toga. Turska je u sve države pomoć poslala s porukom u kojoj su zapisane Mevlanine riječi: “Nakon beznađa, dolazi obilje nade… Nakon mraka, dolazi obilje sunca…”

U ovoj teškoj situaciji, koja je zadesila skoro cijeli svijet, pokazalo se da su države za koje se vjerovalo da su mnogo razvijenije i jače od Turske došle u poziciju da pomoć traže od ove zemlje, koju su često znali i nepravedno kritizirati, pa čak i njenog predsjednika Erdoǧana nazivati “diktatorom”. Možda se očekivalo da Turska upravo zbog ovih nepravednih kritika u prošlosti negativno odgovori na pozive za pomoć, ali je ova država još jednom pokazala zašto je na prvom mjestu u svijetu u dijeljenju humanitarne pomoći, pa čak i pod teškim okolnostima i za nju samu.

Mnoge države izrazile su veliku zahvalnost Turskoj, među kojima su i Italija, Španija pa i balkanske zemlje. Čak je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, vjerovatno u velikom uzbuđenju zbog dolaska pomoći, javno pred kamerama predsjednika Turske Erdoǧana nehotično nazvao “predsjednikom Republike Srbije”.

Među svim pošiljkama pomoći iz Turske izdvaja se ona koja je poslana Bosni i Hercegovini, zato što je jedino nama iz ove zemlje avion pomoći stigao dva puta. Čim su bili zabilježeni prvi pozitivni slučajevi na zarazu u Bosni i Hercegovini, stigao je avion pomoći koji je opremio i poslao turski “Crveni polumjesec”. Tom prilikom stigle se hiljade medicinskih maski, sigurnosnih kombinezona i naočala, a zatim je prošle sedmice došao još jedan avion pomoći Turske vlade.

I ovaj put poslane su maske, zaštitna odjela, kao i hiljadu i petsto testova. Za ovo kratko vrijeme iz Turske, koju često domaći analitičari kritiziraju riječima kako “Bosni šalje samo ljubav i selame”, stigla su dva aviona pomoći. Nažalost, nismo mogli primijetiti primjeren izraz javne zahvalnosti od istih tih analitičara, a nema sumnje u to da će opet jedva čekati prvu priliku da kritiziraju Tursku. Ipak, bilo bi ljudski da se osim člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ministra sigurnosti Fahrudina Radončića te predsjednika SDA Bakira Izetbegovića pojavi još neko i javno kaže – “Hvala!”

Osim ove pomoći, također je i predstavništvo Turske agencije za saradnju i koordinacija (TIKA) u Bosni i Hercegovini organizaciji “Medica” Zenica doniralo potrebni materijal za izradu maski koje će se dijeliti zdravstvenim ustanovama i građanima Bosne i Hercegovine. Također, turska građevinska kompanija “Cengiz İnşaat” donirala je 100.000 KM kao podršku u borbi protiv virusa korona.

Već godinama predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoǧan, na raznim mjestima kao što je to bilo i prilikom obraćanje na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, govori da je “svijet veći od pet”, misleći pritom na pet stalnih članica UN-a – Sjedinjene Američke Države, Rusiju, Kinu, Englesku i Francusku. Cijela ova situacija s bolešću COVID-19 pokazala je još jednom značaj ovog Erdoǧanovog stajališta, a osim toga, ukazuje i na moguće poruke izjave da “nakon pandemije ništa više neće biti isto kao prije”.

I Turska je ozbiljno pogođena virusom. Do 14. aprila, prema objavama Ministarstva zdravlja Turske, urađeno je više od 400 hiljada testova, zabilježeno je preko 60 hiljada pozitivnih slučaja, od čega je 1.296 osoba izgubilo život, a oko četiri hiljade izliječeno. Međutim, dugogodišnje ulaganje Turske vlade u zdravstvo, kao i u druge oblasti, dovelo je Tursku u stanje da se sama može boriti s ovim opasnima virusom, a uz to i pomagati drugima. Također, Turska je pokazala i šta znači “omogući čovjeku da živi da bi država živjela”.

Naime, Turska je jedina država u svijetu koja je, osim što je pružila pomoć za više od trideset zemalja, u svojoj državi zabranila prodaju medicinskih maski, a uvela njihovo besplatno dijeljenje, kako u marketima, tako i dostavljanjem na kućne adrese. Dok se u mnogim zemljama dešava nestašica medicinskih maski, turski građani na svoju kućnu adresu besplatno dobijaju masku, kolonjsku vodu i pismo predsjednika Erdoǧana. Osim toga, svi kojima je maska potrebna mogu se dodatno, putem interneta, prijaviti i zatražiti ih.

Otkako se pojavila bolest COVID-19, turske domaće kompanije počele su raditi na izradi domaćeg respiratora, te su već krajem marta javnosti prezentirali prvi prototip, što pokazuje razvijenost turske proizvodnje, a samim time i ekonomije. Također, pored mnogobrojnih mjera za spas privrede, Turska je do sada za dva miliona porodica koje su u potrebi podijelila po 1.000 turskih lira jednokratne pomoći (oko 280 konvertibilnih maraka), a istu podjelu planiraju za još 2,2 miliona porodica. S druge strane, nedavno je turski predsjednik Erdogan pokrenuo kampanju solidarnosti “Mi smo sebi dovoljni”, za koju je prvi donirao sedmomjesečnu plaću.

Nakon predsjednika, na isti korak odlučili su se mnogi političari, ministri, zastupnici u parlamentu, kao i velike ili male domaće kompanije u Turskoj. Za građane je otvoren broj telefona putem kojeg SMS-om mogu donirati deset turskih lira. Da je turski narod nacija koja se u svakoj teškoj situaciji ujedini, pokazala je i ova kampanja, u okviru koje je do sada sakupljeno više od 221 miliona dolara. Ovim primjerom Turska vlada i njen narod pokazali su šta znači kada država radi za narod, te kako narod zauzvrat radi za državu. Upravo su ovo jedinstvo i državna snaga ono što mnogima smeta.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI