fbpx

Turska firma “Cengiz” donira 100.000 KM za borbu protiv Covid-19 u BiH

Jedna od vodećih turskih kompanija “Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret” odlučila je donirati stotinu hiljada konvertibilnih maraka humanitarnoj organizaciji MFS-EMMAUS kao vid podrške za borbu s teškom situacijom kroz koju prolazi i naša država

Piše: Amina ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

U borbi protiv koronavirusa Covid-19 u Bosni i Hercegovini pokazuju se istinski prijatelji naše države. Među njima je i turska kompanija “Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret”, koja je odlučila donirati stotinu hiljada konvertibilnih maraka humanitarnoj organizaciji MFS-EMMAUS kao vid podrške za borbu s teškom situacijom kroz koju prolazi i naša država. Nedavno je i ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić odlučio dio svoje plaće također donirati EMMAUS-u.

Ovo nije prvi put da turska kompanija “Cengiz” pruža podršku institucijama u Bosni i Hercegovini. Naime, 2016. godine donirali su čak dva miliona konvertibilnih maraka Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) kao izraz želje da podrže razvoj zdravstva u Bosni i Hercegovini. Ovog puta odlučili su se na donaciju humanitarnoj organizaciji MFS-EMMAUS, koja poseban doprinos daje kroz pomoć povratnicima, a i ostalima kojima je potrebna pomoć širom Bosne i Hercegovine. Iz organizacije EMMAUS navode da su jako zahvalni na donaciji koja će im posebno u ovim danima dobro doći.

“Ova donacija u ovako kriznom periodu će nam biti od velike pomoći kako za brigu o našim korisnicima, tako i za pomoć onima kojima je najpotrebnija. Novonastala situacija mnogo nas je zabrinula s obzirom na to da naši projekti obuhvataju veliki broj korisnika i zahtijevaju veliki angažman našeg osoblja kako bi se svim korisnicima osiguralo najpotrebnije u ovim kriznim situacijama. Koristimo priliku da se najiskrenije zahvalimo turskoj firmi ‘Cengiz’, koja je osigurala ovu vrijednu donaciju za stanovništvo Bosne i Hercegovine. Ovom donacijom pružena nam je sigurnost da nećemo oskudijevati u potrebnim sredstvima za zaštitu stanovnika naše domovine protiv virusa korona ”, kažu iz EMMAUS-a, naglašavajući da se još jednom zahvaljuju istinskom dokazanom prijatelju Turskoj i njenoj kompaniji “Cengiz”.

Kroz projekte kao što su stipendiranje djece, Prihvatni centar “Duje”, Internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima, dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici, Zvorniku, Doboju, kao i kroz projekt Narodne kuhinje u Doboju, EMMAUS je važno utočište za veliki broj naših građana u potrebi.

Inače, firma “Cengiz” jedna je od vodećih firmi u Turskoj, a posljednjih godina su među vodećim firmama i u regiji. U Bosni i Hercegovini djeluju kroz izgradnju autoputeva kao što je bila dionica Suhodol – Tarčin, te trenutna gradnja dionice zeničke obilaznice. Osim toga, građevinska firma “Cengiz” nedavno je pobijedila i na tenderu u Sloveniji za izgradnju drugog dijela tunela Karavanka, a ubrzo nakon toga, potpisali su ugovor i u Hrvatskoj za rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove dionice željezničke pruge.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!