fbpx

Turska: Brod “Fatih“ počeo sondažno istraživanje novog lokaliteta u Crnom moru

- Nakon što je na izvoru Tuna-1 otkrivena rekordna rezerva od 405 milijardi metara kubnih prirodnog gasa, turski namjenski brod premješten je na lokalitet izvora Turkali-1 na kojem se očekuje otkrivanje novih rezervi

 

Ministar energetike i prirodnih resursa Republike Turske Fatih Donmez saopćio je da je namjenski brofd “Fatih“ počeo sondažno istraživanje izvora prirodnog gasa Turkali-1 u Crnom moru, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bušilica broda Fatiha se zavrtjela. Pripreme su završene i počelo je sondažno istraživanje. Sondaža će trajati 75 dana“, saopćio je Donmez u poruci na Twitteru.

Turski brod za sondažna istraživanja “Fatih“ nedavno je završio aktivnosti na crnomorskom izvoru prirodnog gasa Tuna-1 (Dunav-1) na kojem je otkrivena rekordna rezerva plina od ukupno 405 milijardi metara kubnih tog energenta.

Brod je sada premješten na izvor Turkali-1 na kojem Turska očekuje otkrivanje novih rezervi, a koji se također nalazi u turskom crnomorskom energetskom bazenu Sakarya.

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!