fbpx

Turistički vaučeri u prodaji do kraja sedmice

Na javni poziv prijavilo se više od 40 privrednih subjekata, odnosno, poslana je 21 ponuda.

 

Početkom ovoga mjeseca Grad Bihać osigurao je 100.000 maraka, a UNDP 54.000 maraka za turističke vaučere, te je potpisan ugovor s Turističkom zajednicom Grada Bihaća kao realizatorom projekta turističkih vaučera. Nakon dvadesetak dana, završeni su javni pozivi i turistički vaučeri konačno su na raspolaganju građanima.

“Do kraja ove sedmice vaučeri će biti u prodaji i moći će se kupiti putem dva portala za grupnu kupovinu”, tvrdi za Stav v. d. direktora Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić.

U utorak su otvorene ponude portala za grupnu kupovinu putem kojih će se vršiti prodaja vaučera i odabrana su dva portala. Ranije je završen javni poziv za hotelijere i ugostitelje koji su se mogli prijaviti za ovaj projekt. Amidžić ističe da su uvjeti bili samo to da se dva privredna subjekta udruže i kreiraju zajednički turistički paket usluga u vrijednosti od minimalno 300 maraka, te da dostave neophodnu dokumentaciju. Na javni poziv prijavilo se više od 40 privrednih subjekata, odnosno, poslana je 21 ponuda.

Kako će sve to izgledati u praksi, objasnio nam je Amidžić: “Vrijednost vaučera je 200 maraka. Kupci vaučera, odnosno korisnici turističkih paketa, mogu biti iz bilo kojeg dijela BiH, osim iz Bihaća, dok ponuđači usluga mogu biti samo iz Bihaća. Krajnji kupac putem portala za grupnu kupovinu kupuje paket turističkih usluga u vrijednosti od, recimo, 400 maraka, koji mora uključivati najmanje dva noćenja, i prilikom kupovine dobija popust od 200 maraka, koliko je vrijednost vaučera. Ponuđači usluga, hoteli, restorani i drugi iz Bihaća, čije je usluge kupac odabrao, Turističkoj zajednici šalju fiskalni račun i Grad Bihać im refundira 200 maraka po paketu usluga, odnosno po jednom posjetiocu.”

Bihać je prva lokalna zajednica u Federaciji BiH koja je uvela turističke vaučere kako bi koliko‑toliko spasila turističku sezonu. Kako će vaučeri funkcionirati i kakva će biti potražnja, vidjet ćemo za koji dan. /J. Salkić/

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!