fbpx

Turbulencije u A-SDA i posljedice po vlast Unsko-sanskog kantona

Mjesecima nakon oktobarskih općih izbora u A-SDA nešto ne štima. Stranka koja je ulaskom u koaliciju sa SDP-om, SBB-om i Nezavisnim blokom formirala većinu u Skupštini Unsko-sanskog kantona našla se u unutarstranačkim problemima prouzrokovanim kadroviranjem i marginalizacijom pojedinih regionalnih odbora

 

Vijest da je Ismet Kurić podnio ostavku na mjesto predsjednika Gradske organizacije A-SDA Bihać izbacila je na površinu dugo skrivanu istinu o poremećenim odnosima unutar ove stranke. Činjenica da se vrh A-SDA na čelu s Nerminom Ogreševićem nije očitovao u vezi s Kurićevom ostavkom ukazuje na bahat i neprofesionalan odnos koji traje nekoliko godina. Ali, nije Kurićev slučaj jedini u ovoj stranci.

Prije njega to isto uradio je i bihaćki ljekar Hajrudin Halilović, koji je najprije podnio ostavku na sve funkcije u A-SDA, a onda, kako bi pokazao da je ozbiljan u svojim namjerama, nezadovoljstvo svojim statusom u A-SDA iskazao nedolaskom na sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj aktuelna većina nije uspjela usvojiti dnevni red. Nakon što je predsjednik Gradskog odbora A-SDA Bihać Ismet Kurić svoj mandat stavio na raspolaganje, ekspresno i bez bilo kakve obavijesti medijima, na čelo ove stranke u Bihaću došao je Adnan Alagić, dugogodišnji član SDA Bihać i bivši načelnik Općine Bihać, a sada ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona. Spomenute turbulencije izazvale su lančanu reakciju, te se Hasan Keškić, vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća i član A-SDA Bihać, putem Facebooka obratio javnosti, objavivši da napušta A-SDA.

“Poštovana rodbino i prijatelji, ovim putem vas obavještavam da sam 19. 01. 2019. podnio ostavku na sve dužnosti u A-SDA i na članstvo u istoj. O razlozima moje odluke ne bih ovim putem, svoju dužnost vijećnika za sad ću i dalje obnašati i boriti se za ljepšu, pravedniju Gatu, Bihać, USK i BiH. Hvala vam koji vjerujete u mene i žao mi je ako sam nekog razočarao bilo radom, bilo ovom odlukom”, napisao je Keškić.

Bio je to alarm za vrh A-SDA da nešto treba hitno poduzeti, te je predsjednik ove stranke Nermin Ogrešević zvao Keškića moleći ga da promijeni svoju odluku, ali ovaj to nije prihvatio. Član A-SDA, koji nije htio javno govoriti o problemima u ovoj stranci, rekao nam je da većina u A-SDA krivca vidi u Rifetu Hozanoviću, koji samoinicijativno, “iz kafane”, vuče poteze bez saglasnosti ostalih u vrhu stranke, koristeći vješto Nermina Ogreševića, kojeg je isturio na čelo stranke, prebacivši na njega odgovornost za sve što se u stranci trenutno dešava.

Donedavni predsjednik Gradske organizacije A-SDA Bihać Ismet Kurić u stranku je doveden iz SDA, koju je predstavljao u Općinskom vijeću Bihać jedan mandat. Njegovim dolaskom stvari u A-SDA Bihać mijenjaju se nabolje. Okupljao je mlade kadrove oko sebe i pravio listu za lokalne izbore 2016. godine, na kojima je A-SDA Bihać osvojila pet vijećničkih mandata u Gradskom vijeću Bihaća. Umjesto da iskoristi potencijale mladih kadrova i njihovo učešće u Vijeću kako bi oko sebe okupila nove mlade snage, rukovodstvo ove stranke ulazi u pregovore s Građanskim savezom i Šuhretom Fazlićem zaobilazeći rukovodstvo A-SDA u Bihaću, zbog čega se javlja nezadovoljstvo i počinju turbulencije. O tome govori i Ismet Kurić u pismu kojim se obratio vrhu A-SDA, tvrdeći da je takva praksa nastavljena do danas i da su tako imenovani kadrovi u izvršnoj vlasti, zaposleni pojedinci i kreirana kandidatska lista na kojoj, od moguća tri, niti jedan nosilac nije bio iz Bihaća bez obzira na to da dolazi li iz A-SDA ili POMAK-a.

“Ovakva praksa komunikacije i donošenja odluka je konstantna i nakon izbora 2018. godine, što je dokazano imenovanjem predsjednika Kluba poslanika u Skupštini Unsko-sanskog kantona, izborom premijera i ministara, te drugih kadrova A-SDA i POMAK-a”, tvrdi Kurić u svom pismu.

Kaže kako je očigledno da nakon poboljšanja izbornog rezultata dolazi do marginalizacije organizacije Gradskog odbora A-SDA Bihać, uprkos tome što su imali drugi najbolji izborni rezultat u kantonu, te da se ne poštuju organi stranke i stavovi, a sva komunikacija ide preko Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća i člana Građanskog saveza koji je evoluirao u instant političku tvorevinu zvanu POMAK. Nedostatak političkog znanja i iskustva, unutrašnje podrivanje stranke, miješanje vanjskih kadrova, nedovoljan angažman aktuelnog rukovodstva A‑SDA u javnim nastupima segmenti su koji se, prema Kuriću, čim prije moraju urediti. U Bihaću i Unsko-sanskom kantonu trenutno se djeluje putem strategije “zavadi pa vladaj”, tvrdi Kurić i navodi kako se u tome donekle uspjelo.

Upravo je Kurić bio najveći zagovornik približavanja A-SDA i SDA, te formiranja stabilne vlade njihovim ulaskom u politički savez koji je, prema ocjenama mnogih, najprirodniji od svih koji su ikad postojali u Krajini. Možda je to Kurića i koštalo “odsijecanja glave” u A-SDA, jer su planovi i strategije Rifeta Hozanovića u suprotnosti od onog što misli većina u ovoj stranci. Skoro identično Kurićevom slučaju, umalo je prošao i Mirsad Topčagić, koji je zagovarao savez sa strankom Narod i pravda. Postaje sve očiglednije da Hozanović samovoljnim djelovanjem urušava vlastitu stranku i da ne želi njeno širenje niti da u njoj ima kvalitetnih, mladih i perspektivnih kadrova koji bi mogli ugroziti njegove metode djelovanja putem kojih participira u vlasti puna dva izborna ciklusa.

Pozadina i uzroci smjene Ismeta Kurića mogu se tražiti u činjenici da se njegov stav razlikovao od stavova Rifeta Hozanovića o pitanju izbora policijskog komesara MUP-a Unsko-sanskog kantona. Kurić se protivio mišljenjima unutar A-SDA da se stranka treba uplitati u proces izbora komesara, a stav da Mujo Koričić nije prava osoba za tu funkciju najvjerovatnije ga je kasnije koštao pozicije na izbornoj listi i statusa u stranci. Naravno, rukovodstvo stranke nije željelo da se ta činjenica zna i na propitivanja o razlozima Kurićevog “puštanja” iz stranke i prekidanja komunikacije s njim odgovarala je pričom da je Ismet Kurić u predizbornoj kampanji radio protiv A-SDA, a u korist SDA. Ovo nema veze s istinom, čemu u prilog govore i rezultati izbora na području Bihaća, gdje je A-SDA osvojila do sad najviše glasova. A-SDA osvojila je 5.255 glasova i razlika između nje i SDA bila je samo u 269 glasova, dok je na izborima 2016. godine ta razlika bila drastična, a iznosila je 4.308 glasova.

Kurić je razloge prekidanja komunikacije vrha A-SDA s njim i sam obrazložio time da ga je koštalo razilaženje u mišljenju sa strankom u pogledu izbora policijskog komesara. Već tada mu je bilo jasno da on neće još dugo ostati u A-SDA jer pitanje izbora policijskog komesara u Unsko-sanskom kantonu uzrokovalo je niz komplikacija i podjela.

Mjesecima nakon oktobarskih općih izbora, u A-SDA nešto ne štima. Politička organizacija koja je ulaskom u koaliciju sa SDP-om, SBB-om i Nezavisnim blokom formirala većinu u Skupštini Unsko-sanskog kantona našla se u unutarstranačkim problemima prouzrokovanim kadroviranjem i marginalizacijom pojedinih regionalnih odbora. Iako je značajan dio članstva stranke i prije izbora izražavao nezadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma sa SDP-om BiH o podršci Denisu Bećiroviću kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH, rukovodstvo stranke to je učinilo ne obazirući se na stavove i mišljenja svog članstva. Treba li uopće i podsjećati kakve je stavove imao Hozanović i A-SDA kada su isključeni iz SDA? Hozanović se tada pravdao koaliranjem SDA sa SDP-om. Još na YouTubeu postoje i dokazi izjave u kojoj Hozanović kaže da oni nisu prihvatili koaliciju sa SDP-om i da to neće učiniti nikada. Prividni savez i koalicija između A‑SDA i SDP-a USK neprirodan je i pitanje je vremena kada će puknuti.

Sukobi unutar A-SDA generator su nestabilnosti aktuelne skupštinske većine koja je imenovala Vladu Unsko-sanskog kantona. Problemi su dodatno eskalirali raspisivanjem konkursa JP “Komrad” Bihać za upošljavanje kadrova A-SDA – POMAK. Pojedinci iz Gradskog odbora A‑SDA Bihać nezadovoljni su što osobe koje su oni predlagali neće biti zaposlene, te je na kraju A-SDA u dogovoru s Vidom Šantićem, direktorom “Komrada”, poništila odluku uprave ovog preduzeća o raspisivanju konkursa.

Koliko će Šuhret Fazlić još moći obuzdavati svoje nezadovoljno članstvo i dokle će funkcionirati neprirodna tvorevina A-SDA – POMAK, ovisit će o stabilnosti kantonalne vlade. Ako ovome još dodamo nezadovoljstvo Zikrije Durakovića, koji je tražio da bude izabran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, što mu nije udovoljeno, i konstantne zahtjeve od pojedinih skupštinskih zastupnika koji predstavljaju ovu koaliciju, jasno je da trenutna kantonalna vlast u Krajini nema dobru perspektivu i da će se A-SDA morati okrenuti saradnji sa SDA ako želi ostati u vlasti narednih četiri godine.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI