fbpx

Treća “Trka za demokratiju” 14. jula u Sarajevu: Očekuje se oko 500 učesnika iz regiona

Organizatori događaja osigurali su sve potrebne rekvizite za trku dugu oko 3,5 kilometra, od dril majica za trčanje do osvježenja nakon trke, a najboljima će biti uručena novčane nagrade u iznosu od 300, 200 i 100 KM.

Na inicijativu Ambasade Republike Turske u BiH, u nedjelju, 14. jula, sa početkom u 10 sati na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, biće održana treća po redu „Trka za demokratiju“ koja će okupiti čak 500 učesnika i učesnica iz BiH i regije. Trka je organizuje u okviru niza manifestacija kojim će biti obilježena treća godišnjica pokušaja puča u Turskoj od 15. jula 2016. godine, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom, danas je u ambasadi održana konferencija za medije na kojoj su se prisutnima obratili ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, predsjednik Uprave ZiraatBank BH Jusuf Dilaver i direktor Instituta Yunus Emre Mehmet Akif Yaman.

Ambasador Haldun Koc kazao je kako je “Trka za demokratiju” jedan od događaja kojim se nastoji sačuvati od zaborava sve ono što se desilo u noći pokušaja puča.

“Ova je trka demokratije, trka u ime demokratije, u ime naše zajedničke solidarnosti, tako da se nadam da ćemo svi zajedno biti u nedjelju i da ćemo trčati zajedno. Ova trka postala je tradicionalna i jedan vrlo lijep primjer našeg jedinstva i zajedništva”, rekao je Koc.

Naglasivši kako je trka besplatna za sve učesnike, Koc se zahvalio svima koji su dali doprinos da ova trka bude održana, a to su, kako je kazao, Ziraat Bank, Institut Yunus Edmre, Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), te kompanija Natron Hayat.

Podsjetio je kako je pokušaj puča 2016. godine bio teroristički pokušaj rušenja izabrane vlade, predsjednika i ustavnog poretka u Turskoj.

Ambasador Koc je, također, uz kratku prezentaciju informisao predstavnike medija o najznačajnijim detaljima koji su se dogodili u noći pokušaja puča, 15. jula 2016. godine. Tokom prezentacije prikazani su i autentični videozapisi i fotografije iz te tragične noći.

Kada se govori o pokušaju puča, ambasador Koc naglašava kako je najvažnije istaknuti to što se turski narod jedinstveno suprotstavio i borio protiv puča. Turska je, prema njegovim riječima, na taj način pokazala svoju pravu snagu, pokazala koliko joj je bitna demokratija, ali i to da se ona mora sačuvati.

Na pitanje novinara u vezi s procesom izručenja pripadnika FETO-a Turskoj sa područja BiH, što je bila jedna od tema nedavne posjete turskog predsjednika Recepa Tayyip Erdogana Sarajevu, Koc je odgovorio:

“Ovo je proces koji traje već neko vrijeme, u skladu s međunarodnim pravom i općim pravnim principima. Mi smo pravnim putem od BiH zatražili izručenje osoba koje su pripadnici FETO-a u ovoj zemlji. To je već poznato. Mi smo, ponovo u skladu s međunarodnim pravom, informacije i dokumentaciju o ovim osobama čije izručenje tražimo, predali nadležnim institucijama. Ove osobe su dokazani pripadnici terorističke organizacije FETO”, kazao je Koc.

Na pitanje da li je tačno da su pomenutim osobama oduzeti turski pasoši, Koc je kazao kako je riječ o osobama čiji su pasoši poništeni, odnosno nisu više validni, obzirom na činjenicu da su pomenute osobe članovi terorističke organizacije.

Upitan da li bi, u slučaju da pravosudne institucije BiH donesu odluku da odbiju zahtjev Turske o izručenju, to moglo narušiti odnose dvije zemlje, Koc je rekao ”riječ je o procesu koji je u toku, stoga bi bilo pogrešno odgovarati na hipotetička pitanja”.

”Kao što sam rekao, pravni proces je u toku, mi smo dostavili neophodne informacije i dokumente, uputili zahtjev za izručenje. Moram istaknuti da je BiH jedna od prvih zemalja koja je u noći 15. jula 2016. godine uputila podršku Turskoj. Turska je istinski prijatelj BiH, a i BiH je isto tako istinski prijatelj Turske. Ove dvije zemlje imao posebne odnose. Niti jedan element, koji je protiv Turske, koji je protiv BiH, ne može narušiti takav odnos niti ga zasjeniti. Imamo odnos koji ima jednu posebnu dimenziju i iskrenost. Tome svjedoče i vrlo česte uzajamne posjete, zbog toga mi razgovaramo o ekonomiji, o autoputevima, zbog toga smo u 2014. godine prvi pristigli u pomoć ovoj zemlji zahvaćenoj katastrofalnim poplavama”, poručio je Koc.

Predsjednik Uprave ZiraatBank BH Jusuf Dilaver podsjetio je kako je noć 15. jula 2016. godine bila noć u kojoj je turski narod pokazao da je spreman goloruk trčati i koračao u smrt kako bi zaštitio svoju zemlji. Prema njegovim riječima, “Trka za demokratiju”, koja će biti održana u nedjelju, neće biti samo trga prisjećanja onoga što se desilo u noći 15. jula, jer, kako je istakao, narod to sigurno neće zaboraviti.

“Mi ćemo ovom trkom na simbolički način pokazati da smo uvijek spremni, kada god to bude trebalo, da herojski trčimo u smrt”, rekao je Dilaver, dodavši:

“Ziraat banka je uvijek bila više od banke i nama predstavlja veliku čast biti sponzori ‘Trke za demokratiju’ koja će biti održana pod pokroviteljstvom ambasade Turske.”

Direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman kazao je kako je mjesec juli, obzirom da se tada obilježava i godišnjica genocida u Srebrenici, veoma težak i tužan mjesec.

“Godine 2016, u danima dok još nismo preboljeli i smirili utiske 11. jula, obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, samo četiri dana nakon toga imali smo jedan težak i bolan događaj u Turskoj. Civili su se te noći suprotstavili svojim tijelima, izašli su pred tenkove i naoružane vojnike i uspjeli su odbranili demokratiju. Većina njih nije imala vojno iskustvo. Pojam koji se najviše pretraživao na internetu u Turskoj bio je ‘kako zaustaviti tenk’. U noći pokušaja puča imali smo 251 šehida, a preko 2.000 naših građana je povrijeđeno”, poručio je Yaman.

Yaman je medije informisao i o ostalim aktivnostima kojima će u BiH biti obilježena treća godišnjica pokušaja puča.

U želji da približe ovaj sportski događaj svim generacijama, organizatori trke osigurali su besplatne kotizacije za sve učesnike i učesnice, kao i kvalitetne trkačke pakete koji uključuju posebno dizajnirane dri fit majice te okrepu nakon trke. Tri najbolja učesnika i učesnice u obje kategorije bit će nagrađeni i vrijednim novčanim fondom u iznosu od 300 KM za prvoplasirane, 200 KM za drugoplasirane i 100 KM za trećeplasirane učesnike i učesnice.

Trasa trke/šetnje prolazit će kroz mirno i prirodno okruženje sarajevskog Vilsonovog šetališta, sa startom ispred Ambasade Republike Turske. Dionica od 3,5 kilometara se može brzo preći i šetnjom te je učešće dostupno i osobama koje ne treniraju redovno. Cilj je da se okupi što veći broj učesnika i učesnica i da ova manifestacija postane tradicionalno sportsko okupljanje građana.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula prošle godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.

Podsjećamo, vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula, a tom prilikom poginulo je najmanje 251 osoba, a ranjeno više od 2.000. Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!