fbpx

Trideset dana od početka morije u Italiji: U Lombardiji danas dvostruko više umrlih nego prošle godine

U Lombardiji je danas zabilježena smrt 546 osoba od posljedica zaraze korona virusom. U martu 2019. godini u ovoj su talijanskoj pokrajini umirale u prosjeku 302 osobe dnevno.

U medijskom, a naročito u fejsbučkom svijetu traži se ovih dana odgovor na nestvarne podatke o broju mrtvih u Italiji, koji je 21. marta – tačno trideset dana od dana kada je zabilježe prvi smrtni slučaj u ovoj zemlji kojem je uzrok COVID-19 – dosegao 4.825. I teoretičari zavjere došli su na svoje, a plodno tlo smo svi mi koji ne možemo prihvatiti da neka bolest u jednom danu u 21. stoljeću na nekom malom prostoru može odnijeti stotine života. U tom smislu dijele se podaci o broju umrlih u Italiji prošle godine ili nekih drugih godina, pri čemu se informacija o nekoliko hiljada mrtvih od korona virusa uspoređuje sa 500.000 ili 600.000 mrtvih koliko ih u Italiji bude svake od tih godina. Jedni to čine da pokažu kako brojevi o mrtvima nisu tako strašni kako nam se čini, da se ne prepadamo, a drugi hoće kazati da se ionako mnogo umire u ovoj zemlji, da je to uobičajeno, a da nam neko umrle hoće prodati pod koronu kao uzročnik.

Činjenica je da su u Italiji prošle godine u martu umrle 57.882 osobe. To znači da je dnevno umiralo 1.930 osoba. Danas je u ovoj zemlji samo od posljedica zaraze korona virusom umrlo 793 ljudi. Riječ je o iznimno visokom povećanju od 41%. Međutim, gledano po regijama stvari stoje još lošije.

U Lombardiji je danas zabilježena smrt 546 osoba od posljedica zaraze korona virusom. U martu 2019. godini u ovoj su talijanskoj pokrajini umrle 9.062 osobe, odnosno, umirale su u prosjeku 302 osobe dnevno. U pitanju je povećanje od 181%, skoro dvostruko više umrlih nego lani (ako posmatramo samo današnji dan). Pritom treba imati na umu da nisu sve provincije u Lombardiji jednako stradale, da ima gradova u kojima je broj mrtvih uvišestručen u odnosu na prošlu godinu.

Jedino čemu se u ovom trenutku treba nadati jeste da se zaraza u istom ili sličnom intenzitetu ne proširi u dijelove Italije u kojima je stopa zaraženosti niska, pa prema tome i broj umrlih mnogo manji nego u Lombardiji. Dođe li do jednakog širenja, a mnogi su uvjereni da će se to desiti, dosadašnjih skoro pet hiljada mrtvih bit će samo mali dio od ukupnog broja.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!