fbpx

Treba li policiji nalog da radi svoj posao

Samo dan nakon što je ukinuta mjera zabrane okupljanja u Federaciji BiH kao prevencija širenju virusa Covid-19, Đulićev SABNOR i SDP su organizirali proteste zbog održavanja mise za žrtve Bleiburga u Katedrali u Sarajevu.

 

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a Bosne i Hercegovine, saslušan je u Policijskoj upravi Mostar zbog organizacije protestne šetnje 16. maja u Sarajevu. “Stavlja se na teret nama da nismo ispoštovali naređene mjere za održavanje skupa, što nije istina”, kaže Đulić.

Po čijem je nalogu pozvan na saslušanje, kaže da ne zna, ali tvrdi da je sve ispolitizirano. “Tražimo potpunu informaciju prema čijem nalogu policija u Sarajevu i Mostaru saslušava organizatore antifašističkih protesta u Sarajevu”, saopćava hitro SDP na dan saslušanja Đulića.

E sad, po čijem ko nalogu radi, najbolje se vidi iz sinhroniziranih izjava Đulića i SDP-a. Zar treba uopće policiji nečiji nalog da radi ono što joj je u opisu posla, da sankcionira kršenje propisa? Samo dan nakon što je ukinuta mjera zabrane okupljanja u Federaciji BiH kao prevencija širenju virusa Covid-19, Đulićev SABNOR i SDP su organizirali proteste zbog održavanja mise za žrtve Bleiburga u Katedrali u Sarajevu.

Iako Đulić tvrdi da su ispoštovali mjere za održavanje skupova, to nije istina, jer ili Đulić ne govori istinu ili su lažni snimci koji su nastali tokom protesta. Naime, mjere koje su još bile na snazi u to vrijeme jesu socijalna distanca od metar i po te nošenje zaštitnih maski. Nošenje maske znači da ona treba prekrivati nos i usta, a ne vrat ili da je držite u džepu.

O poštovanju mjera za organizaciju okupljanja najbolje svjedoči snimak igranja kola gdje se svi drže za ruke dok su im maske na vratu. Đulić kao organizator treba odgovarati zbog toga, treba biti pošten prema građanima ove države koje je eventualno ugrozio svojom organizacijom. Činjenica da ovih dana imamo dnevno po pedesetak oboljelih pokazuje da su postupci Đulića i sličnih njemu eventualno ugrozili zdravlje ljudi.

No nije Đulić jedini koji treba odgovarati zbog nesavjesnih postupaka. Ima još i Mirsad Hadžikadić, kao organizator protestnih šetnji po Sarajevu i drugim gradovima, gdje se također ne poštuju mjere socijalne distance. “Lideri” opozicije također imaju svoju odgovornost. Odgovorni političari brinu o narodu, a ovi ih mame na ulicu da “razmjene virus”. /J. S./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!