fbpx

TERORIZAM U SARAJEVU: Ubijena dva policajca, za ubicama tragaju sve agencije u BIH

Članovi grupe koja je ubila jednog policajca, a drugog teško ranila su pobjegli.

 

Dva policajca ubijena su rano jutros u pucnjavi u novom dijelu Sarajeva, u naselju Alipašino polje.

Nakon što ih je policija zatekla u pokušaju krađe automobila, pucali su iz automatske puške na vozilo u kojem su se nalazili policajci. Na licu mjesta je ubijen Adis Šehović a Davor Vojinović je preminuo nakon nekoliko sati borbe za njegov život liječnika u sarajevskom Kliničkom centru.

Članovi grupe koja je ubila policajce su, prema izjavama svjedoka, pobjegli ka Istočnom Sarajevu.

 Adem Zolj, premijer KS na vanrednoj press konferenciji kazao je da je održana vanredna sjednica Vlade KS. Kako je kazao neće biti uvedeno vanredno stanje, a građane moli za smirenost i pomoć.

– Mi ćemo poduzeti sve da se MUP može uspješno realizirati ovu akciju. Naravno, u saradnji sa svim agencijama da se dođe do počinioca ovog gnusnog zločina. Očekujemo solidarnost MUP-a RS-a i da se ozbiljno krene ka istrazi.

Bit ćemo u kontaktu sa svim agencijama, a ono što Vlada radi na nabavci oružja već do kraja godine će se realizirati – kazao je Zolj otkrivši da je na policiju zapucano i prije nego se automobil zaustavio.

Istakao je da je ovo atak na državu.

– Težak je svaki zločin, ali kada napadnete policiju to je atak na državu. Na dan dženaze proglasit ćemo dan žalosti – kazao je Zolj.

Vedran Mulabdić, ministar MUP-a KS osudio je ovaj gnusni događaj i smatra i vjeruje da će počinioci biti dovedeni što prije pred lice pravde.

– MUP KS će u skladu sa svojim mogućnostima iznaći sredstava da na bilo koji način pokuša ublažiti bol porodice. Napad na policijskog službenika je napad na državu. Zahvaljujem se svim sigurnosnim i policijskim agencijama koji su po zaprimanju ove informacije sve svoje resurse stavili na raspolaganje MUP-u KS – kazao je Mulabdić.

Komesar MUP-a KS Mevludin Halilović kazao je na vanrednoj press konferenciji povodom ubistva jednog pripadnika policije kako je ovo samo nastavak kriminalnih aktivnosti upućenih prema policiji.

– Ovo je nastavak kriminalnih aktivnosti. Upozoravali smo prošle godine Vladu da nam se osiguraju zaštitna sredstva i upozorili smo da su te kriminalne grupe postale opasnije i da ne prezaju od upotrebe sile prema pripadnicima policije – kazao je Halilović.

Dodao je kako MUP KS ima saradnju i s drugim policijskim agencijama kako bi se što prije pronašli počinioci.

– Kada je u pitanju ovaj događaj u toku su radnje na pronalaženju počinilaca i rasvjetljavanju događaja. U ovaj slučaj su uključeni FUP, SIPA, Granična policija, kao i snage drugih kantonalnih ministarstava, a stupili smo u kontakt i s policijom iz Istočnog Sarajeva i njihovim jedinicama za podršku.

Halilović je poručio kako će policija učiniti sve da se što prije pronađu oni koji su počinili ovaj zločin.

– Treba prevrnuti sve u okolini Sarajeva kako bi došli do počinilaca. Policajci su bez ikakvog povoda napadnuti, nisu čak uključili ni rotaciju, niti su upotrijebili oružje, ono je upotrijebljeno protiv njih. To je još veća težina, jer smo se mi prvi na području FBiH počeli odupirati napadima na policiju. Upozoravali smo putem sindikata i medija da se nastavljaju napadi na policiju samo zato što obavljaju svoj posao – kaže Halilović.

Komesar Halilović je napomenuo kako se radilo o iskusnim policajcima.

– Ne radi se o mladim policajcima, već iskusnim službenicima s dvadesetak godina radnog staža. Sama činjenica da nisu bili u pokretu, već su se nalazili u automobilu govori o tome. Nema bojazni da će biti nekih represivnih aktivnosti, već ćemo u skladu sa zakonom nastojati riješiti ovaj slučaj – zaključio je Halilović.

Na pitanje da li se sužava krug oko počinilaca, odnosno da li su još uvijek na području Sarajeva komesar nije mogao precizno odgovoriti u cilju istrage.

Nakon jutrošnje pucnjave u naselju Alipašino Polje kada su automafijaši iz automatske puške pucali na dvojicu policajaca, od kojih je jedan preminuo, a drugi teško ranjen, traje uviđaj na licu mjesta.

Policijska patrola u kojoj su bila dva policajca tokom redovne kontrole naišla je na automafijaše koji su pokušavali ukrasti jedan automobil. Automafijaši su se na lice mjesta dovezli terencem Rexton (kakav koriste i specijalci PU Novi Grad), a nakon što su policajci pokušali spriječiti krađu na njih su otvorili vatru. (nap.ba/ R.I.)

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI