fbpx

Telemach Elektroprivredi BiH duguje 11 miliona maraka?

Jednostavnom matematikom može se utvrditi da je grupacija Telemach (BHB, Telemach, M&H Company) do danas na račun Elektroprivrede za period od 60 mjeseci za 40.000 stubova trebala uplatiti iznos od 11.232.000,00 KM. Međutim, na račun Elektroprivrede, prema informacijama do kojih je došao ovaj portal uplaćeno je simboličnih nekoliko hiljada konvertibilnih maraka.

Portal Prvenovine nastavio je sa istraživanjem o poslovanju Telemacha u BiH.

Više od pet godina kompanija »Telemach« d.o.o. Sarajevo, na području Federacije BiH koristi oko 40.000 stubova u vlasništvu Elektroprivrede u Federaciji BiH.

Zvanična cijena prema cjenovniku Elektroprivrede BiH, koji je objavljen u Službenom glasniku (2010.godine ) iznosi 4,68KM po jednom stubu mjesečno (cijena je bez PDV-a).

Jednostavnom matematikom može se utvrditi da je grupacija Telemach (BHB, Telemach, M&H Company) do danas na račun Elektroprivrede za period od 60 mjeseci za 40.000 stubova trebala uplatiti iznos od 11.232.000,00 KM.

Međutim, na račun Elektroprivrede, prema informacijama do kojih je došao ovaj portal uplaćeno je simboličnih nekoliko hiljada konvertibilnih maraka.

Tačnije, »Telemach« d.o.o. plaća naknadu za oko 50 stubova mjesečno, a ostalih 40.000 krade. Elektroprivreda o tome šuti.

Srbijanski SBB i Telemach u BiH imaju istog vlasnika, a što potvrđuje ispis iz sudskog registra gdje se kao zastupnik s neograničenim pravom zastupanja void Dragan Šolak.

Po istoj šemi SBB Srbije u Srbiji neovlašteno je uzurpirao kanalizaciju Telekoma Srbije i nakon sedam godina bespravnog korištenja potpisao ugovor sa Telekomom Srbije, na način da je cjelokupni dug za tih sedam godina ostao neplaćen. I u tom slučaju SBB je neograničeno zastupao Šolak.

Zbog ovoga su upozorene odgovorne osobe unutar Elektroprivrede BiH i sugerirano im je podizanje tužbe za dug od jedanest miliona KM.

Nakon tog upozorenja Tužilaštvu Kantona Sarajevo predate je krivična prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja od strane Elektroprivrede BiH, na osnovu čega je privatna kompanija ¨Telemah¨ ostvarila korist od 11 miliona KM. I na ovom slučaju se ništa konkretno nije uradilo.

Međutim intervencijom Regulatorne agencije za komunikacije koja je uputila dopis općinama i gradovima da moraju reagovati u slučaju uzurpacije tuđe imovine, svim operaterima je dato na znanje da će u svakom slučaju, kada općinski inspektor obavijesti agenciju da je izvršena uzurpacija općinske imovine, to za njih predstavljati bespravnu mrežu, što će za posljedicu imati oduzimanje dozvole.

Na ovaj način Telemachova prevara je onemogućena i Telemach je prinuđen zaključiti ugovor o korištenju stubova.

Imajući u vidu dosadašnje ponašanje Elektroprivrede, za očekivati je da im oprosti dugovanja za protekli period.

Da ironija bude veća, kada se raspadne sistem zbog manjka novca (između ostalog i ukradenog ), u takvoj situaciji Telemach besplatno dijeli drva za grijanje građanima Zenice (slučaj »Zenica«),igrajući na kartu cinizma ili grižnje savjesti.

Bilo je za očekivati da će Šolakov Telemach konačno platiti svoj dug, što bi bilo i logično, jer se novac Elektroprivrede kao javnog preduzeća koristi za finansiranje zdravstvenog budžeta naše zemlje.

Ko je to očekivao, grdno se prevario.

Ako je suditi po objavi na sedmoj strani  Dnevnog avaza (10.03.) očigledno je da Šolak i dalje nema namjere to učiniti.

U pomenutoj objavi general  Dejvid Petreus drži lekciju građanima BiH o tome kako je Telemach strana investicija u BiH koja je vrijedna 200 miliona dolara i kako u našoj zemlji vlada korupcija, a Telemach kao ima nultu stopu tolerancije na korupciju.

Samo se nadamo da pod time nije mislio, da ukoliko Telemachu Elektroprivreda otpiše dug od 11 miliona KM, da će BiH postati država bez korupcije kako bi se strane investicije nastavile.

Očito nulta stopa u SAD-u i BiH ne znači isto, pogotovo za one koji znaju da Telemach upošljava Dragu Jurića na funkciji direktora radne jedinice Tuzla.

Drago Jurić je osoba koja je pravosnažno osuđena na godinu dana zatvora zbog korupcije.

Svi pretplatnici Telemacha i firmi u vlasništvu ove kompanije su svjedoci da je Telemach u posljednjih godinu i pol dana podigao cijenu mjesečne preplate za gotovo 50%, a general za Avaz izjavljuje:

¨Telemach svoju energiju usmjerava na ponudu za naše klijente po nižim cijenama.¨

U članku su građani BiH informisani od strane generala da nemaju regulative za telekomunikacije, a posebno za postavljanje optičkih kablova na elektrostubove kao što je imaju razvijene zemlje i EU. U uredništvu smo mislili da za BiH kao državu, većina Amerikanaca i ne zna, osim onih najinformisanijih.

No, gle čuda, američki general preko okeana raspolaže čak informacijom da BiH nema regulative za postavljanje optičkih kablova na elektrostubove. Začuđujuće, zar ne? Ako to nije Šolakova namještaljka, onda je stvarno impresivno, da smo do tih detalja poznati u Americi.

Telemach u Sloveniji nema nikakvog ugovora za korištenje stubova i da u Sloveniji ne postoji regulativa za korištenje tih stubova, ali ne vidimo da bi to Petreusu smetalo.

Očito je da Dragan Šolak, preko sebi bliskih medija želi iskoristiti intervju sa Petreusom kako bi vršio pritisak na organe BiH da mu otpišu dug.

U intervjuu se navodi kako KKR raspolaže sa 130 milijardi američkih dolara kapitala i kako je putem Telemach d.o.o. u BiH uložio preko 200 miliona maraka. Iskreno se nadamo da će u bogastvu teškom 130 milijardi, naći način da plate Bosni i Hercegovini, za KKR zanemarljiv iznos duga od 11 miliona maraka, ako su već tako bogati i pošteni. Ili im je možda draži poznati moto Super Hika (iz Alan Forda) »Uzimamo siromašnima i dajemo bogatima«?

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!