fbpx

Tamo gdje je bilo “Merhameta”, bilo je i života

“Jedan od osnovnih zadataka jeste i rješavanje adekvatnog statusa. 'Merhamet' ima dugu tradiciju, prisutan je u više država. Tražit ćemo isti status kao što ga ima 'Crveni krst'. Naime, 'Crveni krst' dobija ogromna budžetska sredstva, što nije slučaj s 'Merhametom'. Jedna od najvećih aktivnosti u budućnosti bit će otvaranje 'Merhameta' prema svima koji žele da pomažu drugima”

Razgovarala: Amina ŠEĆEROVIĆ KASLI

 

Mensur Bektić, novoizabrani predsjednik “Merhameta”, govori za Stav.

STAV: Izabrani ste za novog predsjednika “Merhameta” i Vaš prvi potez bio je stipendiranje djece policajaca koji su izgubili život u nedavnom gnusnom napadu automafije u Sarajevu.

BEKTIĆ: Ubistvo hrabrih policajaca koji su časno vršili svoju dužnost velika je tragedija koja je potresla cijelu Bosnu i Hercegovinu, a dogodila se dan nakon što sam i zvanično preuzeo funkciju predsjednika “Merhameta”. Moji saradnici i ja smo odmah reagirali i donesena je odluka da naša organizacija stipendira djecu ubijenih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Kao i sve građane naše zemlje, duboko nas je pogodila smrt časnih i nedužnih policajaca i tragedija koja je zadesila njihove porodice. Zbog toga je “Merhamet” odlučio da stipendira djecu tragično nastradalih policajaca kako bismo njihovim porodicama makar malo pomogli u ovim neizmjerno teškim okolnostima. To je najmanje što smo mogli učiniti, a smatrali smo da je to naša obaveza, bez obzira što će i država, na svoj način, priskočiti u pomoć tim porodicama. Uostalom, nije prvi put da “Merhamet” reagira na ovaj način nakon sličnih tragedija u Bosni i Hercegovini.

STAV: “Merhamet” postoji više od stotinu godina i možete se pohvaliti da vodite jednu od najstarijih bošnjačkih institucija, posebno važnu jer u sebi sadrži humanitarnu misiju. Koliku ste odgovornost preuzeli?

BEKTIĆ: Itekako sam svjestan koliko je velika odgovornost biti na čelu organizacije kao što je “Merhamet”. Naime, “Merhamet” je jedna od najstarijih organizacija na Balkanu. Podsjetit ću da smo 2. februara ove godine obilježili 105. godišnjicu od osnivanja “Merhameta”. Toliko, dakle, traje misija dobročinstva ove humanitarne organizacije koja je socijalni stub bošnjačkog naroda, s kojim “Merhamet” dijeli sudbinu od prvog dana njegovog djelovanja. Odgovornost je utoliko veća kad se zna da su na čelu “Merhameta” bili znameniti Bošnjaci, blistavi umovi našeg naroda. Dovoljno je samo reći da su, između ostalih značajnih bošnjačkih ličnosti, na čelu ove humanitarne organizacije bili dr. Mehmed Spaho i reis Džemaludin ef. Čaušević. Biti na čelu “Merhameta” nakon takvih bošnjačkih veličina zaista je velika čast, ali i ogromna odgovornost jer valja nastaviti putem koji su oni davne 1913. godine zacrtali, putem dobročinstva, milosrđa i čuvanja dostojanstva najsiromašnijih građana Bosne i Hercegovine. I to ne samo Bošnjaka, jer “Merhamet” pomaže svima onima koji su, ne svojom krivicom, zbog raznih okolnosti, prije svega ratnih, dospjeli na margine našeg društva.

Uvijek se sjetim riječi našeg velikog književnika, rahmetli Nedžada Ibrišimovića, koji je jednom napisao: “’Merhamet’ je naš vječnik.” I zaista je tako. Djelujući kroz četiri različite države i državna ustrojstva, “Merhamet” je preživio brojne političke, ekonomske, društvene turbulencije i ratove i doživio 105. godišnjicu. Vrijeme je to i pokazalo jer je “Merhamet” nakon višedecenijskog komunističkog “karantina” ponovo stao na svoje čvrste temelje, postavljene daleke 1913. godine. Naime, diskontinuitet u radu “Merhameta”, nastao zabranom njegovog rada u septembru 1946. godine, prekinut je nakon gotovo četiri i po decenije, tačnije, 2. februara 1991. godine, kada je održana Obnoviteljska skupština u Sarajevu. Namjera obnovitelja bila je pomaganje socijalno ugroženom stanovništvu u mirnodopskim uvjetima. Međutim, učesnici Obnoviteljske skupštine nisu slutili da će samo godinu dana kasnije “Merhamet” biti na najvećem historijskom ispitu i u najtežoj misiji od svog nastanka 1913. godine. Zasluge “Merhameta” pamtit će BiH i njeni građani koji su uspjeli preživjeti pakao agresije, jer, kako je neko kazao: “Tamo gdje je bilo ‘Merhameta’, bilo je i života.”

STAV: Poznato je da je “Merhamet” i u zadnjem ratu dao veliki doprinos u preživljavanju stanovništva, a i danas aktivno djeluje u pomaganju ugroženih kategorija društva. Koje su današnje aktivnosti “Merhameta”?

BEKTIĆ: “Merhamet” svake godine realizira veliki broj projekata značajnih za pružanje pomoći ugroženim socijalnim kategorijama, i to: po pitanju ishrane, obrazovanja, zdravstvene zaštite, kućne njege starih i iznemoglih osoba, stipendiranja, pomaganja brojnih udruženja RVI i tako dalje. Teško je precizno nabrojati sve, međutim, podsjetit ću na neke najvažnije projekte i aktivnosti. Jedan od takvih projekata jesu “Merhametove” javne kuhinje širom Bosne i Hercegovine u kojima naša organizacija svakodnevno hrani blizu 8.000 socijalno ugroženih građana. Voće i povrće (oko 70 tona godišnje) koje uzgajamo na našim poljoprivrednim imanjima u Zavidovićima i Visokom usmjeravamo u naše kuhinje kako bi obrok za naše korisnike bio što kvalitetniji, a oni što zadovoljniji. Jedan od najznačajnijih “Merhametovih” projekata jeste i akcija “Kurban”, koju organiziramo već dvadesetak godina. Ova je akcija značajna jer se njome osiguravaju dovoljne količine mesa za nesmetano funkcioniranje naših kuhinja tokom cijele godine. Veoma važan projekt jeste i kućna njega starih i iznemoglih lica. Ovo je, inače, jedna od najhumanijih aktivnosti naše organizacije. Zato nam je cilj da taj projekt uspješno proširimo na što veći prostor Bosne i Hercegovine. Regionalni odbor “Merhameta” u Travniku također je započeo zanimljiv projekt besplatnog šišanja i kupanja naših korisnika koji nemaju mogućnosti održavati higijenu. Ostali naši regionalni odbori nastojat će da, također, prate ovaj projekt, a to već rade i regionalni odbori u Zenici i Maglaju. Molim dragog Allaha, dž. š., da mi podari snage, razuma, mudrosti, brižnosti da budem dostojan ovog tereta koji sam preuzeo. Ono što mi olakšava ovu odgovornu dužnost jesu svi organi “Merhameta”: Upravni odbor, Nadzorni odbor, Sud časti i, po meni, posebno važni direktori regionalnih odbora sa svim hizmećarima, odnosno radnicima “Merhameta”.

STAV: U koliko gradova danas “Merhamet” djeluje i da li namjeravate širenje svojih predstavništava?

BEKTIĆ: “Merhamet” djeluje u gotovo svakom gradu Bosne i Hercegovine. Ova humanitarna organizacija ima osam regionalnih odbora u BiH, a svaki regionalni odbor, uglavnom, ima na desetine osnovnih odbora, što znači da je mreža “Merhametovih” organizacionih jedinica široko rasprostranjena i da ima veoma dobru infrastrukturu. Naravno, imamo svoje organizacione jedinice i van Bosne i Hercegovine, i to u gotovo svim zemljama, bivšim jugoslavenskim republikama, potom u zemljama Zapadne Evrope, poput Njemačke, Austrije, Norveške, kao i u Albaniji, Australiji, a nisu isključena razmišljanja o širenju i na druga područja u svijetu.

STAV: Šta će biti prioriteti u Vašem radu i da li namjeravate unijeti određene novine u radu?

BEKTIĆ: Prioriteti će biti nove ideje, novi projekti, još bolja usluga našim korisnicima, socijalno najugroženijim kategorijama u Bosni i Hercegovini, ali i djelovanje u kriznim područjima u svijetu jer je “Merhamet” odavno svojim dobročinstvom prešao granice Bosne i Hercegovine. To potvrđuju naše brojne humanitarne akcije širom svijeta, i to u Siriji, Turskoj, Somaliji, Pakistanu, Iranu, Sjedinjenim Američkim Državama, Nepalu, Japanu, Indoneziji i tako dalje. Nastojat ćemo da napravimo modernu humanitarnu organizaciju, prepoznatljivu ne samo u Bosni i Hercegovini, jer to ona već jeste, nego i širom svijeta. To nije preambiciozan plan. “Merhamet” je već pokazao svoju snagu i dobru organiziranost. U svakom slučaju, nastojat ću da i ja dam nešto novo, svježije ovoj organizaciji. Kako svako vrijeme ima svoje aktivnosti, tako i mi moramo, u skladu s potrebama i razvojem društva, da odgovorimo adekvatno u datom momentu i vremenu. Osim toga, jedan od osnovnih zadataka jeste i rješavanje adekvatnog statusa naše organizacije. Kao što smo rekli, “Merhamet” ima dugu tradiciju, prisutan je u više država. Tražit ćemo isti status kao što ga ima “Crveni krst”. Naime, “Crveni krst” dobija ogromna budžetska sredstva, što nije slučaj s “Merhametom”.

Jedna od najvećih aktivnosti u budućnosti bit će otvaranje “Merhameta” prema svima koji žele da pomažu drugima. Prioritet nam je i rad sa srednjoškolcima i razvijanju svijesti omladinaca u tom dobu da se bave društveno korisnim humanim radom, da pomažu starima i iznemoglim osobama, a i onima koji su sami, prije svega, lijepom riječju, posjetama, obrokom… Pored ovih, bit će još aktivnosti, ali neka to bude jedno pozitivno iznenađenje.

STAV: Poznato je da “Merhamet” aktivno pomaže i migrante koji su se zatekli u BiH. Vaša nova akcija nosi naziv “Dajem slatkiš za tvoj osmijeh”, koja se odnosi na prikupljanje pomoći za djecu migranata. Na koji način?

BEKTIĆ: “Dajem slatkiš za tvoj osmijeh” naziv je akcije koju je “Merhamet” pokrenuo 29. oktobra, a trajat će do 10. novembra 2018. godine. Cilj ove akcije jeste prikupljanje pomoći za djecu migranata koji su se zatekli u našoj zemlji, a provodit će se u osnovnim i srednjim školama u BiH, gdje će učenici prikupljati slatkiše za svoje vršnjake iz Sirije i drugih zemalja. Očekujemo dobar odziv za ovu humanitarnu akciju. Cilj nam je da djeci migranata u našoj zemlji vratimo osmijeh na lice. Inače, “Merhamet” od samog početka migrantskog vala u našoj zemlji, shodno svojim mogućnostima, pomaže ljude koji su bili primorani da napuste svoje domove. Brinuo je o migrantima iz Sirije i drugih zemalja u Sarajevu, pomogao je migrante u Centru Salakovac kod Mostara, a ova humanitarna organizacija aktivno je uključena u pomaganje migranata u Unsko-sanskom kantonu, gdje pruža kontinuiranu pomoć ljudima koji su na putu ka zemljama Zapadne Evrope privremeno utočište našli u Bosni i Hercegovini. Pomagali smo i migrante u Srbiji i Sandžaku. Također, godinama pomažemo izbjeglice iz Sirije u kampovima u Republici Turskoj. U protekle četiri godine “Merhamet” je uputio oko 500 tona kurbanskog mesa u spomenute izbjegličke kampove, a ovih dana će dostaviti još 100 tona mesa sirijskim izbjeglicama u Turskoj.

STAV: Ako biste bili samokritični, šta biste naveli kao nedostatak u radu “Merhameta”?

 BEKTIĆ: Prije nekoliko dana izabrano je novo, mlado rukovodstvo. Ono što smo uočili jeste da je “Merhamet” malo usporio svoj rad. Za to nije kriv “Merhamet”, već naš odnos prema ovoj organizaciji. Svi mi moramo biti dio “Merhameta”. Zato pozivam sve da daju doprinos u njegovom radu. Ima onih koji bi kritizirali “Merhamet” i svi bi nešto popravljali. Ali, ja imam jedan drugačiji pristup. Dajmo ono čime možemo pomoći radu, time pomažemo i onima kojima je potrebna “Merhametova” pomoć. Zato, koristim priliku da pozovem sve građane, pravne subjekte (banke, osiguravajuće kuće, firme, obrtnike), bh. institucije na svim nivoima vlasti da podrže i pomognu rad “Merhameta” i njegovu humanu misiju, na dobrobit socijalno najugroženijih kategorija u našoj zemlji.

STAV: Kakva je Vaša saradnja s drugim organizacijama i s kojim državama “Merhamet” najaktivnije sarađuje?

BEKTIĆ: Imamo izuzetnu saradnju s brojnim domaćim, ali i stranim organizacijama. Podsjetit ću da “Merhamet”, još iz vremena agresije na našu zemlju, ima veoma dobru saradnju s “Caritasom”, “La Benevolencijom” i “Dobrotvorom”. Ove četiri nacionalne humanitarne organizacije čine Mrežu KOHKO (Koordinacioni odbor humanitarno-karitativnih organizacija) i ponosni smo na tu saradnju. Kada je riječ o stranim humanitarnim organizacijama, imamo izuzetnu saradnju s nekoliko turskih organizacija, među kojima su “Crveni polumjesec”, AFAD i agencija TIKA. Dugo godina uspješno sarađujemo i s američkim organizacijama MCC i “Helping Hand”, s “Malteserom” Njemačke, mađarskom organizacijom HIA, austrijskom organizacijom “Diakonia”, kao i s drugim organizacijama koje su u “Merhametu” našle pouzdanog partnera.

STAV: Stipendiranje djece od velike je važnosti u našoj državi. Koliko “Merhamet” ima svojih stipendista i koji su kriteriji za dodjelu stipendija?

BEKTIĆ: Veliki značaj pridajemo stipendiranju djece, pogotovo djece bošnjačkih povratnika u manji bh. entitet. Potvrda tome jeste činjenica da je “Merhamet” 2012. godine osnovao svoju Fondaciju za stipendiranje učenika “Edah Bećirbegović”, koja je nazvana po nekadašnjem predsjedniku ove humanitarne organizacije, rahmetli Edahu Bećirbegoviću.

Od tada svake godine dodjeljujemo stipendije učenicima osnovnih i srednjih škola i većina stipendija ide, kako sam kazao, djeci bošnjačkih povratnika u RS. Te porodice često nisu u mogućnosti školovati svoju djecu i naša je obaveza da im pomognemo i u tome. Za školsku 2017/2018. godinu dodijelili smo oko 120 stipendija. Na ovu činjenicu sam posebno ponosan jer i sam, kroz vlastiti projekt “Srebreni Cvijet Srebrenice”, stipendiram učenike i studente iz Srebrenice. Naime, dio novca od prodaje ide za stipendiranje, a majke Srebrenice odabiru stipendiste koji su socijalne kategorije. To dovoljno govori koliko je i meni važno stipendiranje učenika i studenata, jer sam i sam nekada bio stipendista.

STAV: Možemo reći da Vam je “Merhamet” od ranije poznat s obzirom na to da se Vaš rahmetli otac poznavao s nekadašnjim predsjednikom rahmetli Edahom Bećirbegovićem, koji je dao veliki doprinos u ponovnoj afirmaciji ove humanitarne organizacije nakon komunizma. Kako Vi gledate na ovu organizaciju?

BEKTIĆ: Moj babo, da mu dragi Allah da lijepi Džennet, meni je bio najbolji prijatelj, uzor, ahbab i sve ono najljepše što se može poželjeti. Po naravi je vrlo blag, staložen, smiren, mudar, nečujan. Svi su ga poštovali, cijenili, uvažavali. Vrlo često su ga pitali za savjet. Uvijek je bio veseo i nasmijan. Ljut skoro nikad. Bio je malog rasta, ali dobrog srca i plemenite duše pune merhameta. E, takav je, otprilike, bio i rahmetli i Edah Bećirbegović.

Dobro se sjećam ovih babinih riječi kada je čuo da sam postao član Upravnog odbora “Merhameta” neposredno nakon njegove obnove 1991. godine: “’Merhamet’ je nama vrlo bitan. Da ti znaš koliko je on pomogao muhadžira, sirotinje, jetima.” Te riječi mi i danas odjekuju u ušima. Neka je rahmet duši i mom babi i Edahu Bećirbegoviću. “Merhamet” je velika obaveza i amanet, prije svega prema dragom Bogu. Neka ovo posluži kao primjer svima kako su se naši najmiliji odnosili prema “Merhametu” – merhametovski.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!