fbpx

Svi su jednaki, neki su jednakiji

“Demokratija izgleda važi za onu skupinu koja je paradirala taj dan. Međutim, ovo što se zbilo kasnije pokazuje da ta skupina uopće nije ugrožena, već da pokušava nametnuti svoju ekskluzivnu dominaciju nad većinom građana Bosne i Hercegovine. Gdje je demokratija za nas? Očito je ovdje na sceni vladavina koja ima vrlo malo veze s onim što bi demokratija trebala biti. To je pokazao i ovaj skup i sve ovo što se dešavalo kasnije, uključujući moje privođenje u policiju. I sada poručujem da stojim iza svake svoje riječi izgovorene taj dan. Smatram da su moje riječi izgovorene na civiliziran način i da nikoga ne vrijeđaju"

 

Zbog govora tokom skupa “Dan tradicionalne porodice”, koji je održan u subotu u Sarajevu, policija je isti dan privela Muju Aganovića, predsjednika Saveza RVI paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine. Pet minuta nakon što se vratio iz Sarajeva sa svojom suprugom u svoj stan u Zenicu, na vrata mu je došla policija s nalogom u rukama. U razgovoru za Stav Aganović je istaknuo da je policija bila vrlo profesionalna.

“Objasnili su da imaju poziv za mene, da treba da se javim u policiju. Rekao sam da pretpostavljam o čemu se radi. U elektromotornim kolicima sam otišao u policiju. Tamo sam razgovarao s nadležnim. Naime, ispostavlja se da je od policije iz Sarajeva došao dopis u kome traže da se sa mnom obavi razgovor, navodeći da način izlaganja mojih stavova sadrži elemente koji se eventualno mogu dovoditi u vezu s krajnjim efektom remećenja javnog reda i mira, pozivanjem na nasilje. A sav svijet je čuo šta sam ja izjavio”, kazao nam je Aganović.

Podsjetimo, on je na skupu “Dan tradicionalne porodice”, između ostalog, rekao: “Mi nemamo ništa s time šta neko radi u četiri zida, može da bude šta hoće u četiri zida, ali javno paradirati i provocirati građane ove zemlje niko nema na to pravo, čak ni američki ambasador sa zastavom na Američkoj ambasadi. Ambasadore, mi cijenimo prijateljske odnose Amerike i ono što ona čini za ovu državu, to ne zaboravljamo. Ali nemojte zaboraviti, ambasadore, Vi ste gost u mojoj državi, a ja sam ovdje domaćin. Zastavu homoseksualne skupine slobodno okačite u Washingtonu na Bijeloj kući, ali ovo je moja zemlja i Vi se ponašajte po pravilima moje zemlje. Mi nismo vidjeli cvijet Srebrenice na Američkoj ambasadi do sada”, rekao je tada Aganović.

On za Stav nije želio razgovarati o detaljima saslušanja niti se htio izjasniti o navodima da je priveden zbog toga što je javno prozivao američkog ambasadora. “Ne želim ulaziti u te spekulacije. Samo želim izraziti svoje čuđenje što se moj govor, koji je bio potpuno demokratski, stavio u kontekst remećenja javnog reda i mira i povezao s eventualnim prijetnjama. Mi smo u dva dana imali dva skupa koji su bili kontra ovoj paradi ponosa, kako je oni zovu, a ja kažem srama, i oni su prošli maksimalno dostojanstveno i civilizirano. S druge strane, na paradi smo vidjeli otvorene provokacije i zadiranje u najdublja vjerska osjećanja. Čak je na jednom transparentu pisalo: ‘Allah is gay.’ Neuzubillah! Dalje, vidjeli smo vrijeđanje istaknute građanke s islamskom odjevnom praksom. Da li su službe koje su osjetile potrebu da sa mnom obave informativni razgovor pozvale na isti takav bilo koga s ovog skupa?”, pita Aganović, ističući da demokratija, očito, ima više aršina nego je on mogao i pretpostaviti.

“Demokratija izgleda važi za onu skupinu koja je paradirala taj dan. Međutim, ovo što se zbilo kasnije pokazuje da ta skupina uopće nije ugrožena, već da pokušava nametnuti svoju ekskluzivnu dominaciju nad većinom građana Bosne i Hercegovine. Gdje je demokratija za nas? Očito je ovdje na sceni vladavina koja ima vrlo malo veze s onim što bi demokratija trebala biti. To je pokazao i ovaj skup i sve ovo što se dešavalo kasnije, uključujući moje privođenje u policiju. I sada poručujem da stojim iza svake svoje riječi izgovorene taj dan. Smatram da su moje riječi izgovorene na civiliziran način i da nikoga ne vrijeđaju”, poručuje Aganović.

Još dodaje da njegova borba za istinu i pravdu podrazumijeva i prava onih osoba koje su paradirale u nedjelju. “Iskreno se zalažem i za zaštitu njihovih ljudskih prava, ali ne mogu se zalagati za iživljavanje nad ljudskim pravima. Nikada nisam zagovarao nasilje, ni prema njima, ni prema bilo kome”, poručuje Aganović. Podvlači da je policija bila korektna prema njemu, te poziva na poštivanje institucija države BiH. “Nikada sebi ne bih dozvolio da rušim svoju državu i njene institucije. Ja sam vidio poštovanje od strane policije prilikom razgovora. Policija je to uradila vrlo profesionalno.”

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!