fbpx

Svi problemi počinju posljednjim dolaskom Radončića u Bihać

S Asimom Kamberom, zastupnikom u Parlamentarnoj skupštini FBiH i predsjednikom Općinske organizacije SDA Sanski Most, razgovarali smo o Fahrudinu Radončiću i njegovim udarima na SDA i Bakira Izetbegovića, pometnjama vlasti na kojima gradi svoju predizbornu kampanju, o tome kome sve to trenutno najviše odgovara, šta Radončić time želi postići i o njegovim sličnostima i vezama s Dodikom i Čovićem

STAV: Gospodine Kamber, nedavno ste na pres-konferenciji SDA Unsko-sanskog kantona spomenuli da Fahrudin Radončić stoji iza pokušaja stvaranja krize vlasti u ovom kantonu. Ima li veze Vaša izjava s njegovom nedavnom posjetom Bihaću i izjavama koje je tada dao lokalnim medijima?

KAMBER: Problemi funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti počinju Radončićevim posljednjim dolaskom u naš kanton. On nije ni krio razloge dolaska, veoma ih je direktno obrazložio i u svom televizijskom nastupu. Blokada rada izvršne vlasti i zakonodavne vlasti koju on provodi nije ništa novo. Svjedoci smo njegovih opstrukcija na državnom i federalnom nivou. Na pretposljednju sjednicu Parlamenta FBiH došli smo nakon dvomjesečne ljetne stanke i, nažalost, nije održana zbog činjenice da je SBB odbio podržati dnevni red. Svega desetak dana prije su predstavnici parlamentarne većine održali sastanak i dogovorili sjednicu s dnevnim redom, da bi nas kolege iz SBB-a na samoj sjednici obavijestile da su odustale od dogovora i da neće glasati za dnevni red. Sam saziv sjednice, priprema, radna tijela, tehničko osoblje, budžet Federacije košta desetine, možda i stotine hiljada KM, da ne govorim o političkoj šteti. Sad smo svjedoci da se isti taj scenarij opstrukcije nastavlja i na nivou kantona.

STAV: Na konferenciji za novinare istakli ste da je riječ o vještačkim krizama i preranoj kampanji Fahrudina Radončića.

KAMBER: Jasno je iz svega šta on radi i posebno šta govori da je on opterećen strahom da ne doživi i treći izborni poraz. Istovremeno je i motiviran željom za moći i želi na poziciju člana državnog Predsjedništva. Da bi došao do cilja, on se opredijelio za rušenje ugleda vlada i njihovih premijera, prije svih Zvizdića i Novalića, predstavljajući ih nemoćnim. Istovremeno, on veoma čvrsto čuva pozicije i utjecaj u tim vladama. Čak uporno zahtijeva i nova imenovanja kadrova SBB-a na svim nivoima. Jedan od njegovih neskrivenih zahtjeva na federalnom nivou jeste da ovlada Federalnom televizijom. Njegov je političko-strateški imperativ da što duže ostane u vlasti, a biračima šalje poruke kao da je opozicija istoj toj vlasti u kojoj i sam participira.

STAV: Vi ste to ponašanje nazvali “klasičnim populizmom”.

KAMBER: Populizam se uvijek rađa i raste u krizama kad se više vjeruje ličnostima nego institucijama i organima. Populizam nema mjere, granica ni pravila. Populizmu ne trebaju programi, strategije, učinci, reforme, njima treba kontrola medija i svijesti građana. Populizam se hrani očajem i beznađem, znači krizom. To je zapravo i jedini adut na koji je zaigrao naš koalicioni partner Radončić. Naravno, svako za sebe na javnoj sceni procjenjuje kada će startati s izbornom kampanjom, ali da se gotovo inkvizicijski obrušava na svoje političke konkurente, uz to i partnere u vlasti, to mi je baš nepojmljivo.

STAV: Šta je odgovor SDA na izazivanje vještačkih kriza?

KAMBER: Veoma je bitno da se SDA opredijelila da se njena strateška politička mobilizacija temelji na ekonomskim pitanjima, ne na izbornim. Evidentni pokazatelji ekonomskog rasta ostvareni radom i zalaganjem naših visokih dužnosnika upravo tome svjedoče. Skromno izborno iskustvo me uči da na izborima pobjeđuju oni koji ostvaruju rezultate i čije biračko tijelo nije razočarano. Mi smo u politici često uvjereni kako mandat traje duže od sjećanja birača. Nismo u pravu, nešto smo tim biračima i obećali, zbog čega se svi moramo potruditi da uradimo više. A ne da se trudimo kako da političkog konkurenta prozovemo i optužimo. Ja, nažalost, u Radončićevim istupima u posljednje vrijeme nisam zapazio ni jedan prijedlog, ideju i rješenje. Pitam se, zapravo, ima li on uopće šta za ponuditi građanima.

STAV: Radončić je prozvao SDA na tribini u Bihaću i zbog loših puteva u Krajini.

KAMBER: Nevjerovatni su, ali interesantni iz aspekta semantostilistike njegovi javni istupi. On je javnost Krajine slavodobitno obavijestio kako ni “olovkom nije povučena linija” u kontekstu izgradnje autoputeva. Ova njegova izjava ponajbolje svjedoči u kolikoj mjeri on potcjenjuje Krajišnike i u kolikoj je mjeri on kao visoki državni izabranik pripremljen za javne nastupe. Svega desetak dana kasnije, u Kanton dolazi direktor Direkcije cesta Federacije, kadar SBB-a, gospodin Adnan Terzić, koji s kantonalnom vlašću analizira već utvrđene trase iz feasebility studija, tražeći konačno rješenje. Trase ovih puteva i brzih cesta u Krajini ucrtane su u naše prostorne planske dokumente. Istina je da nema izvedbenog projekta, kao što je istina da mjerena frekvencija saobraćaja ni blizu nije standardima i potrebama za autocestama. Pogotovo ne s dvije trase.

Krajišnici će biti zadovoljni kada se postojeća trasa Bihać – Ključ – Donji Vakuf učini prohodnijom i bržom, odnosno, kada se naše danas spore ceste urede i učine sigurnijim za naše građane. Javna populistička promocija cestovnim doskočicama u Krajini svjedoči kako je Krajina i njena prometna udaljenost postala moneta za predizborno potkusurivanje sa SDA. Ovdje se postavlja logično pitanje kako to Radončić Krajinu nije ni spomenuo u mandatu ministra sigurnosti prethodnog Vijeća ministara BiH, ni u protekle tri godine tekućeg mandata, i evo se sjeti i suosjeća se s našom prometnom sudbinom na prijelazu u izbornu 2018. godinu. Nepripremljeni govori svjedoče i o njegovom diletantskom odnosu prema svojim obavezama dobro obavještenog lidera.

STAV: Pisali ste svojevremeno i kolumne o Radončiću, hoćete li nastaviti u narednom periodu?

KAMBER: Ne, ja se u narednom periodu posvećujem kantonalnim temama. Posebno mi je interesantan naš blokovsko nezavisni Senad Šepić, koji nas svojim evrofanatičnim diskursom šaljivo i svakodnevno uvjerava kako nas upravo on evrointegrira. Samo još da za njega glasamo. Šepić je populizam doveo do savršenstva. Nekad se zabrinem nad njegovom medijskom patnjom u ime svih nas. Zapravo se zapitam stigne li on zraka udahnuti, a kamoli kakav direktni kontakt s građanima uspostaviti.

Kad je riječ o Radončiću, njegove sam bezidejne govore i medijske istupe secirao kroz objavljene tekstove u autorskoj knjizi. Znajući da ju je predano iščitavao sa svojim saradnicima, cijenio sam da će izvući pouke besmislenosti i bezidejnosti onoga što radi na političkoj sceni. Jasno je da njegovi strukom skromni PR-ovci, a koji ga spremaju za predsjedničku kampanju, u kontinuitetu potcjenjuju pamet i iskustvo biračkog tijela. Njegova istrajna retorika, po kojoj je SDA za sve odgovorna i kako je SDA kočničar reformskih procesa, zapravo je samo produžena varijacija njegovih političkih mentora Dodika i Čovića.

STAV: Na konferenciji za medije spominjali ste i Dodika u svjetlu aktuelnih tema o referendumu.

KAMBER: Da, upravo je dan prije sjednicu imao Parlament manjeg bh. entiteta, na kojoj je donesena odluka o privremenoj suspenziji Odluke o referendumu u vezi sa statusom državnog pravosuđa. Ponovit ću i vama ono što sam taj dan kazao. Srbima i RS-u ne trebaju neprijatelji dok imaju Dodika. On više i definitivno ne može slati bilo kakve poruke napretka i stabilnosti RS-a. Privreda RS-a je na koljenima. On mora posuđivati za penzije, socijalu, plaće administraciji. On danas posuđuje bez ikakvih kriterija, svjestan da te dugove svakako neće vraćati. Moram ovdje istaknuti da nije riječ samo o njegovoj odgovornosti i individualnoj slabosti, riječ je o grijehu kompletnog društvenog sistema.

Medija koji su njegovi apriori glasnogovornici, sindikata, nevladinog sektora, pa i opozicije koja se kasno probudila. Svi su donedavno šutjeli i uživali u mrvicama vlasti i utjecaja. Politika je već dugo na ovim našim prostorima vještina kupnje i prodaje. Dodik veoma vješto kupuje socijalni mir, a istovremeno prodaje maglu. Oboje mu za sad dobro ide. On često na javnoj sceni sam inscenira temu, motiv, pa je komentira, svađalački proziva druge prikrivajući potpuni kolaps manjeg bh. entiteta. Bošnjaci i njihovi lideri u sve to ne trebaju se miješati. Svi oni koji priželjkuju političko urušavanje RS-a, Dodik im je najsnažnija podrška.

 

Prethodni članak

Krajišnici, sinovi kestena

Sljedeći članak

Prljava tajna Raqqe

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!