fbpx

Sveti Diego

Na periferiji grada San Giovanni a Teduccio umjetnik Jorit Agoch naslikao je cijelu zgradu s njegovim licem. U Quartieri Spagnoli, jednoj od najagresivnijih četvrti, skupina fanova ukrasila je cijelo mjesto u njegovu čast.

 

U jednom baru u Napulju nalazi se pramen kose Diega Armanda Maradone. Relikvija, zaštićena u rotirajućoj plastičnoj kutijici, nalazi se na oltaru posvećenom argentinskoj fudbalskoj zvijezdi u baru “Nil”, u Ulici San Biagio Dei Librai, jednoj od najpoznatijih u centru tog južnog italijanskog grada.

Bruno Alcidi vlasnik je bara u kojem je sve namješteno u spomen na vrijeme kada je Maradona živio u Napulju, između 1984. i 1991. godine. Bila su to najbolja vremena fudbalskog kluba “Napoli”, kada je osvojio svoja dva prva i jedina naslova prvaka Italije, Kup UEFA, Superkup i Kup Italije.

Prošlo je više od 30 godina od njegovog dolaska, ali Napulj ga nikad nije zaboravio. “Za nas je Maradona svetac”, kaže Alcidi, pokazujući na njegov oltar. Alcidi je putovao s ekipom “Napolija” avionom iz Milana nakon utakmice. Maradona je ustao i ostavio pramen kose na naslonu za glavu. Bruno nije oklijevao da je pokupi, spremi i izloži u svom baru s natpisom “Maradonina čudesna kosa”.

Na oltaru su fotografije igrača koji je za njega na istoj razini kao i San Gennaro, zaštitnik Napulja. “Nisam vidio čuda od San Gennara. Čuda je činio Maradona, istinska čuda”, kaže taj barista. “Došao je u grad u kojem se pričalo samo o mafiji i u tim koji se nikada nije uspio boriti protiv bogataša sa sjevera i učinio nam je da živimo nezaboravne dane.” Alcidi nije iznimka u Napulju.

Vrlo je teško pronaći neki kut ovog grada bez sjećanja na zlatnog igrača. Ulični prodavači zarađuju za život prodajom majica s brojem 10. Na zidovima su oslikani murali s Maradoninim likom. Njegove su fotografije u svim barovima.

Na periferiji grada San Giovanni a Teduccio umjetnik Jorit Agoch naslikao je cijelu zgradu s njegovim licem. U Quartieri Spagnoli, jednoj od najagresivnijih četvrti, skupina fanova ukrasila je cijelo mjesto u njegovu čast.

“Uspjeli smo to napraviti nakon što smo osvojili drugi Scudetto kako bismo mu zahvalili. Nikad u životu nisam osjetio tako snažnu emociju”, kaže Antonio Sposito, čuvar tog mjesta. Sjeća se kako je Maradona uvijek noću automobilom dolazio u ovo područje. Zaustavio bi se, pogledao mural i otišao.

Ljubavna priča Napulja i Maradone mnogo je više od fudbala. Za napuljske stanovnike on je igrač skromnog porijekla koji je odlučio doći u jedan od najsiromašnijih i najzapuštenijih gradova u Italiji i odvesti ga putem slave. Maradona je otjelovio napuljski duh. Savršeno ga je razumio.

Osamdesetih godina Napulj je proživljavao svoje najgore trenutke. Napuljska banka, nekad najbogatija u zemlji, bila je pred bankrotom. La Camorra je bila groznija nego ikad i ubijala na ulicama. Grad se oporavljao od zemljotresa koji je uništio regiju. “Fudbal je postao bijeg za ljude. Maradona je razumio da je Napulju potrebna sportska osveta protiv timova sa sjevera, kao što je to činio s Argentinom protiv Engleske nakon Falklandskog rata. Zato ga nisu zaboravili.”

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!