fbpx

Svaka stranka ima svoga trola, samo u NiP-u trol ima stranku

Slično je i s dobrim brojem kadrova ove stranke, koji po društvenim mrežama manje djeluju kao politički kandidati s konkretnim programom koji predstavljaju i zastupaju, a više kao živi ali bezumni emiteri i megafoni Konakovićevih teza i stavova, spremni da agresivnim statusima i komentarima nasrnu na svakog neprijatelja “naroda i pravde”.

 

Jedna od mnogobrojnih optužbi koje ovdašnja opozicija histerično upućuje na račun SDA jeste navodno veliki broj botova ili trolova koji na društvenim mrežama pišu ili u korist SDA ili protiv njene političke konkurencije. Potpuno suludo, svaki komentar koji nije na tragu podrške opozicionoj četvorci karakterizira se i napada kao “SDA trolovanje”, a svako onaj ko se ne slaže sa stavom da je politički, štaviše i moralni imperativ srušiti SDA po svaku cijenu etiketira se kao “SDA botina”.

U pitanju je vrsta dehumanizacije glasača i pristalica SDA jer opozicija želi nametnuti sliku da postoje samo dvije kategorije učesnika u političkom diskursu na društvenim mrežama: legitimni i stvarni “zabrinuti građani” koji, naravno, zdušno podržavaju četvorku, naspram fiktivnih likova koje proizvodi i koristi neka “fabrika trolova i botova”, smještena vjerovatno u podrumu centrale SDA.

Pritom se svaka svinjarija ili uvreda koju napiše neka potpuno anonimna osoba s očito lažnoga profila zlobno pripisuje SDA, pa se onda krajnje podlo i maliciozno traži izvinjenje od zvaničnih stranačkih organa! Takvo subverzivno tumačenje političkog diskursa ima i još jednu upotrebnu vrijednost za opoziciju jer unaprijed osigurava pozadinu da se u slučaju izbornog poraza tvrdi kako je pobjeda SDA nelegitimna i neregularna jer “za SDA niko zaista ne glasa”.

Iako se ovakve opasne namjere opozicije na prvi pogled možda čine patetičnim ili potpuno promašenim, u pitanju je vrlo opasan proces jer je riječ o dodatnom pokušaju političke radikalizacije kojom se svi glasači ili simpatizeri SDA, nakon što su već proglašeni primitivcima, ruralcima, uhljebima i kriminalcima, sada označavaju i kao nepostojeći ljudi, izmišljeni likovi, čiji glas u suštini ne vrijedi.

To nije samo delegitimizacija normalnog političkog diskursa ili političkih protivnika već i većinskog dijela bošnjačkog glasačkog tijela!

Tragikomično jeste to što su najglasniji opozicioni prokazatelji i lovci na botove i trolove ustvari sami najveći botovi i trolovi. To je pogotovo slučaj s kadrovima i liderom stranke Narod i pravda, koji su danas najveći izvor radikalizacije unutarbošnjačkog političkog diskursa. Štaviše, moglo bi se reći da, ako većina stranaka možda i ima vlastite botove i trolove, ipak samo jedan trol ima svoju vlastitu stranku.

Čitava politička kampanja velikog meštra trolovanja Elmedina Dine Konakovića svodi se, u suštini, na beskrajno flejmovanje, hejtovanje, stalkovanje i spamovanje političkih protivnika po društvenim mrežama uz često oftopičarenje koje je praćeno – kad god ga se uhvati in flagranti i kad ga se prozove – patetičnim zapomaganjem, moraliziranjem i viktimološkim psihotičnim histerisanjem.

Potpuno isto je i s portalima i portalčićima, redovno sa sakrivenim impresumom ili bez njega, naklonjenim Konakovićevoj stranci, a koji, po sistemu “majmun radi što majmun vidi”, oponašaju ovakav štetan način javnog političkog djelovanja.

Slično je i s dobrim brojem kadrova ove stranke, koji po društvenim mrežama manje djeluju kao politički kandidati s konkretnim programom koji predstavljaju i zastupaju, a više kao živi ali bezumni emiteri i megafoni Konakovićevih teza i stavova, spremni da agresivnim statusima i komentarima nasrnu na svakog neprijatelja “naroda i pravde”.

Pritom se ne libe zauzimati poziciju moralnih vertikala, oštećenih pravednika i vjerskih autoriteta pa sve pršti od presuda, osuda i fetvi. Takva “digitalizacija” onoga što se u narodu inače označava kao obično jalijaštvo i mahalanje, uz primjetan fanatizam tipičan za političke konvertite, te ostrašćenost rođenu iz ambicije i gladi za vlašću, više nije ni standardno trolovanje već, prije svega, svjesno trovanje javnog i političkog diskursa. I onda se takvi usuđuju nekoga prozivati! /M.D./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!