fbpx

Superliga

Liga koja bi trebala dati najviše sudionika je ona engleska. Trebalo bi biti pozvano pet timova, a za sada se ne zna koji će klub između njih šest – Liverpool, City, United, Chelsea, Arsenal i Tottenham – biti izostavljen iz prvog izdanja.

 

Jedan od posljednjih dokumenata koje je Josep Maria Bartomeu potpisao prije no što je podnio ostavku na mjesto predsjednika Barcelone bio je formaliziranje registracije Barçe za igranje evropske Superlige, turnira koji je još uvijek u “laboratoriji”, ali kojim se namjerava okupiti 18 glavnih klubova u Evropi u zasebnom takmičenju.

Evropska superliga (što još uvijek nije njezin službeni naziv) želi biti takmičenje evropskih crème de la crème klubova, koji ne bi nastupali u većem dijelu domaćeg prvenstva. Bila bi slična košarkaškoj Euroligi. Njezin prvak bi možda morao odigrati 38 utakmica, za razliku od 13 koje sada osvajač Lige prvaka mora odigrati.

Nakon regularne faze, osam najboljih ekipa kvalificiralo bi se za borbu za titulu prvaka u finalu koje bi se igralo po formuli veoma sličnoj onoj koja se koristila u Lisabonu u augustu ove godine u posljednjem izdanju Lige prvaka. To je napravljeno zbog pandemije virusa korona, ali bi sada moglo tako da se organizira jer bi donijelo mnogo prihoda gradu organizatoru.

U principu, ideja je da se započne takmičenje kao zatvorena liga, s 18 ekipa koje u njemu učestvuju i koji ne bi igrale domaću niti Ligu prvaka, ali je nakana da se u narednim godinama otvori mogućnost da dvije ekipe ispadaju, a da se dvije kvalificiraju za igranje u ligi kako bi se proširile mogućnosti učešća i drugim klubovima.

Plan Superlige je započeti odmah nakon Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru, čiji je kraj zakazan za 18. decembar. Problem je što se turnir sudara s Ligom prvaka u organizaciji UEFA-e, koja je već iskazala svoj bijes. “Teško je smisliti egoističniju zavjeru od ove”, komentirao je predsjednik evropske fudbalske asocijacije Aleksandar Čeferin.

Uz Barçu, koja je već podnijela zahtjev za registraciju, u takmičenje su iz Španije pozvani još i Real Madrid i Atlético. Iz Francuske je pozvan PSG, iz Njemačke Bayern i Borussija Dortmund, dok iz Italije u tom takmičenju žele vidjeti Juventus, Inter i Milan.

Liga koja bi trebala dati najviše sudionika je ona engleska. Trebalo bi biti pozvano pet timova, a za sada se ne zna koji će klub između njih šest – Liverpool, City, United, Chelsea, Arsenal i Tottenham – biti izostavljen iz prvog izdanja.

Ideja za ovakvu vrstu fudbalskog takmičenja nastala je u glavama dvojice američkih vlasnika Liverpoola (John W. Henry) i Manchester Uniteda (porodica Glazer), koji su s bankom JP Morgan pregovarali o paketu vrijednom pet milijardi eura. Ipak, pred njima je još mnogo posla, između ostalog, treba pravno urediti okvire turnira, ali i urediti angažman sudija, budući da oni ovise o savezima svake zemlje i UEFA-i.

 

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!