fbpx

Sudanske piramide

Sukobi i krize zbog vladavine Omara al-Bašira, poteškoće u dobivanju viza i nedostatak pristojnih cesta i hotela izvan Kartuma učinili su Sudan neprivlačnom turističkom destinacijom.

 

Sudanske piramide svjetska su atrakcija koja je odavno napuštena. Nalaze se kod grada Meroe, drevnog naselja na istočnoj obali rijeke Nil, oko 200 km sjeveroistočno od glavnog grada Kartuma.

Sudan ima više piramida od Egipta, mada su sudanske manje. Prošle ih je godine posjetilo svega 700.000 turista, puno manje u usporedbi s 10 miliona turista koji su pogledali piramide Egipta, sjevernog susjeda Sudana.

Sukobi i krize zbog vladavine Omara al-Bašira, poteškoće u dobivanju viza i nedostatak pristojnih cesta i hotela izvan Kartuma učinili su Sudan neprivlačnom turističkom destinacijom.

No, Bašir je svrgnut u aprilu, a nova tranzicijska vlada olakšala je vizna pravila kako bi privukla više posjetilaca na mjesta poput kraljevskih piramida Meroe. Poput Egipćana, dinastija Nubian Kuš, koja je vladala ovim područjem prije otprilike 2.500 godina, pokopala je članove kraljevske obitelji u piramidalnim grobnicama.

U blizini zgrada nalazi se niz hramova drevnog grada Naga, a dalje sjeverno, u Jebel Barki, može se pronaći više piramida. Nova vlada već je počela opuštati vizni sistem, uključujući povlačenje dozvole potrebne za putovanje izvan Kartuma, rekao je Graham Abdel-Kadir, zamjenik sekretara Ministarstva informacija, kulture i turizma.

Sudanu su potrebni turisti nakon desetljeća izolacije i hiperinflacije. U Meroeu je otvoren centar koji objašnjava historiju zemlje i njene građevine. Postoje staze za pješačenje, a posjetioci mogu prvi put pristupiti unutrašnjosti piramida i uskoro će moći ući u donje grobnice.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!