fbpx

Studenti u borbi protiv virusa korona

“U ovoj globalno ozbiljnoj situaciji, kao tim ponosni smo na sve što su naše vlade, državna ministarstva, Predsjedništvo BiH i mediji ovaj put napravili. Potezi koje su poduzeli i uvedene mjere su odlični. Važno je da građani budu mirni, ali na oprezu i da prate upute stručnjaka”

 

Kako bi pomogli ljekarima u borbi protiv COVID-19, grupa studenata Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, zajedno sa svojim asistentom Denisom Bećirovićem, počela je proizvodnju maski s vizirima i filtera za respiratore. Nastaju pomoću 3D printera, a proizvodnja bi mogla postati i masovnija.

“Ovo radimo kako bismo u Tuzlanskom kantonu izbjegli virus i da u slučaju najgoreg scenarija imamo dovoljno opreme za zaštitu. Također, želimo pomoći i dijelovima države koji su najviše pogođeni. Riječ je o kompliciranom i rizičnom procesu u kojem ne smije doći do greške ni u jednom koraku. Očekujemo sastanak sa stručnjacima iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, kako bismo vidjeli na koji način možemo izvršiti dezinfekciju prije upotrebe”, kaže nam Denis Bećirović.

U programu učestvuju studenti Merjema Berbić, Tarik Bećirović, Ajdin Brigić, Kenan Brigić, Kenan Taletović, Benjamin Kadirić, Ivan Čagalj, Dino Osmanović, Amar Bečić, Salko Rizvanović i Eldar Ibrić. Rade u timovima, a zajedno s asistentom Bećirovićem testirani su na virus u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Svi su prilikom pregleda bili zdravi i niko nije dolazio u kontakt s potencijalno zaraženom osobom. Poduzete su sve mjere predostrožnosti. Rade u kampusu, izdvojeni od svih, kako bi u miru i bez problema realizirali projekt.

Kada su maske u pitanju, Bećirović pojašnjava da nosač, odnosno bijeli dio oko providnog dijela, izrađuju pomoću 3D printera, a modele dijele i zainteresiranim građanima ukoliko imaju printere i materijal. Podijelili su modele i s drugim fakultetima, a zvale su ih i kolege s Univerziteta u Bihaću.

“Kod nosača je estetika nevažna, bitna je funkcionalnost. Providni dio maske radimo u koordinaciji s drugim firmama. Samir Durmić i Krešimir Pejić laserom i alatima vrše probijanje i prosijecanje providnog dijela maske. Mirsad Helić nam je nabavio PETG materijal, a s njim ćemo pokušati ući i u industrijsku proizvodnju, brizganjem plastike. Helić se ponudio da to sve besplatno urade u Gračanici, uz našu podršku. Ako bismo to uspjeli, a vjerujem da hoćemo, mogli bismo proizvoditi na veliko i podmiriti sve potrebe, pa se građani ne bi trebali plašiti, a i printeri će raditi punom parom”, priča Bećirović, dodajući da se, s obzirom na to da se u apotekama u BiH trenutno ne mogu pronaći nikakve maske, stanovništvo aktiviralo i u kućama šije pamučne maske koje se mogu otkuhavati i peglati.

Bećirović nam dodaje da su od početka imali podršku i razumijevanje Nermine Hadžigrahić, rektorice Univerziteta u Tuzli, kao i Fahrete Delibajrić-Brašnjić te Vedada Pašića, dekana Prirodno-matematičkog fakulteta, i Denijala Sprečića, dekana Mašinskog fakulteta.

“U ovoj globalno ozbiljnoj situaciji, kao tim ponosni smo na sve što su naše vlade, državna ministarstva, Predsjedništvo BiH i mediji ovaj put napravili. Potezi koje su poduzeli i uvedene mjere su odlični. Važno je da građani budu mirni, ali na oprezu i da prate upute stručnjaka”, zaključuje Bećirović. /A. A./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!