fbpx

Strah od relativizacije

Poricanje se, osim na nacionalnoj mržnji, temelji na propagandi koju su tokom rata promicali “političari, akademici i svećenici”. To dijelom podržavaju i pojedinci iz Republike Srpske, kaže Agius, otvoreno upirući prstom na entitet Republika Srpska.

 

Sudija Carmel Agius, predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MTPI), kazao je da je prikupljanje dokaza za istragu Genocida u Srebrenici započelo svjedočenjem “nekolicine preživjelih”. Jedan od njih, dječak od oko deset godina koji je svjedočio za vrijeme postupka protiv potpukovnika Vujadina Popovića, “bio je jedan od onih koji vas obilježe za cijeli život”.

Ispričao je da je dječak “imao oko deset godina, a na njega je pucano zajedno s desecima drugih muškaraca i djece. Svi su pobijeni, osim njega. Nije bio ranjen, ali je traumatiziran za cijeli život”, prisjeća se. Nakon toga, dječak je “spašen i živio je da nam prenese svoje svjedočenje”, objašnjava Agius.

Ono što se dogodilo u Srebrenici podijelilo je međunarodnu pravdu na prije i poslije. Ubistvo više od 8.000 Bošnjaka Haški tribunal je definirao kao genocid, prvi i jedini do sada na evropskoj teritoriji od kraja Drugog svjetskog rata. Osim svjedočenja žrtava, Agius je ukazao i na druge dokaze koje je iznijelo Tužiteljstvo, poput DNK identifikacija.

“Bilo je od vitalnog značaja dokazati gdje su sahranjene hiljade tijela. Neka su ekshumirana i pokopana u sekundarnim masovnim grobnicama”, objašnjava on. Napomenuo je “fantastičan posao Tužiteljstva” jer “bilo je moguće otkriti riznicu podataka koje su počinioci pokušali sakriti”, dodajući da “bez ove vrste informacija međunarodna zajednica nikada ne bi bila u stanju uspostaviti istinu”.

Jedna od najvećih Agiusovih bojazni jeste da će se srebrenički masakr relativizirati. Agius opisuje postupke takozvanih negatora ratnih zločina kao “očajne, žalosne i tragične”. “Negiranje istine ne samo da ih nigdje neće dovesti već će i dalje pogoršavati situaciju u kojoj se nađu i ostat će glavna prepreka naprijed ka pomirenju”, kaže on.

Poricanje se, osim na nacionalnoj mržnji, temelji na propagandi koju su tokom rata promicali “političari, akademici i svećenici”. To dijelom podržavaju i pojedinci iz Republike Srpske, kaže Agius, otvoreno upirući prstom na entitet Republika Srpska.

Agius je u razgovoru za špansku agenciju EFE kazao da je RS osnovala takozvanu Nezavisnu međunarodnu komisiju za istraživanje stradanja svih naroda srebreničke regije u razdoblju od 1992. do 1995. godine, koja nastoji preinačiti historiju Genocida. Ipak kaže da je siguran kako je “vrijeme na strani pravde i istine”. /N. H./

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!