fbpx

IZBORI U SINDIKATU: Strah od finansijskih izvještaja

Samostalni sindikati koji podržavaju Šatorovića traže sazivanje novog Kongresa Saveza samostalnih sindikata, dok u suprotnom taboru kažu da Kongres još traje, samo je zasjedanje prekinuto, i da se ne može sazvati novi Kongres dok ovaj ne bude okončan

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine podijelio se na dva tabora, jedan podržava kandidata za predsjednika Selvedina Šatorovića, aktuelnog potpredsjednika Saveza, a među njima je i aktuelni predsjednik Ismet Bajramović, dok drugi podržava kandidata Redžu Kurića. I ništa ne bi bilo čudno da oni koji podržavaju Šatorovića, kada su na 14. kongresu Saveza samostalnih sindikata vidjeli da u prvom krugu glasanja vodi Kurić, nisu napustili sjednicu te je zasjedanje prekinuto zbog nedostatka kvoruma. Prava borba između dvaju suprotstavljenih tabora otpočela je tek nakon prekida zasjedanja.

Među onima koji su napustili sjednicu bili su Šatorović i Bajramović. Ovakav potez mnogi smatraju nepoštenim jer se time dovodi u pitanje demokratičnost odlučivanja u SSS BiH, te se ovaj čin razumijeva kao direktno svrstavanje predsjednika Saveza Bajramovića na jednu stranu. Poslije kongresa Bajramović i Šatorović viđeni su da slave uz “pjevaljku”. Bajramović je napuštanje sjednice pravdao zdravstvenim razlozima, odnosno povišenim krvnim pritiskom, a djelotvoran lijek, očito, bila je muzika. Mada je to trebalo biti pobjedničko slavlje za Šatorovića, ispostavilo se da i nije tako.

To je ukratko ono što se dešavalo, a ono što slijedi možda je i zanimljivije. Iz Šatorovićevog i Bajramovićevog tabora, tačnije iz Sindikata metalaca FBiH, došlo je prošle sedmice saopćenje koje potpisuje predsjednik ovog granskog sindikata Bajro Melez, u kojem se, osim osporavanja kandidata iz suprotnog tabora, što je i razumljivo, predlaže i to da se, umjesto nastavka 14. kongresa, održi novi Kongres. “U slučaju da se bude insistiralo na nastavku 14. kongresa s kandidatom Kurićem na izbornoj listi, Upravni odbor Sindikata metalaca FBiH od svojih delegata traži da ne učestvuju u nastavku rada Kongresa”, piše u saopćenju.

Mnogi će reći: da nije tragično, bilo bi smiješno. Sindikalci rade protiv Sindikata. Međutim, ne može se tražiti sazivanje novog kongresa jer 14. kongres još traje, samo je sjednica prekinuta. U skladu sa Statutom SSS BiH, Kongres je najviše tijelo Saveza, to je zapravo skupština koja je najviši organ neke organizacije. Kongres je počeo sa zasjedanjem, izabrao svoje organe, donio Poslovnik o radu, a radno predsjedništvo Kongresa i njegov predsjedavajući Samir Kurtović preuzeli su dužnost najvišeg organa u Savezu. Kurtović je već najavio da će sazvati nastavak sjednice 14. kongresa u roku od trideset dana, a tačan datum trebao bi vrlo skoro biti poznat.

RUKOVODSTVO BEZ PODRŠKE

No, postavlja se pitanje zašto su Šatorović, Bajramović i ostatak njihovog tabora doslovno pobjegli s Kongresa, zašto nisu išli u drugi krug glasanja, jer ko je mogao garantirati da Šatarović neće pobijediti u drugom krugu? To niko nije mogao znati. Ali sindikalci s kojima smo razgovarali ukazali su na neke stvari koje bi mogle biti glavnim razlogom bježanije.

Očito nije problem samo izbor predsjednika, nego i sve ostalo što se dešavalo na Kongresu, a dešavalo se to da nije usvojen izvještaj o radu Saveza samostalnih sindikata za protekle četiri godine, da nisu usvojene onakve izmjene Statuta Saveza kakve je rukovodstvo SSS BiH bilo predložilo, da nije usvojen izvještaj Nadzornog odbora Saveza jer je predsjednik Nadzornog odbora jasno stavio do znanja da oni nisu pisali taj izvještaj. Na kraju je došao izbor predsjednika, a aktuelno rukovodstvo dotad je već bilo uvidjelo da su delegati izgubili povjerenje u njih, odnosno da je sve raskrinkano.

Statut predložen u dokumentima bio je tako koncipiran kao da se od Saveza sindikata pravi organizacija koja će biti društvo jednog lica, u smislu da će predsjednik imati potpune ovlasti, da će jedan mali organ, predsjedništvo Saveza, koje je dosad bilo izvršno operativno tijelo, biti glavni organ, dok će se Glavni odbor, koji je najviši organ između dvaju kongresa, sastajati samo dva puta godišnje, a to je tijelo koje čine predsjednici sva 24 granska sindikata. Kada su vidjeli da su delegati na Kongresu prihvatili većinu prijedloga za izmjenu njihovog prijedloga Statuta i da ne mogu stvoriti organizaciju koja njima odgovara, Bajramović i Šatorović odlučili su pobjeći. Sada se zahtjevom za novim Kongresom želi prikriti sve ono što se na Kongresu zaista desilo.

Između ostalog, u prijedlogu izmjena Statuta bilo je i to da se iz Saveza može isključiti članica Saveza ako ne provodi odluke organa Saveza. Također, bilo je predloženo da Savez vodi evidenciju svih članova Sindikata, što je do sada bila isključiva nadležnost granskih sindikata. Prijedlogom izmjena bilo je predviđeno da potpredsjednike Saveza predlaže predsjednik, a da ih Glavni odbor verificira, te da predsjednik Saveza predlaže sekretara kojeg imenuje Glavni odbor, s tim da se za ovu poziciju ne propisuju nikakvi uvjeti.

KREDITI ZA PLAĆE

Neko je već trebao odgovarati za ono što se dešava u Savezu sindikata, jer dvije godine zaredom Nadzorni odbor utvrđuje da finansijski izvještaj nije regularan i predlaže Glavnom odboru da ga ne usvaja, pa stoga izvještaji nisu ni usvojeni.

I na Kongresu je Nadzorni odbor utvrdio da je finansijski izvještaj manjkav pa je predložen zaključak da se odredi vrijeme za njegovu nadopunu. Naime, Kongres usvaja izvještaje za četiri godine, a u izvještaju dostavljenom Kongresu nije bilo izvještaja za 2017. godinu. O kakvom je izvještaju riječ, najbolje govori podatak da je za četiri godine rada Saveza kompletan finansijski izvještaj stao na jednu stranicu A4 formata.

Zatim je predsjednik Nadzornog odbora Admir Terzić obavijestio delegate Kongresa da Nadzorni odbor nije sastavio takav izvještaj niti ga je potpisao, nego su to radile stručne službe Saveza. Naime, Nadzorni odbor, stoji u izvještaju, izvršio je kontrolu i pregled cjelokupne dokumentacije i sagledao izvještaje o ostvarenim rezultatima poslovanja Saveza za 2014, 2015. i 2016. godinu i utvrdio sljedeće:

“Da je u pojedinim godinama došlo do neopravdanog prekoračenja u utrošku sredstava sa pojedinih stavki, a da su istovremeno kasnile plaće i naknade zaposlenicima, o čemu je NO zavještavao Glavni odbor SSS BiH. Da se Savez samostalnih sindikata bez odluke Glavnog odbora kreditno zaduživao kod komercijalnih banaka u svrhu isplate zaostalih plaća i naknada radnika u Stručnoj službi Saveza. Prijedlozi i sugestije NO vezane za finansijske planove, a koje su se odnosile na nerealno planiranje prihoda i prevelike iznose na pojedinim stavkama, te istovremeno nedovoljno sredstava na drugim stavkama, nisu uzimane u obzir.”

Kada je riječ o imovini Saveza, Nadzorni odbor konstatirao je da iako Savez ima značajne nekretnine, on nema pasivnog podbilansa stanja, odnosno nema popisa imovine na čijoj je izradi Nadzorni odbor kontinuirano, ali bezuspješno insistirao, te da imovina u vlasništvu Saveza nije osigurana.

Što se tiče strukture i broja uposlenih u Stručnoj službi Saveza, Nadzorni odbor utvrdio je da se na nju troši previše, 60 posto ukupnih prihoda, te da je treba reorganizirati, što u ovom mandatnom periodu nije učinjeno.

Zbog svega toga, Nadzorni odbor dvije godine zaredom nije mogao dati pozitivan nalaz i mišljenje na finansijske izvještaje Saveza, te je Glavnom odboru predlagao da ih ne usvoji.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!