fbpx

STAV U NOVOM PAZARU: Bošnjaci Sandžaka ne kriju da je Erdoğan lider u kojem vide svog zaštitnika i pomagača

Dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana u Sandžak, bez dileme, događaj je decenije, a možda i mnogo duže vremenske epohe, kažu mnoge Sandžaklije. Erdoğan je za njih čovjek, vjernik, hrabar, ponosit i odvažan, borac za pravo i pravdu, dostojanstvo i čast čovjeka i vjernika. Erdoğan se na društvenim mrežama u mnogim komentarima sandžačkih Bošnjaka označava i kao “predsjednik i reformator”

 

Piše: Medin HALILOVIĆ, dopisnik “Stava” iz Novog Pazara

“Erdoğan evo već drugi put dolazi kod nas, a eno Tito je bio doživotni predsjednik Jugoslavije, pa nam je samo jednom u goste bio”, slažu se u međusobnoj razmjeni komentara sredovječni i nešto stariji Novopazarci dok u jednoj od najposjećenijih kahvečajnica započinju priču o posjeti turskog predsjednika. Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan dolazio je kao prvi premijer Turske koji je posjetio Sandžak u Novi Pazar u julu 2010. godine i danas je tamo, kao šef države, po drugi put.

 DOBRODOŠLICA ZA “SULTANA”

Erdoğan je, vremenski gledano, skoro polovinu posjete Srbiji posvetio Sandžaku, poslavši na taj način poruku koliko ta regija i ljudi u njemu (prevashodno Bošnjaci) imaju značaj za Tursku. Prema protokolu, Erdoğan i Vučić su nakon susreta s gradonačelnicima i predsjednicima općina Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj prošetali glavnom ulicom Novog Pazara i razgovarali s građanima. U Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) od ove Erdoğanove posjete očekuje zajedničke projekte Srbije i Turske i putnu i komunalnu infrastrukturu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da Bošnjake s Turskom vežu historijske, porodične i emotivne veze, te da je ova posjeta signal svima da je Novi Pazar most prijateljstva između Srbije i Turske. “U tom pogledu, mi smo izuzetno zahvalni gospodinu Erdoğanu na pažnji koju nam poklanja ovom posjetom”, poručio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. Grad Novi Pazar već ima nekoliko pripremljenih projekata koji će se realizirati uz podršku Republike Turske. Riječ je o izgradnji dvaju mostova i dviju ulica u centru grada koje će, ocjenjuje Biševac, umnogome pomoći da se razriješi saobraćajna gužva, te o novom obdaništu koje će udvostručiti kapacitete postojećeg vrtića “Mladost” i osigurati najsavremenije uvjete za ovdašnju djecu. Također, počet će i rekonstrukcija Isa-begovog hamama i dijela stare čaršije.

Sandžaklije su turskog predsjednika Erdoğana još tokom njegove prve posjete Sandžaku u julu 2010. godine prozvali “Sultanom”, doživljavajući ga, prije svega, kao čovjeka s pravičnom misijom i zaštitnika muslimana bilo gdje u svijetu. Stariji ga poštuju i upoređuju s Josipom Brozom, a mladi nadom muslimana čitavog svijeta.

Novi Pazar se mjesecima pripremao za dolazak značajnog musafira iz Ankare. Atmosfera je bila praznična, na ulasku u grad na bilbordima su fotografije Erdoğana i poruke dobrodošlice. Na gradskoj tvrđavi “Bedemu” nekoliko su dana uoči dolaska bile postavljene turska, srbijanska i bošnjačka zastava, kao i na svjetlećim panelima u centru grada, s porukom “Hoşgeldiniz – dobrodošli”, na ćirilici i latinici, turskom i srpskom.

Čiste i sređene ulice, tek posađeno cvijeće, važan događaj za “čaršiju” koja sada broji preko 120 hiljada stanovnika. Zbog svega što Novi Pazar i Sandžak dobijaju posjetom turskog predsjednika, građani u toj regiji, posebno većinski Bošnjaci, ne kriju da je Erdoğan lider u kojem vide svog zaštitnika i pomagača. Dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana u Sandžak, bez dileme, događaj je decenije, a možda i mnogo duže vremenske epohe, kažu mnoge Sandžaklije. Erdoğan je za njih čovjek, vjernik, hrabar, ponosit i odvažan, borac za pravo i pravdu, dostojanstvo i čast čovjeka i vjernika. Erdoğan se na društvenim mrežama u mnogim komentarima sandžačkih Bošnjaka označava i kao “predsjednik i reformator, čovjek koji ide koracima uvažavanih sultana i stopama svojih dobrih prethodnika-halifa”.

 ERDOĞAN JE NADA SVIH ISKRENIH MUSLIMANA SVIJETA

“Veoma se radujem njegovoj posjeti Novom Pazaru, tj. Sandžaku, i ispunjava mi se jedna velika davnašnja želja da ga vidim i čujem uživo, a da ne pričam o rukovanju ili fotografisanju s njim, neka ga Allah sačuva i pomogne u njegovoj pravičnoj misiji”, poručuje Dženan Baćićanin,.

Sead Kurtanović iz Novog Pazara, na pitanje kako i na koji način doživljava Erdoğana, odgovara da je on nada svih iskrenih muslimana svijeta koji budno prate sve što se dešava u Turskoj.

“Upućujem dovu Uzvišenom Allahu, iznad čije moći ne postoji moć, da ga sačuva i pomogne da Republika Turska, koju predvodi, ostane jaka, stabilna i prosperitetna, te da njeni građani žive u miru i blagostanju”, kaže Sead uz priznanje da u njemu prorade emocije kada se sjeti prve posjete Erdoğana Novom Pazaru, kada ga je pratio kao član TV ekipe.

Priznati književnik i novinar iz Novog Pazara Enes Halilović u izjavi za Stav najavljuje i otkriva mogućnost da će, pored doprinosa u kulturi, Erdoğanova posjeta dovesti gas u Sandžak. On je također izrazio nadu da Erdoğanova posjeta dovodi ekonomski prosperitet i investicije u ovaj kraj i Srbiju. Prema njegovim riječima, za Srbiju je naročito važno da ima dobre diplomatske i ekonomske odnose s velikim silama kakva je Republika Turska.

“Razumijevanje i saradnja treba da obilježe buduće odnose Ankare i Beograda. Turska je, nesumnjivo, u posljednje vrijeme jedan od najvažnijih diplomatskih i najvažnijih igrača u cijelom svijetu. Koliko vidim, govorit će se o gasovodu, to je posebno važno za nas jer je hladno u zimskom periodu. Nadamo se da ćemo kroz koju godinu moći da se grijemo na gas, a ne da siječemo naše dragocjene šume”, prenio je svoj stav poznati pripovjedač, pjesnik, dramski pisac i novinar Enes Halilović.

Producent i predsjednik Asocijacije maturanata (svršenika fakulteta) iz Turske (ASMED) Nazim Ličina ukazuje da se često koristi izraz “Bošnjaci Sandžaka mogu biti most saradnje između ove dvije države”, iz prostog razloga što se “narod koji ovdje živi kroz historiju masovno iseljavao u Tursku, a i danas živi u toj državi nekoliko miliona naših rođaka, Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka”.

“Nema svako tu čast da u kratkom periodu bude posjećen od strane državnika i ličnosti kao što je posjeta Erdoğana mom gradu Novom Pazaru”, kaže Ličina. Za njega, kao Novopazarca, Erdoğanova posjeta posebno je značajna što donosi restauraciju i obnovu kulturno-historijskih spomenika kao što su Isa-begov hamam, kule motrilje na gradskom bedemu, rekonstrukciju raznih objekata, izgradnju još jednog vrtića. Novopazarci u svojim stavovima na Erdoğanovu posjetu kažu da se posebno raduju što će s posjetom Erdoğana početi obnova i izgradnja putnih pravaca Novi Pazar – Tutin i Novi Pazar – Sjenica. Također se očekuje otvaranje civilnog aerodroma Morava kod Kraljeva, čime će se znatno skratiti putovanja.

 IZ ISLAMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI “PISMO S MRLJOM”

Tokom jednodnevnog boravka u Novom Pazaru, kao i kada je u svojstvu premijera prvi put posjetio Novi Pazar i Sandžak, nije bilo predviđeno da se Erdoğan oficijelno ni neoficijelno susretne s nekim od predstavnika Islamske zajednice, niti političkih i drugih organizacija.

Potvrđujući da je saradnik i čovjek muftije i političara Muamera Zukorlića, uz naglasak da piše kao “obični čovjek, građanin, imam i alim”, a u cilju smirivanja svoje nemirne savjesti, funkcioner Islamske zajednice u Srbiji, potpredsjednik Mešihata i direktor muftijine medrese Rešad ef. Plojović uputio je javno pismo i tražio halala od Erdoğana te napisao kako smatra da je “nama Bošnjacima u Sandžaku naša majka Turska u haku”.

“Oni koji su tvrdili da predstavljaju Tursku nisu nam poklonili dovoljno pažnje, nisu nam ništa ozbiljno pomogli. Naprotiv, nanosili su nam bolove i nepravdu. Razumijemo sve kroz šta je prošla Republika Turska da bi danas bila ono što jeste, ali ne razumijemo, ne možemo da se složimo i nećemo da prešutimo ono što nam se u ime Turske čini u zadnjih 20, posebno 10 godina”, poručuje Plojović, tražeći prethodno oprost od Erdoğana i znajući da, kao ni većina iskrenih građana Sandžaka, neću biti u prilici da s Erdoğanom slobodno i otvoreno razgovara, te znajući da ovo pismo ne može doći do njega

Plojović tvrdi da ga to uopće ne zabrinjava jer je u duhu vjere i Kur’ana, a u taj “duh” je pridodao optužbe prema Sulejmanu Ugljaninu i Rasimu Ljajiću, rekavši da nisu legitimni predstavnici Bošnjaka već da se za njihova prava bori IZ, čiji je on funkcioner. Plojović u pismu na pet stranica pobrojava šta je sve uradio Mešihat IZ u Srbiji i izražava žaljenje “što Republika Turska do sada nije ništa od spomenutog značajno podržala niti finansirala, a još više mi je žao što se to od onih koji imaju mandat i legitimitet da je predstavljaju negira, osporava, guši, krivo predstavlja, ili podržavaju oni koji sve pomenuto žele ugasiti”. S druge strane, javnost u Sandžaku, reagirajući na “bratsko pismo”, negira navode efendije Plojovića i konstatira da se “nekim pismima i žalopojkama” od strane aktuelnih sudionika podjele među Bošnjacima Sandžaka “samo obrukaše i pred Bogom i pred čovjekom”. Izjave bivšeg sandžačkog muftije i aktuelnog poslanika u Skupštini Srbije Muamera Zukorlića, u jeku izbornih kampanja, da su “Turci donijeli samo doner”, te poređenje Erdoğana s “faraonom” samo su neki od primjera kojih se javnost prisjetila. Slično je 2013. godine o Turskoj i Erdoğanu pisao poslanik i najbliži saradnik Zukorlića, predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka Jahja Fehratović u autorskom tekstu u reviji Sandžak pod nazivom Turski hijanet.

“Od vremena Osmanlija naovamo još nikad Bošnjaci u ovolikoj mjeri nisu imali odbojnije stavove prema turskim vlastima. Dijanet je, u ime turskih vlasti i premijera Erdoğana, učinio ovaj najveći grijeh cijepanja Islamske zajednice Bošnjaka Sandžaka koji nisu imali hrabrosti napraviti ni najveći diktatori i dželati Balkana. Zbog takvih nečasnih radnji, u Sandžaku se sve češće ova državna turska institucija oslovljava kao Hijanet”, napisao je Ferhatović 2013. godine, da bi danas revidirao svoje stajalište i poželio najtopliju hošgeldiju turskom predsjedniku te pozvao simpatizere svoje stranke da izađu na ulice i dočekaju “brata i uvaženog musafira”.

PROČITAJTE I...

“Neki su u džepovima mrtvaca našli komade šećera natopljene krvlju, kojeg su kasnije jeli. Đeca su bila trgana iz naručja majki i sestara i pred njihovim očima zaklata. Muslimanskim sveštenicima čupali su brade i urezivali krstove na čelo. U jednom selu zavezali su jednu grupu ljudi za plast sijena i zapalili. Neki su kasnije tvrdili da je plamen iz zapaljenih tjelasa bio purpurno crven”

Činjenica da cijelu opoziciju u Srbiji predstavljajaju tri Bošnjaka i tri Albanca raritet je u cjelokupnoj parlamentarnoj historiji Srbije. I još jedan kuriozitet: prvi put s većim dijelom konstatacija ovog manjinskog poslaničkog kluba slaže se značajan dio srpske vanparlamentarne opozicije u ovoj zemlji i uopće srpskog javnog mnijenja. U svakom zlu ima i zrnce dobra. Ovo je jedinstvena i neponovljiva prilika ovom poslaničkom klubu, koji predstavlja cjelokopnu srbijansku opoziciju, da sebe politički promovira i profilira, kao i svoje programe i političke ciljeve

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!