fbpx

Šta smeta Našoj stranci: Erdoğan, SDA ili udar na FETÖ

Naša stranka ne zna ili ne želi znati da se u zatvorima nalaze oni koji su podržavali terorističku organizaciju FETÖ, koja je bila spremna pucati po svom narodu, a do sada su svi za koje se utvrdilo da su nevini pušteni na slobodu.

Piše: Amina ŠEĆEROVIĆ KASLI

 

Obilježena je druga godišnjica pokušaja državnog udara u Turskoj koji je organizirala i provela teroristička organizacija Fethullaha Gülena – FETÖ. Te noći, 15. jula 2016, poginulo je 250 ljudi, a ranjeno nekoliko hiljada. Važno je naglasiti da su poginuli i ranjeni nenaoružani civili koji su kod sebe imali samo zastavu i ništa više.

Ovaj datum obilježen je kako u Turskoj, tako i širom svijeta, gdje god žive turski građani ili prijatelji ove zemlje, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, Ambasada Turske u BiH organizirala je niz aktivnosti, među kojima je bio i koncert u Vijećnici, kojem su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, kao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i mnoge druge zvanice.

Upravo je ovaj koncert zasmetao Našoj stranci, koja se tim povodom oglasila saopćenjem u kojem kažu da im je neprihvatljivo što su “najviši zvaničnici BiH iz reda SDA te Islamske zajednice događaju pokušali dati državni legitimitet prisustvujući mu u ime države”. Našoj stranci je izgleda zasmetalo što se uopće obilježava 15. juli, pa su tražili bilo koji način da to kritiziraju, jer u ime koga bi Džaferović ili Kavazović nastupali bilo kojem događaju nego prema funkciji koje imaju?!

Našoj stranci nije jasno da obilježavanje 15. jula nije povezano samo s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom već je riječ o činu solidarnosti prema jednom narodu čiji su građani svojim životima odbranili demokratiju. Upravo te noći, na Erdoğanov poziv, na turske su ulice izišli turski građani, pripadnici svih stranaka. Bio je to ponosni otpor jednog naroda protiv terorističke organizacije FETÖ, napor da se sačuva demokratska vlast, otpor kojeg je životima platilo 250 ljudi.

Postoji osobina koja se zove solidarnost, suosjećanje, a koju bismo svi trebali imati. Međutim, očito je Naša stranka zaboravila na te riječi, ipak je dosta vremena prošlo od 1992. godine, kada smo i mi očekivali upravo tu solidarnost.U saopćenju Naše stranke navodi se kako u “turskim zatvorima leži na hiljade Turaka i Turkinja nevino optuženih da su pomagali državni udar”, što ukazuje i na mogući stvarni cilj ovog saopćenja, a to je da Naša stranka želi lažnim uvjerenjima koji prevladavaju u dijelu zapadnih zemalja napasti SDA, te da se ne radi ni o kakvoj zaštiti državnih interesa. Isti ti koji zastupaju tezu da se u turskim zatvorima nalaze nevini u noći pokušaja državnog udara govorili su da je “Erdoğan pobjegao u Grčku, da je tražio azil u Njemačkoj”…

Naša stranka ne zna ili ne želi znati da se u zatvorima nalaze oni koji su podržavali terorističku organizaciju FETÖ, koja je bila spremna pucati po svom narodu, a do sada su svi za koje se utvrdilo da su nevini pušteni na slobodu.

Jasno je da je Našoj stranci cilj da kritiziranjem Erdoğana udari na SDA, dok nijednom jedinom rečenicom nisu osudili pokušaj državnog udara niti odali počast poginulim. Ako već stoje iza “nevinih” u zatvorima, zašto nemaju nijednu riječ za nevine koji su poginuli? Zanimljivo da je jedino Naša stranka kritizirala obilježavanje 15. jula u BiH. Pretpostavljamo da to “nema” nikakve veze s činjenicom da je njihov prominentni član Damir Marjanović rektor na Univerzitetu Burch, za koji se do sada više puta argumentirano pisalo da je povezan s Fethullahom Gülenom.

U Istanbulu, Ankari, Karamurselu i drugim gradovima u Turskoj postoje spomenici za nevine žrtve Srebrenice, u Bursi postoji park u obliku srebreničkog cvijeta. Mnogi turski političari, uključujući i predsjednika Erdoğana, nosili su i nose srebrenički cvijet u znak sjećanja na Srebrenicu. Ako ostavimo politiku po strani, svake godine iz Turske stotine učesnika prisustvuje Maršu mira, mnoge organizacije sudjeluju dijeleći hranu ili vodu učesnicima.

Prije nekoliko godina projektu studenata iz BiH koji studiraju u Turskoj, a koji se ticao Srebrenice, podršku su dali kako obični narod, tako i najpoznatiji pjevači, glumci, pisci. Turski narod 31. maja nosi bijele trake kako bi podsjetili na dešavanja u Prijedoru.

Na ove značajne datume širom Turske organiziraju se razne izložbe, paneli, konferencije. Turci su do sada snimili više serija i dokumentarnih filmova o ratu u Bosni i Hercegovini nego sve druge zemlje zajedno. I to sve s jednim očekivanjem: “Da se ne zaboravi.” Sve s jednim povodom, a to je solidarnost. Zar smo postali toliko loši da zaboravljamo značaj solidarnosti?

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!