fbpx

Šta se desilo s “lančanim poskupljenjima”: Ekonomski analitičari opet su promašili

Kada se sve sabere i oduzme, ispadne da su troškovi u 2018. godini porasli za 13,97 maraka u odnosu na 2017. godinu. Za korpu osnovnih proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u oktobru prošle godine trebalo je izdvojiti 549,6 maraka, a u oktobru 2018. godine 563,5 maraka. Ovo poskupljenje od 13 maraka odnosi se ponajprije na porast mjesečnih naknada za obdaništa, ali i na rast cijene ogrjevnog drveta, izazvan velikom potražnjom i malom ponudom, što nema nikakve veze s akcizama

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Početak 2018. godine bio je deprimirajući, ali samo ako ste slušali ili čitali izjave raznih ekonomskih analitičara. Kakve analitičare imamo, ekonomija nam je odlična! Da se, ne dao Bog, ostvarilo jedan posto predviđanja naših „ekonomskih“ analitičara, već bismo svi umrli od gladi.

Kada su u februaru 2018. godine konačno usvojene izmjene Zakona o akcizama BiH nakon nekoliko godina blokada, čime su uvedene namjenske akcize na gorivo 10 feninga po litru za izgradnju autoputeva i pet feninga po litru za izgradnju brzih cesta, ekonomski analitičari doslovno su vrištali kako će porast cijena goriva izazvati, kako vole reći, “lančana poskupljenja”. Šta, zapravo, znače ta njihova predviđanja?

Analitičari su bili posebno zabrinuti za životne namirnice, koje će, kako su govorili, poskupjeti – poskupjet će i hljeb, i ulje, i mlijeko… Poskupjet će sve bez čega se ne može živjeti. Neki su išli toliko daleko da su u tome svemu vidjeli tajni, skriveni interes države da zaradi, ne na akcizama, nego na PDV-u, jer će sve poskupjeti, a više cijene znače i više novca od PDV-a.

Skuplje gorivo

Potrošačima ne preostaje ništa drugo, osim da smanje svoju potrošnju novim “stezanjem kaiša”, objašnjavali su analitičari.

“Stupanje na snagu izmijenjenog Zakona o akcizama imat će za posljedicu lančani rast cijena određenih proizvoda i usluga. Povezanost cijene energenata s cijenom usluga javnog prijevoza, prehrambenih proizvoda je jasna. Stoga je za pretpostaviti da će u narednom periodu povećana cijena goriva uticati na novo povećanje cijene hljeba, pekarskih proizvoda i uopće osnovnih prehrambenih proizvoda”, izjavila je tada Ljubica Čolović, pomoćnica Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

Činjenica jeste da je gorivo u Bosni i Hercegovini poskupjelo, prema nekim proračunima za oko 10 maraka po rezervoaru, što na godišnjem nivou iznosi 120 maraka.

Na kraju oktobra 2018. godine prosječne cijene dizela u Federaciji Bosne i Hercegovine bile su 2,38 KM po litru, dok su u isto vrijeme prošle godine, dakle prije usvajanja izmjena Zakona o akcizama, prosječne cijene dizela bile 1,90 KM po litru. Istovremeno, prosječna cijena benzina 95 oktana u oktobru ove godine iznosila je 2,36 KM, a u oktobru prošle godine 1,90 KM. Cijena benzina 98 oktana u oktobru 2018. godine bila je 2,43 KM, a u oktobru 2017. godine 2,00 KM. Osim što su u oktobru 2017. godine akcize bile niže, i sirova nafta na svjetskom tržištu bila je jeftinija, 60,34 dolara po barelu, a 2018. godine u isto vrijeme 75,91 dolar po barelu.

Prema statističkim podacima Ministarstva trgovine Federacije Bosne i Hercegovine objavljenim u informaciji o kretanju cijena osnovnih namirnica, može se zaključiti da proizvodi koji se koriste za ličnu upotrebu i koji uključuju hranu, energente, higijenske proizvode i usluge 2018. godine nisu drastično poskupjeli, kako su najavljivali takozvani analitičari.

Prehrambeni, poljoprivredni proizvodi, bili su najveća briga analitičara. Prema zvaničnoj statistici, osnovni prehrambeni proizvodi u Federaciji Bosne i Hercegovine ne da nisu poskupjeli, kako su predviđali analitičari, nego su čak i pojeftinili. Za korpu prehrambenih proizvoda, koja uključuje hljeb, brašno, mlijeko, rižu, junetinu, piletinu, sir, jaja, maslac, ulje, voće i povrće te kafu i šećer, u oktobru ove godine bilo je potrebno 87,35 maraka, a u oktobru prošle godine 87,9 maraka. Na žalost analitičara, cijene u 2018. godini niže su za 0,55 maraka. Nije neki pad cijena, ali dovoljno da analitičari ne mogu argumentirano kukati kako je sve poskupjelo. Visina režijskih troškova u proteklih dvanaest mjeseci nije se mijenjala u značajnijoj mjeri, recimo cijene električne energije ostale su iste kao i prošle godine.

Primjera radi, tona mrkog uglja prošle godine u oktobru koštala je 168,5 KM, a ove godine 166,79 KM. Prema prosječnim cijenama, ugalj je u 2018. godini bio jeftiniji za 1,7 KM, dok su drva bila skuplja za 10 KM po kubiku.

Pojedini prijevoznici iskoristili priliku

Ono što je bilo jasno odranije, usluge prijevoza poskupjele su zbog primjene izmjena Zakona o akcizama. To i statistika pokazuje. Prosječna cijena gradskog prijevoza u svim gradovima Federacije Bosne i Hercegvoine viša je za 0,15 KM. Mada, ima primjera kada prijevoznici nisu mijenjali cijene gradske vožnje, kakav je slučaj bio sa sarajevskim GRAS-om, za razliku od Centrotransa koji je odmah povisio cijene karata iskoristivši ukazanu priliku da se „vadi“ na Zakon o akcizama.

Usluge čuvanja djece u obdaništima zasigurno nemaju nikakve veze s cijenama goriva, ali, iako nema govora o lančanom poskupljenju, poskupjele su usluge obdaništa u Federaciji Bosne i Hercegovine. U prosjeku, u Federaciji BiH u 2017. godini za jedno dijete u vrtiću trebalo je izdvojiti 181 marku mjesečno, dok je za ovu uslugu u 2018. godini trebalo izdvojiti 189,7 maraka.

Cijene u restoranima u posljednjih dvanaest mjeseci nisu se bitnije mijenjale. Recimo, bečku šniclu s prilogom u Federaciji BiH možete dobiti po cijeni od 13,4 marke, a pizzu za jednu osobu za 6,8 maraka.

Kada se sve sabere i oduzme, ispadne da su troškovi u 2018. godini porasli za 13,97 maraka u odnosu na 2017. godinu. Za korpu osnovnih proizvoda i usluga u oktobru prošle godine trebalo je izdvojiti 549,6 maraka, a u oktobru 2018. godine 563,5 maraka.

Zlobnici bi rekli, toliko kuknjave zbog 13 maraka. I što je najinteresantnije, poskupljenje od 13 maraka odnosi se ponajprije na porast mjesečnih naknada za obdaništa, ali i na rast cijene ogrjevnog drveta, koja je izazvana prije svega velikom potražnjom i malom ponudom drveta, što nema nikakve veze s akcizama.

PROČITAJTE I...

Uspjeh vojne industrije u narednim godinama garantira i razvoj novih proizvoda, među kojima su samohodna haubica, koja je već u fazi testiranja i čiji bi prototip trebao biti završen do kraja ove godine, te razvoj prve bosanskohercegovačke puške koji bi također trebao biti završen u ovoj godini

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!