fbpx

Šta plaši Bošnjake u gradu koji je proživio genocid: Ozbiljan pristup ili lične ambicije lokalne politike u Srebrenici

: Dvije liste za Skupštinu opštine Srebrenica su izvjesne. Međutim, pitanje kandidata za načelnika Opštine Srebrenica potpuno je neizvjesno, i to je ono što brine Bošnjake u Srebrenici. Evidentno je da u Srebrenici među Bošnjacima postoje dvije političke struje koje imaju dijametralno suprotne stavove, a ukoliko Bošnjaci misle da izbore mjesto načelnika, moraju imati jednog kandidata, uložiti ogromne napore da izađu na izbore prije svega Bošnjaci u Srebrenici, te oni koji mogu glasati u Federaciji BiH sa statusom izbjeglica i Srebreničani u dijaspori. Vremena je malo, a ime kandidata se ne nazire

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

U Srebrenici je u proteklim mjesecima sve bilo podređeno obilježavanju 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine. Zbog obilježavanja godišnjice genocida, političke aktivnosti pale su u drugi plan, pa se nije nešto posebno radilo na pripremi za lokalne izbore naredne godine. Pored toga, međusobni nerijetko napeti odnosi lokalnih političara bili su u drugom planu. S obzirom na to da je do lokalnih izbora ostala godina dana, posljednjih dana intenzivirala se priča o izborima. U narednom periodu političke aktivnosti, pregovori i dogovori bit će intenzivniji.

U Srebrenici djeluju SDA, Stranka za BiH, SBB, SDP, DF, PDA. Ograničeno su prisutni jer nemaju formirane općinske odbore u Srebrenici NB i NiP. Trenutno su na pozicijama predsjednika Skupštine Nedib Smajić i zamjenik načelnika Hamdija Fejzić, koji su bivši članovi SDA. Skupština opštine Srebrenica broji 21 odbornika. Od tog broja, 9 je Bošnjaka podijeljenih u dvije struje. Pet je odbornika u opoziciji (četiri odbornika SDA i jedan bivši član SDP-a), dok su četiri u vlasti sa Srbima (3 bivša člana SDA i 1 bivši član SDP-a).

Ono što je izvjesno jeste da će Bošnjaci u Srebrenici imati dvije liste na lokalnim izborima za Skupštinu opštine Srebrenica. S jedne strane će to biti lista na kojoj će se naći kandidati SDA, DF‑a, SBB-a i Stranke za BiH. Dogovor je formaliziran nakon nedavnog sastanka predstavnika spomenutih stranaka.

“Sastanku su, pored predsjednika općinskih organizacija, prisustvovali i potpredsjednici stranaka na nivou centrala: Edin Ramić, Amir Kulaglić, Admir Čavka i Adib Đozić. Sastankom je potvrđena opredijeljenost političkih stranaka o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima 2020. godine. Političke procese trebaju voditi političke stranke, te se pozivaju svi relevantni politički subjekti da se pridruže zajedničkom nastupu na predstojećim izborima”, stoji u priopćenju nakon sastanka.

Druga će lista vjerovatno biti formirana od aktuelnih predstavnika Bošnjaka u lokalnoj vlasti Hamdije Fejzića (zamjenik načelnika Opštine Srebrenica) i Nediba Smajića (predsjednik Skupštine opštine Srebrenica), te četiri odbornika koji su dio vlasti. Pored Fejzića i Smajića, tu su i bivši parlamentarac Sadik Ahmetović, te bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, predsjednik Opštinskog odbora PDA Munir Habibović, kao i novi predsjednik Opštinskog odbora SDP-a Bego Bektić.

Ova grupa političara nedavno je javnosti i probosanskim političkim strankama uputila otvoreno pismo kojim pozivaju na zajednički nastup na lokalnim izborima 2020. godine. Nakon toga, za koordinatora aktivnosti koje će provoditi u narednom periodu imenovali su Sadika Ahmetovića.

“Žalimo zbog ponovnog pokušaja određenih pojedinaca da paralelno vode aktivnosti s osobama koje čak i ne žive u Srebrenici, a kamoli da imaju legitimitet da o njoj odlučuju. Ponovo pozivamo sve savjesne ljude i političke stranke i organizacije da nam se pridruže, jer odgovornost za Srebrenicu ne može preuzeti samo jedna stranka niti pojedinac. Smatramo ovo ključnim trenutkom da svi ostavimo lične i stranačke interese iza sebe i da Srebrenicu vidimo kao mjesto gdje ćemo biti jedinstveni u naporima da joj vratimo dostojanstvo. Sigurni smo da je ovo u interesu svih stranačkih lidera, zato ih pozivamo da nam pomognu”, navedeno je nakon što je Ahmetović imenovan za koordinatora.

Međutim, javnosti je ostalo nejasno da li će spomenuta grupa političara formirati određeni politički pokret, jer većina političara iz ove grupe zvanično ne pripada ni jednoj političkoj opciji. Uglavnom su to bivši članovi SDA (Fejzić, Smajić, Ahmetović, Bektić…).

Dvije liste za Skupštinu opštine Srebrenica su izvjesne. Međutim, pitanje kandidata za načelnika Opštine Srebrenica potpuno je neizvjesno, i to je ono što brine Bošnjake u Srebrenici. Evidentno je da u Srebrenici među Bošnjacima postoje dvije političke struje koje imaju dijametralno suprotne stavove, a ukoliko Bošnjaci misle da izbore mjesto načelnika, moraju imati jednog kandidata, uložiti ogromne napore da izađu na izbore prije svega Bošnjaci u Srebrenici, te oni koji mogu glasati u Federaciji BiH sa statusom izbjeglica i Srebreničani u dijaspori. Vremena je malo, a ime kandidata se ne nazire.

Iz SDA su, kao najjače stranke, u više navrata navodili da će, ako neće biti šireg dogovora, dati svog kandidata za načelnika, a liste će se formirati nezavisno od izbora za načelnika. Ostatak političkih takmaca do sada na mogućnost zajedničkog kandidata koji bi bio iz SDA nisu gledali blagonaklono, iako, osim prikrivenih ambicija raznih pojedinaca, nemaju konkretne ideje ko bi mogao biti kandidat.

U Srebrenici vlada atmosfera političke pijace pa se gotovo svaki dan spomene neko novo ime kao kandidat za načelnika. Bivši načelnici Abdurahman Malkić i Ćamil Duraković često se spominju kao kandidati. Nedib Smajić, Sadik Ahmetović, Hamdija Fejzić, Alija Tabaković, Begija Smajić i mnogi drugi spominju se kroz razne priče kao potencijalni kandidati. Mnogi imaju i lične ambicije za velike političke domete, iako mogućnosti i realnost kažu sasvim drugačije, i to je ono što plaši Bošnjake u Srebrenici.

Sigurno je da će u narednom periodu biti mnogo pregovora, a ne bi bilo iznenađenje da kandidat bude neko neutralan i manje poznat javnosti, sasvim “običan” i ne previše politički aktivan. Ponekad, kako to neutralni posmatrači vide, djeluje da Bošnjaci (politički predstavnici Bošnjaka) u Srebrenici misle da samo od njih zavise izbori. S druge strane, srpska politika (uprkos međusobnim nesuglasicama) itekako je zainteresirana da zadrži vlast u Srebrenici. Cilj im je da zadrže mjesto načelnika, ali i da osvoje još više odborničkih mjesta, čime bi Bošnjaci bili dovedeni u nezavidan položaj i politički nebitan faktor.

 

Prethodni članak

Između dvije vatre

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!