fbpx

Šta nam to nudi Javni RTV servis: Još jedan u nizu šund-programa

S obzirom na činjenicu da se među najslušanijim “pjevačima” u našoj zemlji, nažalost, nalaze Buba Corelli i Jala Brat, da su među najgledanijim šou-programima Farma i Parovi, ne iznenađuje ni činjenica da će upravo Hadžiavdagić-Tabaković uskoro započeti emisiju na Federalnoj televiziji, koja će biti jedan vid takmičenja među blogericama

Piše: Amina ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Bosna i Hercegovina bogata je različitim ljepotama kojima se ova zemlja stoljećima diči – prirodnim, kulturnim i mnogim drugim. Među njima je zasigurno i Bosanka, o čijoj se ljepoti, hrabrosti i prkosu pisalo i u vremenu Agresije. Međutim, posljednjih dana o Bosankama se govori i na nešto drugačiji način, a sve prema zasluzi Hane Hadžiavdagić-Tabaković. Prije samog spomena njenih spornih riječi koje je objavila o Bosankama, za čitaoce koji ne znaju ko je Hadžiavdagić-Tabaković, potrebno je spomenuti da je riječ o takozvanoj voditeljici i novinarki, odnosno, prije se može kazati influenserici rođenoj u Sarajevu, a koja danas živi i radi u Hrvatskoj.

U svojim obraćanjima ponosno govori kako u srednjoj školi nije išla na ekskurziju zbog nezadovoljavajućeg vladanja jer se “tukla u školi”. Jedno vrijeme bila je “poznata” kao “bosanska Paris Hilton”, a sve zbog svog noćnog života, kao i zbog ljubavne veze s pjevačem Fuadom Backovićem Deenom. Zatim se 2008. godine proslavila učešćem u šouu Farma, a ubrzo nakon toga dobila je ponudu za posao da radi TV emisiju u kojoj će djevojkama davati savjete “kako biti dobra sponzoruša”, nakon čega je počela raditi na Novoj TV, a nakon toga i na TV Hayat.

U svojim gostovanjima u medijima, kao jedan od savjeta, Hadžiavdagić-Tabaković navodila je da “u životu sve treba probati”, pa je tako i sama imala ljubavnu vezu s djevojkom koja je trajala šest mjeseci, a među ostalim stvarima kojima se pohvalila jeste i to da se poljubila s Marijom Šerifović.

Danas najviše zarađuje putem društvenih mreža uz reklame, a ima i svoju firmu, odnosno brend odjeće. Na društvenim mrežama poznata je po raskošnom životu, skupocjenim stvarima, putovanjima, kao i spornim izjavama. Upravo je jedna takva izjava posljednjih dana aktuelna, a prenijeli su je kako domaći mediji, tako i mediji u zemljama iz okruženja.

Hadžiavdagić-Tabaković objavila je prije nekoliko dana na društvenim mrežama kako “Bosanske žene često nemaju tu otmjenost Zagreba, mada ne zaostaju puno, ili prepotentnost Beograda, tj. Beograđanki, ali imaju svoju neku toplinu kojoj je teško odoljeti”. Inače, Hadžiavdagić-Tabaković poznata je i po “etiketi” koju je sama sebi postavila, pa riječima “opet najljepša” počinje ili završava sve svoje objave na društvenim mrežama.

S obzirom na činjenicu da se među najslušanijim “pjevačima” u našoj zemlji, nažalost, nalaze Buba Corelli i Jala Brat, da su među najgledanijima šou-programima Farma i Parovi, ne iznenađuje ni činjenica da će upravo Hadžiavdagić-Tabaković uskoro započeti emisiju na Federalnoj televiziji, koja će biti jedan vid takmičenja među blogericama. Jer, ipak ne treba zanemariti ni činjenicu da je ova novopečena Zagrepčanka držala govore o tome kako najbolje “prodati” sebe, svoje proizvode ili usluge putem društvenih mreža.

Većina roditelja složit će se da je baš to danas jedna od “najpotrebnijih” stvari našoj omladini. Osoba koja je svoju karijeru izgradila kroz svoje ljubavne veze, noćno ludovanje, koja je estetskim korekcijama došla do nekog sebi ljepšeg izgleda, danas bi trebala biti jedan od svijetlih primjera omladini. Je li zaista ono što mladima želimo poručiti to da su jedan od glavnih ciljeva raskošan život i skupa putovanja, a do kojih se može doći putem društvenih mreža, time umanjujući važnost obrazovanja i rada? Da li neko ko zarađuje skačući u snijeg u bikiniju treba da podučava djevojke o otmjenosti i životu?

Vratimo se na izjavu o bosanskim ženama. Nakon što je njena izjava privukla niz kritika, ova “novinarka” i “voditeljica” pokušala se odbraniti time što je saopćila da to nisu njene riječi. Sve i da je tako, to ne mijenja činjenicu da je Hadžiavdagić-Tabaković, prenoseći ove riječi, poslala istu takvu poruku svojim pratiocima, odnosno javnosti, a prvenstveno ženama iz grada iz kojeg i sama potječe. No, živeći u Hrvatskoj, očito je i zaboravila odakle dolazi, pa je možda potrebno napomenuti da bosanskim ženama ne trebaju ni otmjenost niti prepotentnost Zagreba ili Beograda. Bosanska žena uz otmjenost ili prepotentnost ima i svu ljepotu prkosa, ponosa i časti, čemu su se divile i dive mnogi širom svijeta.

Bosanskim ženama nisu potrebne ni etikete koje će same sebi postavljati, kao što je “opet najljepša”, a pogotovo ne nakon niza estetskih operacija na licu i ugradnji silikona, kao što je slučaj kod ove “novinarke”. Baš iz tog razloga, uz dužno poštovanje prema njenom izgledu, bosanskim ženama nije potrebno da im o njihovoj ljepoti govori neko ko je zbog nezadovoljstva svojim izgledom radio estetske korekcije, jer se očito nije sviđao samom sebi. Svakako, nije na nama da komentiramo ili kritiziramo odluke za izvođenje bilo čijih estetskih operacija, ali kada ta osoba počne pisati o izgledu drugih, onda sama pokreće pitanje svoje kompetentnosti da o tome govori.

Uprkos svemu gore navedenom, moramo se složiti s jednom nedavnom objavom Hadžiavdagić‑Tabaković, kada je napisala: “E, moje generacije koje dolazite, ne znate ni što vas čeka ni što su prave vrijednosti. Neka vam je Bog na pomoći s današnjim uzorima.” I zaista, današnje generacije, slušajući Jalu, gledajući Parove i uzimajući za uzor Hanu Hadžiavdagić‑Tabaković, ne znaju šta su prave vrijednosti, te s ovakvim uzorima – neka im je stvarno Bog na pomoći.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!