fbpx

Šta moramo znati o Erdoğanovoj posjeti

Sasvim je sigurno da se s povećanjem turskog utjecaja povećava i odgovornost za stabilnost i mir, posebno u zemljama koje su joj u široj geopolitičkoj regiji. Tu pripada i Balkan. Nekome to smeta te je bez sumnje na sceni strah da odnosi u tzv. regiji više neće biti isti. I neće, ali u pozitivnom smislu.

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

Prema službenim izjavama političara i organizatora, događaj 20. maja u sarajevskoj Zetri nije predizborni skup turske AK partije. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otkrio je da će s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, koji je svoju zvaničnu posjetu pomjerio za mjesec dana i sada je radna, prisustvovati 6. kongresu organizacije UETD, Unije evropsko-turskih demokrata, koja je osnovana i ima sjedište u Njemačkoj.

Riječ je o posve legalnoj i uglednoj nevladinoj evropskoj organizaciji koja sarađuje s evropskim parlamentarcima, organizira naučne simpozije, bavi se humanitarnim radom i slično. Nedavno je njihova podružnica u Sarajevu UEBD, Unija evropsko-balkanskih demokrata, organizirala naučni skup u Sarajevu na kojem je prisustvovao veliki broj ambasadora zapadnih zemalja, kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a među govornicima su bili zastupnici Bundestaga i profesori s Cambridgea.

Ova organizacija u BiH očito u svom nazivu nema predznak “turski”, što je vrlo interesantno s aspekta medijskih špekulacija da Turska želi “turficirati” Bošnjake. UEBD organizacija u BiH jeste potvrdila na svojoj stranici na Facebooku da je riječ o njihovom kongresu u Sarajevu, što ne bi trebalo čuditi s obzirom na to da je dio veće organizacije koja djeluje širom Evropske unije. Turski ambasador u BiH Haldun Koç također je naglasio da je Erdoğanova posjeta radna i da nema predizborni karakter.

No, dio samoproglašenih nezavisnih medija u BiH, koji su pod utjecajima zapadnih vlada ili imaju dnevnopolitički razlog, nameće da ovim Turska stavlja šapu na BiH, da se miješa u unutarnja pitanja BiH, da su ugroženi sama državnost BiH i njen suverenitet. Pritom se sugerira da je turska uloga u BiH istovjetna ruskoj, što je iz aspekta dosadašnjeg ponašanja turskih zvaničnika prema BiH posve neprihvatljiva tvrdnja.

Erdoğan nikada nije prema BiH i uopće prema Balkanu vodio ekskluzivističku politiku i pokazivao je poštovanje prema svim narodima, za razliku od Rusa, koji su direktno i isključivo stali na stranu Srba i srpskih interesa, pa čak kada je riječ o nijekanju genocida nad Bošnjacima. Ono što pripada u posebne i bratske odnose Bošnjaka i Turaka jeste dio kulturnih, vjerskih i historijskih veza, ako hoćete i ljubavi, ali zasigurno nije političko-vojni savez koji bi gradio dominaciju i imao pretenzije prema bilo kome.

Uostalom, kako bismo uopće opisali inicijativu da se gradi autoput Sarajevo – Beograd ako ne kao ulaganje u bolje odnose dvaju naroda i dviju država? Za razliku od Rusa, koji u Istočnom Sarajevu imaju infrastrukturu koju možemo označiti kao obavještajni centar, turska inicijativa sadrži se u tome da osnuje jednu uniju demokrata koja se bavi organiziranjem naučnih skupova. Pametnom dosta!

Također, ne treba zaboraviti da je nedavno od dijela regionalnih medija rađena velika pompa povodom dolaska “Noćnih vukova” na Balkan, koji su predstavljeni kao zloglasna Putinova motoristička skupina. Na koncu je u Bosnu i Hercegovinu ušlo pet Rusa bez motora, a dio medija s pratećim analitičarima stvarao je strahomorni i histerični dojam kao da je ušlo pet ruskih tenkovskih divizija.

Ako bi ovaj medijski tretman prema ruskim motoristima shvatili kao američku poruku Dodiku i Vučiću, u smislu da se ne zanose s opasnom brzom vožnjom ruskih motora, to bi bilo nešto pozitivno. Međutim, kako shvatiti da se Erdoğanov dolazak, po istoj metodologiji, namjerno krivo tumači i predstavlja van konteksta?

Zatim je neko počeo plašiti narod da će doći puno Turaka iz čitave Evrope, valjda želeći stvoriti dojam da je riječ o nekakvoj “invaziji”, što je ključna riječ koja želi probuditi duboko ukorijenjene predrasude. Bit će ih mnogo manje od domaćih ljudi, ali na skup hoće doći Turci.

Ispravnije rečeno, doći će građani EU, odnosno etnički Turci koji su građani EU. Među njima je veliki broj vrlo sposobnih i imućnih ljudi iz EU željnih da ulažu u BiH. Kome je u interesu da takve ljude svede na razinu mitingaša koji dolaze da uzvikuju parole? Bilo bi krivo i loše da zbog nečije zluradosti steknu krivi dojam o BiH i njenoj gostoljubivosti.

Republika Turska ulazi u klub država koje će imati sve više upliva na globalna kretanja. Preduvjet je, naravno, bio stalni ekonomski rast, a Turska je od 2008. prolazila kroz ekonomsku krizu bilježivši rast veći od prosjeka EU, čime je dokazala da je prešla prag iznad kojeg se država ne može destabilizirati izvana.

Sasvim je sigurno da joj se s povećanjem utjecaja povećava i odgovornost za stabilnost i mir, posebno u zemljama koje su joj u široj geopolitičkoj regiji. Tu pripada i Balkan. Nekome to smeta te je bez sumnje na sceni strah da odnosi u tzv. regiji više neće biti isti. I neće, ali u pozitivnom smislu.

 

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Janko 18.05.2018.

    NEMA BRATA, DOK NE RODI MAJKA! Ne zanosite se da ima ljubavi između vad i Turaka, ima taman toliko kao između Srba i Rusa. Sve ostalo je INTERES, politika. Držimo se mi između sebe zajedno, oni i dolaze da nas zavade i stanu nam za vrat, i Rusi i Turci i Ameri i Francuzi i Englezi, sve ista bagra!!! Mi u BiH smo braća po materi i moramo zajedno, ako hočemo dobro sebi i svojoj djeci i unucima…

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!