fbpx

Srebrenica se brani u Skupštini opštine Srebrenica

U praksi, Srbi su mogli donositi odluke bez bošnjačkih odbornika. Tako su u proteklom periodu u više navrata Bošnjaci preglasani. Posljednji se put to desilo nedavno na tematskoj sjednici Skupštine kada je usvojen rebalans budžeta Opštine za ovu godinu bez glasova bošnjačkih odbornika. Isto se desilo i u martu 2018. godine, kada su srpski odbornici izglasali odluku o dodjeli Zlatne opštinske plakete Miloradu Dodiku. Na sličan je način od 2016. godine do danas izglasan niz odluka. Podsjećanja radi, u periodu kada su Bošnjaci imali skupštinsku većinu nije se dešavalo da preglasavaju Srbe u Skupštini

 

 

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

Izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani u novembru ove godine. Srebrenica će, kao i u prethodnim izbornim ciklusima, biti u fokusu javnosti. Trenutno se u javnosti najviše govori o kandidatima za načelnika Opštine Srebrenica, dok se s druge strane malo govori o izborima za Skupštinu opštine Srebrenica. Poznato je da će kandidat za načelnika probosanskih političkih stranaka u Srebrenici biti Alija Tabaković.

S druge strane, srpske političke stranke za svog su kandidata izabrale aktuelnog načelnika Mladena Grujičića. Kako to obično bude u politici, stvari se mijenjaju iz dana u dan, pa tako se i zaokružuje priča o kandidatima. Mile Janjić najavljivao je svoju kandidaturu, čak je CIK i ovjerio, ali u međuvremenu se Janjić povukao u korist Mladena Grujičića. Aleksandar Simić također je prijavio svoju kandidaturu za načelnika CIK-u i u svojim javnim istupima kaže “da se neće povući”. Tako da su trenutno tri kandidata za načelnika Opštine Srebrenica, i to Tabaković, Grujičić i Simić.

Kada su u pitanju kandidati za načelnika, tu se situacija neće drastično mijenjati. Otvoreno pitanje je da li će Simić istrajati u svojoj namjeri ili će se u jednom trenutku povući u korist Grujičića. Izvjesno je da će se glavna “bitka” za načelnika voditi između Tabakovića i Grujičića.

Ono što je neizvjesno jesu izbori za Skupštinu opštine Srebrenica. Lokalni parlament broji 21 odbornika. U suštini, to je mjesto gdje se odlučuje o važnim pitanjima od općeg interesa. Svaki načelnik, da bi mogao adekvatno raditi, mora imati podršku odbornika (tj. skupštinske većine).

Nakon izbora 2016. godine, Bošnjaci u Srebrenici, osim načelničke pozicije, izgubili su i skupštinsku većinu. Od 21 odbornika, Bošnjaci su dobili devet odborničkih mjesta, dok su Srbi imali 12. U praksi, Srbi su mogli donositi odluke bez bošnjačkih odbornika. Tako su u proteklom periodu u više navrata Bošnjaci preglasani. Posljednji put to se desilo nedavno na tematskoj sjednici Skupštine kada je usvojen rebalans budžeta Opštine za ovu godinu bez glasova bošnjačkih odbornika. Isto se desilo i u martu 2018. godine, kada su srpski odbornici izglasali odluku o dodjeli Zlatne opštinske plakete Miloradu Dodiku. Na sličan je način od 2016. godine do danas izglasan niz odluka. Podsjećanja radi, u periodu kada su Bošnjaci imali skupštinsku većinu nije se dešavalo da preglasavaju Srbe u Skupštini.

Svakako da su stanju u Skupštini doprinijeli i bošnjački odbornici svojim podjelama, međusobnim svađama i sukobima. Tako smo donedavno imali svega dva bošnjačka odbornika koji su bili dio faktički srpske većine. Situacija se od dogovora bošnjačkih političkih predstavnika u Srebrenici promijenila, tako da sad svih devet odbornika djeluje jedinstveno. Mada, ruku na srce, nema nekog razloga za zadovoljstvo s obzirom na situaciju da srpski odbornici i načelnik ne doživljavaju Bošnjake kao relevantan faktor, svjesni i činjenice da ima uvijek onih koji su spremni da zbog ličnog interesa po strani ostave opći interes (što je u proteklom periodu također bio čest slučaj).

Značaj Skupštine opštine je veliki i tome treba posvetiti posebnu pažnju. Kako se približavaju izbori i određeni rokovi CIK-a, više je informacija poznato ko će se pokušati domoći odborničkih mjesta u Skupštini. Poznato je da će SDA, SBiH, SBB i PDA imati zajedničku probosansku listu. SDA, kao najjača stranka u Srebrenici, zbog jedinstva i cjelokupne situacije, popustila je i prihvatila određene kompromise. Pokazuje to i činjenica da će nosilac liste biti Hamdija Fejzić, aktuelni zamjenik načelnika Opštine Srebrenica. Fejzić je dobro poznato političko lice u Srebrenici, bio je dugogodišnji član SDA, ali je isključen iz stranke. Na listi će se naći po automatizmu i imena svih odbornika koji su trenutno u Skupštini (Suljo Čakanović, Almir Dudić, Almir Muminović, Zulfo Salihović, Enver Begić, Hamdija Husejnović, Nedib Smajić, Salko Tursunović i Tifa Efendić).

Mišljenja su građana podijeljena i mnogi smatraju da su se neki od odbornika trebali povući i mjesto na listi prepustiti mlađim snagama kojih ima u Srebrenici. Svoje mjesto na listi naći će i bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković. Pored Durakovića, izvjesno je da će na listi biti i Munir Habibović (PDA).

Na listi će se naći određen broj žena. Radi se o ozbiljnim, obrazovanim osobama, majkama koje imaju dvoje ili troje djece (Jasna Avdić, Mirela Hodžić, Hanka Vejzović i druge). Možda one najbolje i znaju i osjećaju kakva Srebrenica u budućnosti treba biti. Svakako da njihov glas treba poslušati. Nedostatak ove liste jeste što, zbog situacije, nije bilo prostora za neke nove snage i mlade ljude koji su u proteklom periodu kroz aktivizam i društveni rad pokazali da bi mogli biti dobri odbornici i korisni za svoj grad.

Druga lista koja je dobila podršku probosanskih političkih stranaka jeste lista koju će predvoditi Demokratska fronta, a nosilac liste bit će Hamdija Gušić. O imenima ostalih članova liste malo se zna. Svoje listu najavio je i SDP na čelu s Begom Bektićem. Liste su najavili i Nezavisni blok i Naša stranka. Međutim, u javnosti nema mnogo informacija ko će činiti te liste, s obzirom na to da ove stranke nemaju formirane odbore u Srebrenici, ali nemaju ni neku značajnu ulogu u političkom životu.

Činjenica je da se najviše očekuje od zajedničke liste stranaka SDA, SBiH, SBB i PDA. Sigurno da će se u narednom periodu i sami kandidati predstaviti javnosti. Najbitnije je da svi oni koji imaju pravo glasa ostvare to pravo. Zbog toga je vrlo važno da se animiraju i probude svi oni koji mogu glasati kako u Srebrenici, tako i u dijaspori, jer im je to obaveza. Sigurno da će im se nuditi kandidati i sami, ali njihovo je pravo da glasaju i izaberu one za koje smatraju da su najbolji za Srebrenicu.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!