fbpx

Srebrenica: pitanje bošnjačkog dostojanstva za žrtve i preživjele

Zbog cjelokupne situacije, u Potočarima ove godine neće biti prisutan veliki broj osoba kao proteklih godina. Neće biti ni organiziranog prijevoza autobusima u Potočare. Izvjesno je da bi ove godine, da nije bilo pandemije virusa korona, u Potočarima bilo više od 50 hiljada osoba. U Memorijalnom centru “Srebrenica – Potočari” svjesni su da će ove godine “sve biti drugačije kada je u pitanju godišnjica obilježavanja”

 

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

Kako se približava obilježavanje 25. godišnjice Genocida nad Bošnjacima u Srebrenici iz jula 1995. godine, Srebrenica je sve više u fokusu javnosti. Javnost se, kako to obično i bude svake godine pred 11. juli, sve više interesira za život u ovom gradu obilježenom prošlošću, o stanju i prilikama povratnika Bošnjaka u grad nakon Genocida.

Pandemija virusa korona poremetila je i u jednom periodu gotovo u potpunosti zaustavila pripreme za obilježavanje 25 godina od Genocida. Međutim, od sredine maja pripreme su ponovo intenzivirane. Ipak, još je uvijek dosta nepoznanica na koji će način sve biti obilježena 25. godišnjica Genocida nad Bošnjacima.

Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice Genocida donio je odluku da komemoracija u Potočarima bude održana putem videolinka. To podrazumijeva mogućnost stranim državnicima i zvaničnicima da pošalju poruku i obrate se javnosti direktno putem videolinka ili snimljenom videoporukom. Pored toga, domaći zvaničnici prisustvovat će komemoraciji u Potočarima. Prema informacijama, prije izbijanja pandemije virusa korona više od 60 državnika i zvaničnika iz cijelog svijeta bilo je spremno da lično dođe u Potočare 11. jula. Međutim, dolazak 11. jula je, zbog situacije, praktično onemogućen.

Članovi Organizacionog odbora stava su da se sve “aktivnosti i sadržaji, posebno ‘Marš mira’, ‘Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica’, ‘Ultramaraton Bihać – Srebrenica’, ‘Motomaraton’ i ‘Ultramaraton Vukovar – Srebrenica’, održe u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije.”

Također, iz Organizacionog odbora kažu da će dženaza žrtvama Genocida biti klanjana, ali još uvijek je nepoznato hoće li biti ukopa identificiranih žrtava. Identificirano je 13 žrtava, ali porodice četiri žrtve povukle su saglasnost o ukopu. U narednim danima bit će donijeta odluka o ukopu, nakon što se obavi razgovor s članovima porodica devet identificiranih žrtava.

Zbog cjelokupne situacije, u Potočarima ove godine neće biti prisutan veliki broj osoba kao proteklih godina. Neće biti ni organiziranog prijevoza autobusima u Potočare. Izvjesno je da bi ove godine, da nije bilo pandemije virusa korona, u Potočarima bilo više od 50 hiljada osoba.

U Memorijalnom centru “Srebrenica – Potočari” svjesni su da će ove godine “sve biti drugačije kada je u pitanju godišnjica obilježavanja”.

“Mi moramo biti odgovorni prema javnosti i prema javnom zdravlju. I neće svi koji žele ove godine moći biti prisutni u Potočarima 11. jula. Stoga želim da vas sve pozovem da dođete u Srebrenicu, odnosno u Memorijalni centar Srebrenica svaki dan tokom jula. Ulazak i u mezarje i u centar je dopušten grupama do 50 ljudi. Centar primjenjuje sve epidemiološke mjere. Tokom jula moći ćete pogledati izložbu Safeta Zeca i izložbu koju trenutno pripremaju Zijah Gafić, Ron Haviv, Paul Lowe i Tony Birtley, Gary Knight, Rod Nordland, koja uključuje i dosad neobjavljivane Tonyjeve snimke Srebrenice iz 1993. godine. Ti snimci napravljeni su prije nego je Srebrenica postala zaštićena zona i to je dokaz da su Bošnjaci ubijani prije jula 1995. godine”, kaže Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra “Srebrenica – Potočari”.

Iz Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice Genocida u nekoliko je navrata naglašeno da iz Srebrenice ove godine, uz “pridržavanje epidemioloških mjera”, treba “kao i prethodnih godina poslati poruku dostojanstvenog obilježavanja godišnjice Genocida jer to žrtve i zaslužuju.”

U Srebrenici će biti obilježeno 25 godina od Genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Svi u organizaciji stava su “da se ne treba zamarati brojkama kada je u pitanju prisustvo ljudi” nego je “bitno da se obilježi 25. godišnjica Genocida”.

Ipak, ono što se nameće kao logičan zaključak jeste da Srebrenica nije briga samo onih koji su se vratili i koji žive u Srebrenici. Oni brinu o Srebrenici tokom cijele godine. Srebrenica je briga svih, tako da je dobra inicijativa Gradske uprave Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake, koji su uputili inicijativu prema svim gradovima u Federaciji BiH da se 11. jula tačno u 12 oglase sirene u svim gradovima i mjestima te da se na taj način prvi put obilježi godišnjica Genocida u Srebrenici. Pored toga, svaki grad i mjesto u Bosni i Hercegovini trebalo bi da imaju svoj programski sadržaj i prigodno obilježavanje u znak sjećanja na žrtve Genocida u Srebrenici.

Bošnjaci u Srebrenici dostojanstveno će obilježiti 25. godišnjicu Genocida. Međutim, u mjesecima koji slijede Bošnjaci u Srebrenici i oni rodom iz Srebrenice morat će suzbiti redove ako misle vratiti, kako se često ponavlja, “dostojanstvo Srebrenici”. Bliska i surova prošlost, razbacane kosti očeva, braće i djedova ne dozvoljavaju pasivnost Bošnjaka prema Srebrenici. Izbori za načelnika Opštine i Skupštinu opštine Srebrenica put su za povratak dostojanstva.

Prvi korak učinjen je izborom Alije Tabakovića (SDA) kao kandidata za načelnika Opštine Srebrenica, kojeg su podržali SBB, SBiH, PDA, DF, Naša stranka (iako nema formiran općinski odbor niti ima članstva u Srebrenici). Zvanična podrška jedino još nije došla od SDP-a, a njihov lider Nermin Nikšić rekao je za medije da to neće učiniti i da će s vlastitom listom ići kada su u pitanju odbornici za Skupštinu opštine Srebrenica, ali da neće dati kandidata za načelnika da ne umanje šanse Aliji Tabakoviću. SDP-ova lista bit će treća lista koja očekuje glasove od Bošnjaka. Probosanski politički blok (SDA, SBB, SBiH, PDA i DF) ranije je dogovorio da idu s dvije kandidatske liste na izbore za Skupštinu. Jednu će predvoditi SDA, SBB, PDA i SBiH, a nosilac liste bit će Hamdija Fejzić. Drugu listu predvodit će DF, a više detalja nije poznato. Kako će liste izgledati, ko će sve na njima biti, još uvijek je nepoznato.

Sam Tabaković je najavio da će na listama biti lica koja već gledamo na političkoj sceni u Srebrenici, ali i novih mladih osoba. Činjenica je da u Srebrenici ima dosta mladih, visokoobrazovanih i sposobnih osoba, ali do sada im se i nije poklanjala veća pažnja. Ako su i bili na listama, bili su tu da popune broj. Iz SDP-a su ranije rekli da “ne žele biti dio bošnjačke reprezentacije u Srebrenici”, ali sigurno da im neće smetati bošnjački glasovi u Srebrenici jer srpske sigurno neće dobiti.

Mnogi su očekivali da srpski politički blok prije riješi pitanje kandidata za načelnika nego Bošnjaci. Ime Mladena Grujičića, aktuelnog načelnika, spominjalo se u svim kombinacijama. Očekivalo se da će srpske političke stranke bez puno polemike podržati Grujičića. Međutim, to se još uvijek nije desilo. Izvjesno je da će SNSD kao i neke druge stranke podržati Grujičića. Kada je u pitanju izbor srpskog kandidata, najviše kalkulira SDS, koji je dao svoj prijedlog za kandidata, a radi se o Milisavu Marjanoviću. Ipak, teško je očekivati da srpske političke stranke neće napraviti dogovor i donijeti odluku o jednom srpskom kandidatu.

Srpski politički blok će podršku, osim Banje Luke, tražiti i u Srbiji. Bilbordi s likom Aleksandra Vučića tek su “probni balon” da se vidi reakcija Bošnjaka, ali i raspoloženje politike u Srbiji koja je itekako doprinijela da na čelu Srebrenice bude Grujičić. Bošnjaci u Srebrenici moraju biti svjesni da izbori ne zavise samo od njih, te da je potrebno mnogo truda kako bi na čelu Srebrenice bio neko ko ne negira Genocid nad Bošnjacima i međunarodne presude.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!