fbpx

SREBRENICA, 25 GODINA: Izet Perviz – “Mreža”

Bosanskohercegovački i bošnjački pripovjedač Izet Perviz (Mutnik, 1969) veliku pažnju javnosti izazvao je svojim četvrtim romanom Potkovani golubovi, uznemirujućom pričom inspiriranom ratom u BiH. Roman se bavi anamnezom jedne srpske obitelji čiji je član bio srebrenički egzekutor, otkriven na snimci koja je iz privatne mjesne videoteke dospjela na televiziju. Perviz se njime nametnuo u jednog od najdarovitijih literarnih svjedoka bosanske ratne zbilje. No Perviz je 2003. godine napisao roman Mreža, koji je dobio nagradu Udruženja izdavača i knjižara BiH kao najbolja knjiga domaće produkcije u 2003. godini, a ušao je i u najuži izbor za Nagradu “Meša Selimović”

 

Izet Perviz

…tišina, vriska djece, lajanje pasa, potmuli ženski plač, pucnjava iz daljine i jedan bijeli zec u naručju dječaka.

“Ima takvih ljudi u kojima nikne nesalomljiv čovjek i oni ga prepoznaju.”

“Kakav je to čovjek, djede?”

“To je onaj istinski čovjek, onaj što leži sakriven u nama, što se samo jednom javi iz tog mulja u ljudima kojeg su vijekovi i vijekovi neštedemice nanosili. Ne prepoznamo li ga, vratit će se i nikad više neće doći.”

“A zašto je tako da se ne vraća?”

“On samo jednom krene. Ako nemamo hrabrosti i snage da ga porodimo, gotovo je, on umrije u nama i više nismo ličnost već mezar u kojem nam truhne lešina duše.”

“A hoće li ovdje, djede, danas, u ovim vojnicima okolo nići takav čovjek?”

“Ne znam. Možda je već nicao, a oni ga nisu prepoznali ili nisu imali dovoljno hrabrosti da ga oslobode. Teško je to. Treba za takvo što puno hrabrosti u čovjeku.”

“Morali bi. Iz Srbije su mnogi, kažeš. Ti si iz Bosne pa znaš za tog njemačkog vojnika, čuo si. I oni bi morali znati. Morali bi…”

“Ne znam. Kažem ti, teško je to i nije za svakog. Rat je. Vrijeme je u kovitlacu, brže i od misli i od uspomene. Ta, ko će se svega sjetiti…”

“Možda među njima ima i onih čiji su djedovi bili u toj grupi iz tvoje priče? Mora da ima takvih. Oni bi se morali dosjetiti. Morali bi, djede.”

“Smiri se, Aleme. Smiri se. Možda i ima. Ali, hajde znaj zašto je sve na svijetu takvo kakvo jeste.”

“A ovi drugi? Ovi s plavim šljemovima. Kažu za njih da su iz naroda pametnog i da je tamo Zapad i da nema tamo ovog ovakvog kao ovdje, da dođu drugi pa da moraš kuću svoju ostaviti. Hoće li u njima, djede, nići taj…”

“Ne znam! Ne dešava se to baš tako često.”

“Ali naša grupa je veća od one iz tvoje priče, mnogo veća…”

“Ne tražimo toliko od čovjeka, Aleme. Nemamo pravo. Previše je.”

“Zar nema, djede, u hiljadama vojnika oko nas nijedan…”

“Ima! Ne vjeruj da nema. Samo mu ne daju izaći.”

“Zašto?! Zašto, djede?!”

“Ti vojnici i nisu ljudi! Eto zašto! Nisu! To su sjene nekih prohujalih lica podavljenih u historijskom mulju! Postoje samo da bi jedan potrošeni čas vratili nazad! Ponavljaju se u ponovljenom! Životare ostatke nečijih prošlosti! Svojim mesom hrane mitove! Vjerni čuvari paganstva…”

Tri su vojnika pritrčala i preskočila žutu najlonsku traku. Jedan je uhvatio Alema da ga razdvoji od djeda, drugi je podigao pušku da puca, ali mu je treći u posljednjem momentu odgurnuo cijev uvis, ne metkom, kretenčino!, opsovao, uhvatio djeda za kosu, zategao mu vrat… i… Mrak je pao na cijeli svijet.

Odlomak iz romana “Mreža”, “Bosanska riječ”, Tuzla, 2003.

 

 

 

PROČITAJTE I...

Tokom rata i genocida u Srebrenici, majci Kadi Ramić ubijena su četiri sina - Sabit, Dževad, Džemo i Mehmedalija. Više od 25 godina Kada je tugovala i živjela od uspomena na svoje sinove. Kako je govorila, svaki dan je “gledala staze po kojima su se oni kao djeca igrali

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!