fbpx

Srbovanje druga Stojanovića

Čini se da Igor Stojanović, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, ima ozbiljan problem s većinom stanovnika Kantona Sarajevo, ili barem s činjenicom da tu većinu građana čine Bošnjaci.

 

Čini se da Igor Stojanović, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, ima ozbiljan problem s većinom stanovnika Kantona Sarajevo, ili barem s činjenicom da tu većinu građana čine Bošnjaci.

On je to javno demonstrirao već nekoliko puta. Najprije ljetos, kada je pokušao transparent s citatom Alije Izetbegovića (“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”), a koji su na derbiju protiv Sarajeva razvili navijači FK “Željezničar”, proglasiti govorom mržnje i staviti u kontekst nekakvog “bošnjačkog nacionalizma”.

Drugi put bilo je to kada je napadajući na direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović pokušao da je delegitimira i prikaže kao nekoga ko je nepopularan u javnosti tvrdnjom da Izetbegović, kao zastupnica u Parlamentu FBiH, nije izbor Kantona Sarajevo.

Stojanović je time pokušao delegitimirati sve one građane koji su glasali za Sebiju Izetbegović, njih 13.000 (inače broj jedak broju glasova koje su dobili zajedno svi SDP-ovi kandidati za Parlament FBiH iz izborne jedinice 11), što je indikativno jer pokazuje staru SDP-ovu šovinističku predrasudu da su svi oni koji glasaju za SDA ustvari “bošnjački seljaci i primitivci”, tj. nisu “građani”, a pogotovo nisu “urbane Sarajlije”.

Stojanović je ovih dana opet, po treći put, pokazao svoj latentni šovinizam spram Bošnjaka brutalnim zamjenama teza. Praktično je poručio da je Bošnjacima dosta što imaju toliko zastupnika koliko imaju te da ne mogu niti trebaju da imaju još i premijera ili predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo te da je nemoguće da su “Bošnjaci u Sarajevu” ugroženi na bilo kakav način.

Još je i ranije Stojanović na svom Facebook profilu problematizirao i negirao osjećaj ugroženosti kod Bošnjaka u Sarajevu, pokušavajući kriminalizirati bilo kakvu diskusiju u tom smislu, čak i optužujući da je takav diskurs kriv za to što je neko za vrijeme ramazana negdje bacio kamen na nekakvu kafanu.

To je ta tipična esdepeština, to je taj poredak i sistem vrijednosti iz prošlog sistema a koji SDP želi vratiti u život, gdje se jedan besramni Igor Stojanović nalazi pozvanim ne samo da određuje koliko i gdje treba i može da bude Bošnjaka u Sarajevu da bi se ispunili mulikulti standardi već i da kaže i prosudi kada, kako i u vezi s čim je Bošnjacima dozvoljeno osjećati se ugroženim.

Sreća u cijeloj toj političkoj nesreći i sramoti jeste to što se stranka kojoj Stojanović pripada, ali i čitav taj politički svjetonazor, ubrzano kreće ka smetljištu historije, gdje im ustvari odavno i jeste mjesto. /M. Drnišlić/

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!