fbpx

Srbija ilegalne migrante upućuje u Bosnu i Hercegovinu

Prema podacima Granične policije BiH, tokom 2016. godine zabilježeno je nešto više od 100 migranata, 2017. godine 754 migranta, dok je samo u januaru i februaru ove godine više od 450 ilegalnih migranata ušlo u našu zemlju. Najveći broj ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu ušao je na području Trebinja i Zvornika

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

U Bosni i Hercegovini sve je više ilegalnih migranata koji se preko teritorija naše države pokušavaju domoći zemalja Evropske unije. Najviše ilegalnih ulazaka migranata, prema zvaničnim podacima, zabilježeno je na području Trebinja i Zvornika. U posljednje vrijeme sve su češći prelasci migranata i preko granice Bosne i Hercegovine sa Srbijom i na području naših općina Srebrenica i Bratunac.

Porast broja ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini posebno je izražen na početku 2018. godine. Prema podacima Granične policije BiH, tokom 2016. godine zabilježeno je nešto više od 100 migranata, 2017. godine 754 migranta, dok je samo u januaru i februaru ove godine više od 450 ilegalnih migranata ušlo u našu zemlju. Najveći broj ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu ušao je na području Trebinja i Zvornika.

“Najveći broj lica evidentiran je na području koje operativno pokriva policijska stanica Bratunac, njih 30, dok je na području grada Zvornika evidentirano 18, a tri lica u Srebrenici. U svim navedenim slučajevima policijski službenici su obavještavali Službu za poslove sa strancima BiH, Terenski centar Bijeljina kao i Graničnu policiju BiH, kojima su navedena lica predata na dalje postupanje”, kaže Miljan Bobar, glasnogovornik Centra javne bezbjednosti Zvornik.

Gdje tačno migranti nelegalno prelaze granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine, nije poznato. Pretpostavlja se da su bar u početku prelazili na granici između Ljubovije u Srbiji i Bratunca, na mostu “Bratoljub”. Most je pogodan za prelazak jer još nije pušten u funkciju, ali se preko njega pješačenjem može prijeći. U toku je izgradnja prilaznih puteva, što pogoduje migrantima. Policija odnedavno stalno dežura kod “Bratoljuba”. Između graničnih prijelaza koji su u funkciji, na starom Ljubovijskom i mostu u Skelanima (Srebrenica), ima više od trideset kilometara riječne granice koju je lahko čamcem prijeći. Prijelaz je moguć i na jezeru Perućac u dužini od oko 50 kilometara, koje dobrim dijelom pripada općini Srebrenica. Javna je tajna da su prelasci preko granice normalna stvar na mnogim nezvaničnim “graničnim prijelazima”. Krijumčarenje robe i stoke preko granice na Drini događa se svakodnevno. Migranti koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu sigurno da imaju pomoć koju plate određenim osobama.

“Prema našim saznanjima, bilo je sporadičnih prelaza migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Smatramo da je do tih prelaza došlo na mostu koji se gradi. Most nije u funkciji, ali je fizički ispravan. Ljudi iz Srbije kažu migrantima: ‘Eno, tamo vam je Hrvatska’ i oni, ne znajući da ulaze u Bosnu i Hercegovinu, misle da su u Hrvatskoj. To je taj nesporazum. Kako god bilo, migranti se ne zadržavaju na području općine Bratunac. Kad shvate gdje se nalaze, njima je onda cilj da dođu do većih gradova kao što je Sarajevo. Ako dođe do masovnijeg prelaska migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, morat ćemo razmišljati o prihvatnom centru za smještaj tih ljudi. Opština Bratunac ne može se sama nositi s tim. Za sada to nije veliki broj prelazaka”, ističe zamjenik načelnika Opštine Bratunac Salih Dubičić.

Kada migranti iz Srbije pređu granicu Bosne i Hercegovine, prve općine u koje dođu jesu Bratunac i Srebrenica. Odatle autobusima idu ka Sarajevu. Zoran Spaić, šef autobuske stanice u Bratuncu, kaže da je u posljednje vrijeme bilo migranata koji su kupovali autobuske karte na liniji Bratunac – Istočno Sarajevo.

“Prije petnaestak dana, ujutro, po tri i četiri, kako ih zovu, ilegalna migranta kupovala su kartu do Istočnog Sarajeva. Četiri-pet jutara dolazili su po trojica-četverica, jednom ih je bilo sedmerica. Odakle, su ne znam. Uglavnom, tamnije su kože. Sjedili bi tu s ostalim putnicima na klupama, pokisli i mokri. Kud su prelazili, ko će ga znati. Otišli su autobusom koji vozi na liniji Srebrenica – Istočno Sarajevo. Samo kažu “Sarajevo” i karte su plaćali eurima. I novac im je bio mokar kao i oni. Znam da su pojedini kupovali i karte u Srebrenici”, priča Spaić.

Načelnik Opštine Bratunac Nedjeljko Mlađenović smatra da će u narednom periodu sve više migranata prelaziti granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Duži period već imamo pojedinačne slučajeve migranata koji prelaze granicu. Drina je granična rijeka, tu je najlakše narušavanje granice i uglavnom su to nadležne institucije rješavale. Mi smo prošle godine napravili strategiju i plan ako bi došlo do većeg broja migranata, da se osigura lokacija kako bi općina Bratunac i regija Birač imali jedno mjesto na nivou regije gdje bi oni imali potrebne uslove smještaja i kako bi onda nadležne institucije mogle dalje reagovati i postupati po važećim zakonima”, kaže Mlađenović.

Nedavno je u bratunačkom selu Pobrđe policija u večernjim satima zatekla grupu od 12 osoba za koje je utvrđeno da su državljani Libije, Alžira, Sirije, Maroka i Tunisa, a prilikom kontrole nisu imali nikakve dokumente. Mlađenović smatra da je taj slučaj samo pokazatelj trenda rasta broja prelazaka ilegalnih migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

“Ovo pokazuje da je trend u porastu jer očigledno na drugim destinacijama ne prolaze, na Mađarsku i Hrvatsku, sad idu na Hercegovinu i za očekivati je sve više migranata ovdje na Drini, tako da se u narednom periodu moramo veoma ozbiljno posvetiti tome kako bi se problem riješio”, ističe Mlađenović.

Migranti Bosnu i Hercegovinu koriste kao tranzitno područje na putu prema zemljama Evropske unije. Evidentno je da migranti nemaju namjeru ostati u Bosni i Hercegovini. Migranti ne dolaze samo iz ratom zahvaćene Sirije već i iz Alžira, Maroka, Libije, Palestine, Afganistana, Pakistana i Bangladeša. Problem povećanog priliva ilegalnih migranata analiziran je početkom februara na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na kojoj su nadležnim institucijama data zaduženja i instrukcije za djelovanje.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!