fbpx

Spora islamizacija

Odredba koja kažnjava vanbračni seks zatvorom do jedne godine de facto bi kriminalizirala odnose homoseksualaca i lezbijki, a planirano je i da se mjera primijeni i na strance, što bi moglo obeshrabriti zapadne turiste da posjete zemlju. Posebno je riječ o posjetama Baliju u vrijeme kada vlasti pokušavaju privući što više turista.

 

Nacrt novog indonezijskog kaznenog zakona izazvao je ogromne kontroverze u toj zemlji. Među nekim od odredbi jesu i zabrana seksa izvan braka, zajednički život s vanbračnim parom ili javno vrijeđanje vlasti. Ogromno protivljenje zakonu natjeralo je predsjednika Jokoa Widodoa da postupak usvajanja odgodi do daljnjeg.

Parlament te zemlje radi na reviziji trenutnog Kaznenog zakona koji datira još iz kolonijalne ere pod holandskom vlašću. Nacrt novog zakona sastavljen je od 628 članaka koji su “više u skladu s načinom života današnjih Indonezijaca”, pojasnila je resorna ministrica Yasonna Laoly.

Prošle srijede povjerenstvo zaduženo za njegovu izradu dalo je odobrenje, a sljedeće sedmice trebao je biti izglasan u Parlamentu. Da bi se to izbjeglo, više od 300.000 ljudi potpisalo je peticiju moleći Widodoa da zaustavi izglasavanje. Indonezija je zemlja s najvećim muslimanskim stanovništvom na svijetu i ponosi se time što je tolerantna nacija u kojoj različiti etniciteti i religije koegzistiraju.

Međutim, posljednjih godina dolazi do porasta islamističkog vjerskog konzervativizma, praćenog porastom netolerancije prema vjerskim i seksualnim manjinama. Nacrt zakona pojavio se nekoliko mjeseci nakon izbora na kojima su naprednjaci na čelu s Widodoom ostvarili tijesnu pobjedu nad najkonzervativnijim skupinama.

Za potonje je odobravanje nacrta bila velika pobjeda jer su mnoge nove odredbe odražavale elemente šerijata. Tekst je ograničio pristup kontracepcijskim sredstvima za maloljetnike, zabranio vanbračne zajednice, utvrdio da samo liječnici imaju pravo odlučivati ​​o pobačaju, ograničio slobodu izražavanja, umanjio prava vjerskih manjina i odredio stroge kazne za vrijeđanje predsjednika ili državnih institucija.

Odredba koja kažnjava vanbračni seks zatvorom do jedne godine de facto bi kriminalizirala odnose homoseksualaca i lezbijki, a planirano je i da se mjera primijeni i na strance, što bi moglo obeshrabriti zapadne turiste da posjete zemlju. Posebno je riječ o posjetama Baliju u vrijeme kada vlasti pokušavaju privući što više turista.

Iako je predsjednik zasad zaustavio izglasavanje zakona, slične će mjere vjerovatno biti uvedene nakon formiranja novog parlamenta sljedećeg oktobra. Jer, kako je istaknuo Andreas Harsono iz Human Rights Watcha, “ovaj zakon reagira na sporu islamizaciju Indonezije. Za islamiste je ovo zakonodavno pravo krunski dragulj”.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!