fbpx

Slučaj Musić: Formirana Rijasetova komisija

Dok traje formiranje komisije koja će ispitati navode Kenana Musića, na prijedlog sarajevskog muftije Enesa ef. Ljevakovića, reisul-ulema Husein ef. Kavazović dao je 16. juna saglasnost na imenovanje Abdulgafara ef. Velića za glavnog imam Medžlisa IZ Sarajevo.

 

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na vanrednoj sjednici 12. juna donio je Odluku o formiranju komisije Rijaseta za analizu stanja u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo (MIZ Sarajevo). Komisija ima zadatak ispitati sve navode koje je u svojoj ostavci u javnost iznio glavni imam MIZ Sarajevo Kenan ef. Musić. Komisija će tražiti od glavnog imama u ostavci, predsjednika MIZ-a, kao i svih članova Izvršnog odbora MIZ Sarajevo da predoče svoja saznanja o svim okolnostima koje su dovele do Musićeve ostavke.

Podsjetimo, Kenan Musić objavio je na društvenim mrežama da je predao ostavku na tu poziciju reisul-ulemi Husein-efendiji Kavazoviću zbog, kako je naveo, stalnih opstrukcija u vršenju dužnosti i organiziranog progona i “stravičnog mobinga svih neistomišljenika”.

Kako je napisao na društvenoj mreži Facebook, prethodne dvije godine njegovog mandata obilježile su “kontinuirane opstrukcije i blokade u izvršavanju emaneta povjerenog glavnom imamu, nemogućnost pozitivnog utjecaja na odabir najboljih i najsposobnijih imama za predvođenje džemata, uskraćivanje uvida u osnovne elemente finansijskih i vakufskih procesa, te stalne laži i insinuacije usmjerene na diskreditaciju mene i ljudi sa kojima sarađujem”.

Dodao je da se navedenim manipulacijama želi ubaciti nesloga među džemate i imame radi ostvarivanja kratkoročnih sitnih interesa, bez sagledavanja dugoročnih posljedica za našu zajednicu. “Uzimajući u obzir sve okolnosti, i pored moje velike želje i truda da stvari u Medžlisu krenu u pravom smjeru, smatram da nemam nikakav racionalni izgled za promjenu stanja nabolje u Medžlisu”, napisao je Musić.

Pojedini mediji su povodom ovog kontaktirali Jusufa Zahiragića, predsjednika Medžlisa IZ Sarajevo, koji je rekao da “ostavka glavnog imama ne utječe na rad MIZ-a, njegovih službi i uputstava viših organa IZ-a. Sve ćemo probleme rješavati, ako ih ima u okviru IZ-a, ne putem medija. To je paušalno objašnjenje bez ikakvih dokaza”, kazao je Zahiragić, poručivši da je ostavka ustavno pravo, predviđeno Ustavom IZ-a, ali da se ne bi trebala na ovakav način povlačiti po medijima.

Formirana komisija ispitat će ove teške optužbe koje je javno iznio Musić, ali i neke od tvrdnji “suprotne” strane, koja je iznijela isto tako veoma ozbiljne optužbe na račun Musića i njegovog rukovođenja Medžlisom, posebice kada su finansije u pitanju.

Dok traje formiranje komisije koja će ispitati navode Kenana Musića, na prijedlog sarajevskog muftije Enesa ef. Ljevakovića, reisul-ulema Husein ef. Kavazović dao je 16. juna saglasnost na imenovanje Abdulgafara ef. Velića za glavnog imam Medžlisa IZ Sarajevo. /H. R./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!