fbpx

Slovo gorčine: Loša umjetnost gora je od blasfemije

Možda je autor smatrao da će negativnim pozicioniranjem minareta proizvesti blasfemiju, ali to je u ovoj pjesmi ostalo na razini forumaškog diskursa, dakle, u kategorijama koje bosanskohercegovačku književnu produkciju u znatnom određuju u posljednjih dvadesetak godina. Majstor takve književnosti upravo je Stojić, kao predsjednik žirija, ali on ima talenta i uspijeva takav diskurs inkorporirati u vlastiti književni svijet, s povremenim naletima pjesničke izvrsnosti

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • vlahomlat 09.08.2019.

    Spremnost da prodas vlastiti identitet i ponos i da pljunes na svoje pretke je karakteristika vecine Bosnjaka. Konstantna potreba za dokazivanjm nekakvog kvazi “intelektualizma” i nekakve “urbanosti” kroz mrznju prema tradiciji. Nema tu nacionalne svijesti niti individualnog ponosa. Kakav si samo “junak” kada baljezgas o dzamijama! Zasto ne progovoris koju negativnu o homoseksualnosti? Da li bi ti objavili poeziju koja je kriticna prema homoseksualcima? Da li bi dobio nagradu kada bi kritikovao homoseksualce? Lako vam je pljuvati po kostoma svojih predaka gadovi! Vi ste gmizavci a ne ljudi!

    Odgovori