fbpx

Skupština „razdora“ u Srebrenici:  Miloradu Dodiku zlatna plaketa opštine Srebrenica

Ono što je čudno je činjenica da su bošnjački odbornici u Skupštini opštine Srebrenica prihvatili prije donošenja odluke o nagradama i priznanjima u razgovorima sa koalicionim partnerima, da načelnik opštine Srebrenica predlaže ko će dobiti Plaketu sa zlatnim grbom opštine Srebrenica. Svima je trebalo biti jasno da će pomenutu plaketu dobiti onaj koga predloži načelnik opštine obzirom na činjenicu da Srbi u Skupštini opštine imaju 12 odbornika, a Bošnjaci devet.

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

U Srebrenici je danas održana Tematska sjednica Skupštine opštine Srebrenica, koju su bošnjački odbornici napustili, a odluke usvojili srpski odbornici.

Naime, 11. marta se u Srebrenici tradicionalno obilježava Dan opštine Srebrenica i na taj dan se zaslužnim građanima, firmama, pojedincima, organizacijama uruče priznanja i zahvalnice. Najveće priznanje je Plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica.

Tematska sjednica Skupštine opštine Srebrenica je sazvana s tim ciljem da se usvoji Odluka o dodjeli nagrada i priznanja opštine Srebrenica za 2017. godinu.

Nakon usvojenog dnevnog reda na sjednici Opštinska komisija za nagrade i priznanja je podnijela izvještaj Skupštini o prijedlozima za nagrade i priznanja. Na prijedlog načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića za priznanje Plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica predložen je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik. Odbornici u srebreničkom parlamentu su ušli u raspravu, a odbornica Begija Smajić je Skupštini obznanila da SDA/Stranka za BiH povlači sve svoje prijedloge za nagrade i priznanja.

Bošnjački odbornici su kategorično odbili prijedlog da Miloradu Dodiku bude dodijeljeno opštinsko priznanje, obrazlažući to u svojim izlaganjima (Begija Smajić, Almir Dudić, Zulfo Salihović) činjenicom da Milorad Dodik negira genocid u Srebrenici, negira Bosnu i Hercegovinu, te da bošnjačka djeca nemaju pravo na izučavanje bosanskog jezika.  S druge strane srpski odbornici smatraju da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zaslužio da mu bude uručena plaketa opštine Srebrenica.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković je na sjednici pozvao načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića da povuče svoj prijedlog.

“Zlatnu plaketu treba da dobije neko ko to zaslužuje. Mi šaljemo lošu poruku iz Srebrenice na ovaj način, ako skupština usvoji odluku i prijedlog da Miloradu Dodiku bude dodijeljeno priznanje. Mislim da je ova odluka koju je nama nametnuo načelnik pogrešna. Ovo je ucjenjivačka odluka. Mi Bošnjaci smo bili realni u ovoj priči i prihvatili bi da je taj prijedlog išao da se Vladi Srbije dodijeli plaketa. U proteklom periodu Bošnjaci nikada nisu preglasali Srbe u ovoj skupštini. Mi nećemo učestvovati u daljem radu Skupštine, ako načelnik ne povuče svoj prijedlog. Ako na Danu opštine Srebrenica ne bude prisutan ni jedan Bošnjak onda šta će nama taj dan i kakav je to dan. Vlada Srbije je u proteklom periodu uložila 12 miliona maraka i mi bi glasali za to uprkos tome što Srbija nije spriječila genocid u Srebrenici”,  rekao je Tabaković u toku sjednice.

Takođe, bošnjački odbornici su pozvali načelnika opštine Srebrenica da povuče svoj prijedlog, a odbornik Zulfo Salihović je rekao da su mogući i protesti Bošnjaka ukoliko bude usvojena odluka da Miloradu Dodiku bude uručeno opštinsko priznanje.

Poziv predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Alije Tabakovića i bošnjačkih odbornika upućen načelniku opštine Srebrenica Mladenu Grujičiću da povuče prijedlog nije usvojen, a nakon toga bošnjački odbornici su napustili sjednicu.

Sjednica je nastavljena i srpski odbornici, njih 11, su odlučili da usvoje odluku od dodjeli nagrada i priznanja Opštine Srebrenica za 2017. godinu, što znači da će  Plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica biti dodijeljena predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica, smatra da nema ništa sporno što je usvojena odluka o dodjeli nagrada i priznanja opštine Srebrenica bez bošnjačkih glasova.

“Ovo što su uradili bošnjački odbornici je zaista neprimjereno. To pokazuje kakvu percepciju imaju bošnjački političari prema predsjedniku RS-a i srpskom narodu. Oni su najavili da će inscenirati nezadovoljstvo i protest. Svako ima pravo da iskazuje nezadovoljstvo. Komisija za nagrade i priznanja je donijela odluku. Ja sam predložio da to bude predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Smatram da je i ranije trebao dobiti to priznanje. Ovo nije preglasavanje. Bošnjaci su bili jednoglasni da napuste sjednicu, ali skupština je nastavljena, odluke su donijete i idemo dalje. Svečana sjednica Skupštine opštine Srebrenica će biti održana 11. marta kako je i planirano”,  rekao je Grujičić.

Alija Tabaković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, je rekao da Bošnjaci ne žele učestvovati u radu Skupštine opštine Srebrenica u kojoj će biti preglasani.

“Mi smo napustili sjednicu i rekli da ne želimo na ovakav način učestvovati u radu Skupštine. Odluke koje ova skupština treba da donese treba da budu u interesu građana. Mi nismo bili protiv toga da načelnik i bilo ko drugi predlaže kandidate za nagrade i priznanja. Obrazloženje i razlozi koje je nama načelnik dao apsolutno nisu tačni. Ovdje je dogovoreno preglasavanje Bošnjaka. Opet kažem da bi Bošnjaci prihvatili da se plaketa uruči Vladi Srbije. Međutim, načelnik opštine je bio ultimativan i sjednica se završila donošenjem odluka bez Bošnjaka. Mi nećemo prisustvovati Danu opštine Srebrenica, jer su za nas ove odluke neprihvatljive. Ako je u interesu načelnika da svečane sjednice budu jednonacionalne onda neka bude tako.”

Ono što je čudno je činjenica da su bošnjački odbornici u Skupštini opštine Srebrenica prihvatili prije donošenja odluke o nagradama i priznanjima u razgovorima sa koalicionim partnerima, da načelnik opštine Srebrenica predlaže ko će dobiti Plaketu sa zlatnim grbom opštine Srebrenica. Svima je trebalo biti jasno da će pomenutu plaketu dobiti onaj koga predloži načelnik opštine obzirom na činjenicu da Srbi u Skupštini opštine imaju 12 odbornika, a Bošnjaci devet.

Na dnevnom redu tematske sjednice bila je i odluka o proglašenju počasnog građanina opštine Srebrenica. Počasnim građaninom je trebao biti proglašen gradonačelnik zagreba Milan Bandić. Međutim, ta tačka je skinuta s dnevnog reda na zahtjev načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića uz obrazloženje da Bandić zbog  svojih ranijih obaveza ne može prisustvovati Danu opštine Srebrenica.

Podsjećamo, Milan Bandić je prije nekoliko godina proglašen počasnim građaninom Srebrenice, ali mu je ta titula oduzeta u martu 2015. godine. Tadašnji načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković je pokrenuo inicijativu za oduzimanje statusa počasnog građanina Milanu Bandiću zbog njegove javne podrške preustroju Bosne i Hercegovine s tri entiteta.

Ono što je ostalo nejasno nakon sjednice je da li još uvijek postoji koaliciona vlast u Srebrenici u kojoj su zajedno Srbi i Bošnjaci.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!