fbpx

SJEĆANJE NA DR. HASIMA MEKIĆA

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Hasim Mekić, jedan od istaknutih ličnosti obrazovnog, političkog i društvenog života Sandžaka, veliki borac za prava svog naroda i svoje zemlje Sandžaka preselio je jučer na ahiret.

Prof. dr. Hasim Mekić je rođen 02.11.1959. godine u Bijelom Polju. Osnovnu i srednju školu završava u Novom Pazaru. Višu pedagošku školu završava 1980. godine u Prištini. Fakultet fizičke kulture završava u Prištini 1986.godine. Magistarske studije upisuje 2002. a završava 2006.godine na Fakultetu fizičke kulture u Nišu. Doktorsku tezu na Fakultetu fizičke kulture u Nišu uspješno je odbranio 2009. godine.

Radni vijek započinje 1980. godine u osnovnoj školi „Rifat Burdžović Tršo“ u Novom Pazaru. U istom periodu radi u DTV „Partizan“ sve do odlaska na odsluženje vojnog roka. Nakon odsluženja vojnog roka, radio je u više osnovnih škola. Od 1989. do 2003. godine pored rada u školama bio je i direktor dvije novopazarske osnovne škole.

Funkciju direktora Centra za decu i omladinu „Duga“ u Novom Pazaru, obavljao je, od aprila do novembra 2006.godine. Od 2006. godine radio je kao predavač na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru na Departmanu Biomedicinskih nauka, studijski program Sport i fizičko vaspitanje.

Za svoj rad i ostvarene rezultate nosilac je niza nagrada i priznanja: Gimnastičar 1978; kao vojnik „Značka primjernog vojnika“ 1981; Trener 1982; Sportski radnik za unapređenje i razvoj Fizičke kulture i sporta 1983; Priznanje Opštinske organizacije „Prijatelji djece“ 1998; Zahvalnicu Organizacionog odbora „Sandžačkih igara“ 2001;Pedagog Fizičke kulture 2001. Pored navedenih priznanja dobitnik je preko 20 medalja sa republičkih, kao i međurepubličkih takmičenja kao takmičar i kao trener.

Učesnik je mnogih domaćih i međunarodnih naučnih seminara i simpozijuma. Objavio je preko 30 naučnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima. Koautor je knjige Sportska gimnastika-teorija 2010 godine, koja je u upotrebi kao nastavni udžbenik. Autor je više praktikuma za praktičnu nastavu na predmetima gdje je izvodio nastavu. Dr. Mekić je značajno doprinio obnavljanju Sandžačkih sportskih igara, najveće sportske manifestacije u našem regionu.

Prof. Mekić ostaće upamćen kao čovjek naročitih ljudskih vrlina, poštenja i čestitosti te kao čovjek koji je uvijek težio unapređenju svoje društvene zajednice. Akademska zajednica u Sandžaku ostaje bez jednog od svojih najvrednijih radnika.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava duboko žaljenje zbog gubitka osobe koja je ostavila neizbrisiv trag na obrazovni i društveni razvoj Sandžaka.

Dr. Hasim Mekić iza sebe ostavlja suprugu Remziju i troje djece, sina Raida i ćerke Reisu i Merisu. Prof. dr. Hasim Mekić preselio je na ahiret od posljedica bolesti Kovid-19. Molimo Allaha dž.š. da mu podari džennet, a porodici sabur.

Izvor: Bošnjačko nacionalno vijeće

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!