fbpx

Sergejev nasljednik

Mozart je radio stvari koje niko prije nije pokušao jer ih niko nije mogao ni zamisliti. Tako je i Duplantis izumio novu tehniku namještanja motke kojoj se sada svi čude i svi je analiziraju.

 

Njegovi su skokovi remek-djelo. Armand Mondo Duplantis jeste Mozart svjetske atletike. Sedam dana nakon što je poletio preko 6,17 metara, 20-godišnji švedski sportaš popravio je svjetski rekord za još jedan centimetar.

Iza sebe je ostavio dvostrukog svjetskog prvaka, Sam Kendricks ostao je na 5,75 metara na mitingu u Glasgowu.

Za rekord je Duplantis ponovo dobio ček od 30.000 američkih dolara, svjetsko divljenje i otvoreno čuđenje navijača koji ne znaju što reći, osim da ga upoređuju sa Sergejem Bubkom. I veliki je Ukrajinac svoje rekorde popravljao centimetar po centimetar i uvijek je , kao i Duplantis, ostavljao dojam da može otići još dalje.

Duplantis, Šveđanin rođen u Lafayetteu (Louisiana, Sjedinjene Države), kojeg je u svijet atletike vinuo njegov otac Greg, nešto je drugo. Njegov stil i tehnika toliko su prirodni i instinktivni da su neponovljivi. Nije teško zamisliti da je Bubka, gledajući Duplantisa kako skače, imao izraz lica kakav je imao Salijeri slušajući notne zapise čarobnjaka iz Salzburga.

Mozart je radio stvari koje niko prije nije pokušao jer ih niko nije mogao ni zamisliti. Tako je i Duplantis izumio novu tehniku namještanja motke kojoj se sada svi čude i svi je analiziraju.

Bubka je prvi put postavio svjetski rekord 1984. godine (5,94 m), kada je imao 20 godina i 10 mjeseci. Od tada je rekord obarao 34 puta, a 1985. godine postao je prvi čovjek koji je preskočio šest metara.

Godine 1993, kada je imao 29 godina, zauvijek je zatvorio svoj ciklus. To mu je bila granica. Ono što se niko ne usuđuje zamisliti, čak ni kladiti se, jeste gdje je granica mladog, bezobraznog, ali čudesnog Duplantisa.

Prethodni članak

Klub samo za vojnike

Sljedeći članak

Ciklične smrti u Bejrutu

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!