fbpx

Senad Šepić: ni ljevica, ni desnica, ni sredina

Riječi blok, pokret, Evropa u nazivu tog političkog subjekta odraz su karijerističkog mentaliteta osnivača te stranke koji bez pokrića u realnosti teže visokim vrijednostima i pojmovima. Njima je uzak pojam stranka, pa se psihološki tješe pokretom. Njima je preusko da za osnovni cilj njihove političke odgovornosti i pažnje bude napredak BiH, pa se predstavljaju da njihov pokret obuhvata cijelu Evropu. Njihov naziv asocira na predratni Savez komunista – Pokret za Jugoslaviju. Sve su to čudne inercije karijerističkog mentaliteta koji ostavlja tragove u svakom njihovom potezu, izjašnjavanju i akciji

Nezavisni blok – Pokret za Evropu (NB-PE) osnovan je u Sarajevu 10. septembra 2017. godine. Za predsjednika je izabran Senad Šepić, koji je ovih dana objavio da će biti kandidat za Predsjedništvo BiH. U rukovodstvu su stranke Fuad Kasumović, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović. Imenovani su stranački “eksperti”: Admir Čavalić, Faruk Hadžić, Kemal Dizdarević, Sadija Klepo, Darko Jotanović, Ivana Grgić, Muharem Karamujić, Marijana Šećibović, Emir Nuhanović i Azra Atagić-Ćatović. Među aktivistima su Fatima Muftić iz Vareša i Kemal Alispahić iz Zenice. Dakle, osim “disidenata” iz SDA, u toj stranci nema za širu javnost poznatijih imena.

BESMISLEN POLITIČKI PROJEKT

Niko ne bi trebao iznositi kao problem to što je Šepić s nekoliko nezadovoljnih statusom koga su imali u SDA osnovao svoju stranku, ali je problem što lideri nove stranke putem medija o sebi ostavljaju utisak da su potpuno bez sluha za razumijevanje složenih političkih procesa i da pritom imaju snažnu karijerističku ambiciju. Ova se psihološka nota u Šepićevoj političkoj grupaciji manifestira kroz izrazitu narcisoidnost i pretjeranu samouvjerenost. Za javnost će glumiti da su skromni i brižni za opći interes iako neprekidno streme ličnim interesima koje žele zadovoljiti višom funkcijom. U tom smislu, njihov karijerizam ima patološke korijene.

U pravilu, karijeristi idu skupa, sve dok jedni drugima ne dirnu u karijerističku ambiciju i tada se žestoko posvađaju. Tako u dogledno vrijeme treba očekivati raspad rukovodstva NB-PE. Oni će zamarati političku scenu u BiH sve dok se putem loših rezultata na izborima ne uvjere da je njihov politički projekt besmislen. Interesantna je pojava još jednog otpadnika iz SDA, Dine Konakovića, koji je podržao Šepićevu kandidaturu i za očekivati je da se s njime posluži kao svojevrsnim “trkačem zecom” koji povuče i na kraju odustane iz utrke jer ostaje bez daha. Naravno, ni Dino Konaković nije bez izrazite karijerističke note, ali svoju stranku Narod i pravda gradi promišljenije te je moguće da nešto duže opstane na sceni. Konaković u vrhu novoosnovane stranke nema vlasti gladnih nekadašnjih lokalnih moćnika nego mlade i njemu odane ljude željne dokazivanja. Također, za razliku od Šepića, shvatio je da mimo Sarajevskog kantona nema prevelikih šansi i nije širio krug svojih ambicija na državni nivo.

Iz spomenutih ličnih slabosti Šepića, Sokolovića, Ahmetovića i Kasumovića proizlazi i čudan naziv stranke koju su osnovali. Identificira se kao blok, što sugerira da ima složenu unutarnju strukturu objedinjenu putem rukovodstva na čelu sa Šepićem. Također je čudno što se ta stranka identificira kao “Pokret za Evropu”, što sugerira da je predmet njihove političke odgovornosti cijela Evropa, što je pretjerano velika ambicija za malu skupinu uglavnom slabo afirmiranih, a još slabije poznatih da su u svojoj političkoj karijeri ostvarili bilo kakav pozitivan rezultat. Pokret je složena organizacija, šire postavljena od političke stranke. Riječi blok, pokret, Evropa u nazivu tog političkog subjekta odraz su karijerističkog mentaliteta osnivača te stranke koji bez pokrića u realnosti teže visokim vrijednostima i pojmovima. Njima je uzak pojam stranka, pa se psihološki tješe pokretom. Njima je preusko da za osnovni cilj njihove političke odgovornosti i pažnje bude napredak BiH, pa se predstavljaju da njihov pokret obuhvata cijelu Evropu. Njihov naziv asocira na predratni Savez komunista – Pokret za Jugoslaviju. Sve su to čudne inercije karijerističkog mentaliteta koji ostavlja tragove u svakom njihovom potezu, izjašnjavanju i akciji.

APSTRAKCIJE I SPEKULACIJE U PROPAGANDI PROTIV SDA

U vezi s aktuelnom diferencijacijom u SDA, lideri NB-PE sebe predstavljaju kao vizionare jer su, navodno, u vrijeme održavanja posljednjeg kongresa te stranke ukazivali da će se SDA raspasti. Bez ikakvih činjenica, Šepić, Sokolović, Ahmetović i Kasumović u javnosti protiv SDA i Izetbegovića ističu prazne apstrakcije i spekulacije udaljene od realnosti, uporno ponavljajući da je SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem “sahranila i potpuno uništila ideju SDA”.

Posebno je zanimljivo njihovo propagandno suprotstavljanje aktuelnog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića bivšem predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću, tako da Tihića predstavljaju kao savremenog evropskog političara, a Izetbegovića da je konzervativno distanciran od evropskih vrijednosti. Također je zanimljivo da se ista propagandna matrica u izazivanju i upravljanju liderskim sukobima u SDA koristila od samog njenog nastanka. Na toj propagandnoj matrici između savremenog (demokratskog), s jedne, i konzervativnog (antievropskog), s druge strane, u jesen 1990. godine Aliji Izetbegoviću su se suprotstavili Zulfikarpašić i Filipović, 1992. Fikret Abdić, a 1995. Silajdžić. Svi su oni to činili upravo u vrijeme kada su s raznih strana svijeta Aliji Izetbegoviću dolazila priznanja da je simbol slobode i demokratije. Tu propagandnu matricu izmišljenog sukoba savremenog i konzervativnog preuzeli su gotovo svi aktuelni protivnici SDA – Radončić, Nikšić, Komšić, Šepić… Da li je slučajan ili je odnekud kreiran kontinuitet unošenje podjela putem te propagandne matrice radi razaranja SDA?

Odgovor na to pitanje bio bi interesantan i koristan u vezi s opravdanim i argumentiranim sumnjama da se protiv SDA vodi opsežna, kontinuirana podrivačka operacija na štetu države BiH. Vjerovatno je da bi solidno organizirano naučno istraživanje potvrdilo hipotezu da napadi na demokratski i slobodarski karakter SDA na čelu s Alijom Izetbegovićem i njegovim sljedbenicima imaju smisao napada na temeljne vrijednosti odbrane Bosne i Hercegovine s ideološkom porukom da su upravo oni krivi za uzroke i posljedice rata u BiH (1992–1995). Osobe koje ne mogu da dopiru u takve ideološke finese i dubine o suštini i posljedicama propagande protiv SDA ne mogu liderski djelovati u interesu države Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Lider NB-PE Senad Šepić svoju stranku želi predstaviti da je multietnička, da se bori protiv “nacionalnih stranaka”, stavljajući njima na teret usvajanje Zakona o akcizama, pad standarda građana po osnovu poskupljenja životnih namirnica i drugih roba i nepotističko zapošljavanje osoba iz politički podobnih sredina. Ustvari, pored lidera SDP-a, SDS-a, lideri NB-PE Šepić, Ahmetović, Sokolović i Kasumović bili su glavni propagatori protiv usvajanja Zakona o akcizama, a kada je taj zakon usvojen, onda su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu protiv tog zakona. Njihovu je apelaciju Ustavni sud odbacio. Iz tog slučaja, Šepić i njegovi sljedbenici, vjerovatno je, neće izvući pouke već će i dalje nastaviti s političkim blamiranjem.

Fuad Kasumović, aktuelni načelnik Grada Zenice, ekstremno je usmjeren protiv SDA, optužujući ih da djeluju protivno interesima građana, te je predstavlja tip političara koji koristi populističke fraze putem kojih se pokušava manipulirati biračima. Propagandni napad na Izetbegovića i SDA sračunat je kao “najbolja” odbrana jer je očito da upravo Kasumović radi u ličnom i stranačkom interesu, a ne u interesu građana. O razmjerima Kasumovićevog dugogodišnjeg nepotizma i parazitiranja unutar te iste SDA koju danas napada pisali smo u nekoliko navrata u sedmičniku Stav. Također, Kasumović propagira da je SDA vlasništvo nekolicine sarajevskih porodica. U tom slijedu je i čisto propagandni tekst kojeg je nedavno objavio portal Vijesti.ba, posve u korist Šepićeve predizborne kampanje. Iznosi se da je Šepićev “najveći problem” što ne smatra da je plan za Bošnjake rezerviran za nekoliko odabranih porodica. Ova vrsta konfrontacije sa SDA posve je na tragu s onom koju dosljedno vrši Fahrudin Radončić, sugerirajući postojanje “državne mafije” koja, po njemu, vlada posljednjih 20 godina.

RADONČIĆEV UTJECAJ NA ŠEPIĆA

Dakle, lideri NB-PE, Šepić, Ahmetović, Sokolović i Kasumović, intenzivno propagiraju da je SDA na čelu s Izetbegovićem odgovorna za blokade reformama, što znači da za te blokade nisu krivi Dodik, Čović i slični politički elementi. Ignoriraju da je SDA pokazala principijelnost u zalaganju za reforme, uvijek pa i onda kada je 2006. godine, uz punu saglasnost Izetbegovića s Tihićem, podržala paket ustavnih amandmana kojeg je oborio Silajdžić. Dakle, reforme su zaustavljali oni političari koji su 2006. godine imali isto ponašanje protiv SDA kakvo sada imaju lideri NB-PE, što su ispoljili i zalaganjem protiv reformskog Zakona o akcizama, iako su im “puna usta” reformi.

Stav NB-PE da neće sarađivati sa SDA antireformskog je karaktera. Značaj strateških reformi nadilazi uže stranačke interese, pa se u pogledu stavova za napredak tih reformi ne bi smjeli razlikovati u mjeri da ih blokiraju, bez obzira na dubinu i širinu svojih stranačkih, taktičkih sukoba u dnevnoj politici. Također, izvršavanje reformi jedan je od uvjeta međunarodne zajednice za otvaranje evropskog puta BiH. Stoga je Šepićevo oponiranje reformama oponiranje i evropskom putu BiH i posve u kontradikciji sa slikom koju želi nametnuti javnosti – da ima nepodijeljenu podršku demokratske Evrope.

Prema onome što u javnost iznose, lideri NB-PE nisu u stanju shvatiti značaj i nuždu ujedinjenog djelovanja u procesu reformi. Na sve moguće načine, blokadom reformi i isticanjem krivnje SDA za sve dosadašnje neuspjele reforme, žele kompromitaciju lidera SDA i preuzimanje SDA-ovih glasača. Žele da birači na izborima oktobra 2018. godine kazne SDA, isto kao što su ranije kaznili SBiH i SDP. U toj želji zaboravljaju da SDA u pogledu odnosa prema nužnim reformama nije ono što su SBiH i SDP.

Liderima NB-PE dobar je svako ko je protiv Izetbegovića i SDA, što ih politički približava SBB‑u, SNSD-u i HDZ-u, ne pitajući se za političke osnove i ciljeve njihovih politika. Bitno je da su protiv SDA i Izetbegovića i, samim tim, dobri su i za NB-PE prihvatljivi. Ustvari, to je politička logika po kojoj su Šepić, Ahmetović i Sokolović stavljeni na stranu Konakovića u Sarajevskom kantonu i Kukića u Tuzlanskom kantonu. Veličaju utjecaj Kukića u narodu, a omalovažavaju utjecaj SDA na čelu s Izetbegovićem. Propagiraju da Izetbegović griješi što se, za razliku od negativnog odnosa prema Kukiću, navodno, stavlja u zaštitu Zukića i Sarajlića optuženih za korupciju, slično kao i Kukić.

Lideri NB-PE ekstremno lažu da Izetbegović i Dodik sarađuju protiv interesa BiH i bošnjačkog naroda. Ta njihova propaganda zanimljiva je zato što ništa ne govore o saradnji Radončića s Čovićem i Dodikom s obzirom na to da ima indicija da je Radončić preko jednog broja svojih simpatizera u NB-PE u prilici da intonira ideološki profil lidera NB-PE. Ovo indicira da je Šepićevo programsko usmjerenje, koje je iznio obznanivši svoju kandidaturu za Predsjedništvo BiH, obični populizam koji nema veze s realnošću. Naime, razotkrivaju ga potpune ideološke i moralne nedosljednosti koje, ustvari, govore da je njegova krilatica “ni lijevo ni desno, nego sredinom i naprijed” posve bez osnove i da je jedino riječ o utrci za pozicijom i vlasti.

Bošnjačka stranka koja obmanjuje javnost da je multietnička

Lideri NB uočavaju da nemaju podršku kakvu su očekivali kada su osnovali svoju stranku. U krizi podrške, iniciraju ujedinjavanje novonastalih stranaka čiji su lideri tokom 2017. godine napustili SDA. Ispoljavajući se kao ideolog NB, Salko Sokolović ostavlja mogućnost da se dogodi ujedinjenje tih stranaka, a da će se sasvim sigurno dogoditi njihovo predizborno i postizborno koaliranje. Zanimljivo je da lideri koji su razjedinjavali SDA u vrhu svojih prioriteta zagovaraju jedinstvo, i nacionalno i bošnjačko i multietničko.

Predstavljaju se da su multietnička stranka iako je jasno da oni kao Bošnjaci nemaju nikakvog kapaciteta da u svoje stranke uključe Srbe i Hrvate, odnosno da nemaju nikakvih pretpostavki za djelovanje u sredinama gdje su većinski Srbi i Hrvati, pa će se njihova demagogija o multietničkoj orijentaciji ispoljavati samo u bošnjačkim sredinama. To je najružnija strana političkog organiziranja u BiH i najveća slabost protivna karakteru države BiH, jer ova slabost samo produbljuje problem međunacionalnih tenzija iako lideri koji su nosioci te slabosti sebe predstavljaju da su bolji od ostalih lidera, upravo zbog multietničkih vrijednosti svojih stranaka.

U vezi demagogije NB o multietničnosti, bitno je da za loše stanje u društvu i državi optužuju samo SDA te da ne ispoljavaju ambiciju da, kritizirajući srpske i hrvatske stranke na vlasti, pridobiju u svoje stranačke redove Srbe i Hrvate. Dakle, njihova predizborna kampanja monoetnički je koncipirana, za utjecaje samo u sredinama bošnjačkog naroda, odnosno za jačanje konkurentske moći prema SDA. Na takvim detaljima pada bilo kakva uvjerljivost o multietničkom karakteru. Oni su, ustvari, bošnjačka stranka koja obmanjuje javnost da je multietnička. Za etničke podjele u BiH lideri NB optužuju samo SDA, pa proizlazi da je SDA svojim konceptom “bošnjačkog jedinstva” proizvela nacionalno jedinstvo srpskih i hrvatskih stranaka. Prema logici koju ispoljavaju lideri NB, ako ne bi bilo SDA, prestalo bi unutarnacionalno zatvaranje srpskih i hrvatskih nacionalnih stranaka.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!