fbpx

Selektivni (anti)fašizam

Indikativno je kako se ovakvim Gavrankapetanovićevim “antifašističkim” femkanjem, upotrebom krupnih termina i etiketa te viktimološkim poziranjem skreće pažnja s činjenice s postojanja istinske kampanje fašističkog govora mržnje kojem je izložena profesorica Sebija Izetbegović.

 

Ovdašnji javni diskurs toliko je zagađen konstantnim ideološkim repozicioniranjem i “preskakanjem” njegovih učesnika iz tabora u tabor da je ne samo besmisleno već gotovo pa i nepristojno baviti se bilo kakvom smislenom analizom kojom bi se tražio barem trag racionalnog ponašanja. Sve je praćeno i etiketiranjem neistomišljenika i suparnika koje je postalo toliko jeftino da više i nema nikakve društvene težine, dok je licemjerni odnos onih koji bi da budu arbitri javne riječi već odavno prešao sve granice.

No ipak je moguće pronaći neke posebno sočne primjere kakav je, recimo, nedavni medijski krik doktora Ismeta Gavrankapetanovića kako se protiv njega vodi čitava “fašistička” kampanja. Nije tu zanimljivo tek (samo)pozicioniranje dr. Gavrankapetanovića kao malog i ugroženog čovjeka koji se bori protiv neke strašne nemani, mada je isti ne samo direktor Kantonalne bolnice i vlasnik privatne ortopedske prakse koji uživa političku podršku većine stranaka u Sarajevu već je pride i mjesecima omiljeni gost ogromne većine sarajevskih medija čiju bezrezervnu podršku uživa.

U pitanju je i izbor riječi gdje se Gavrankapetanovićevi neistomišljenici ili kritičari pokušavaju etiketirati kao fašisti iako je sukob u koji je upetljan prije svega personalne, stručne i političke, a ne ideološke prirode. Čini se da je Gavrankapetanović, koji inače potječe iz stradalničke mladomuslimanske porodice, prelaskom u Opću bolnicu postao ne samo nasljednik Bakira Nakaša na funkciji direktora bolnice već moguće i predsjednika SABNOR-a, pa mu se na sve strane priviđaju fašisti. Isto je i s njegovim imidžem kod “prave raje”, gdje je od ranijeg suzdržanog i ambivalentnog statusa naprasno napredovao u osvjedočenog antifašistu u bijelom mantilu.

Indikativno je kako se ovakvim Gavrankapetanovićevim “antifašističkim” femkanjem, upotrebom krupnih termina i etiketa te viktimološkim poziranjem skreće pažnja s činjenice s postojanja istinske kampanje fašističkog govora mržnje kojem je izložena profesorica Sebija Izetbegović.

Uopće nije bitno šta neko mislio o Izetbegovićki ili Gavrankapetanoviću, na čiju stranu stao ili tome slično, neosporna je činjenica da se već godinama vodi medijski linč, haranga i javna demonizacija doktorice Izetbegović, i to upotrebom istinski fašističkog vokabulara a da to ama baš niko od tolikih dežurnih antifašista nije našao za shodno da problematizira.

Iako ovi ataci obiluju krajnje mizoginim uvredama, nisu se oglasile ni tolike organizacije za zaštitu ženskih prava, a o licemjerstvu većine ovdašnjih “ljudskopravaša”, za koje ste ljudsko biće isključivo ako dijelite njihova ideološka i politička uvjerenja, više nema smisla ni pisati.

Čini se da je kod nas moguće biti ne samo antifašistom već i žrtvom fašizma isključivo ukoliko se pozicionirate na lijevo, a do tada, ma kakvoj vrsti progona bili izloženi, niste ništa drugo no narodni, tj. partijski neprijatelj, a spram takvih je sve dozvoljeno. /M. D./

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Nermin 28.10.2020.

    Bravo, bravo, bravo…

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!