fbpx

Sedam decenija Maracane

Stadion na kojem su se održavale utakmice s više od 200.000 gledaoca, što mu je nekoliko godina donosilo titulu najvećeg na svijetu, trenutno ima kapacitet od 78.838 navijača, što je rezultat različitih zahvata na njegovom moderniziranju i prilagođavanju zahtjevima FIFA-e za SP.

 

Stadion “Maracana”, najveći hram brazilskog fudbala i jedan od najlegendarnijih na svijetu, nedavno je obilježio 70. rođendan ali mu na zabavu nije došao niko. Stadion je zatvoren zbog pandemije, a na jednom od njegovih terena napravljena je terenska bolnica za pacijente koji imaju Covid-19.

Stadion “Periodista Mario Filho”, poznatiji kao “Maracana” zbog kvarta u kojem se nalazi, koji je bio najveći na svijetu, nije otvorio svoja vrata za proslavu zbog mjera distanciranja koje su vlasti u Riju uvele kako bi zaustavile pandemije, pa je obljetnica otvaranja bila ograničen virtualni čin emitiran na društvenim mrežama.

Virtualna proslava počela je predstavom orkestra Vatrogasne zajednice koji je izveo tradicionalni Sretan rođendan i druge muzičke klasike iz Rio de Janeira, poput Ciudad Maravillosa (svojevrsna neformalna himna grada) i Domingo (Idem na Maracanu).

“’Maracana’ je glavna fudbalska kutija svijeta i ponos za Rio de Janeiro. To je sinonim za radost i uzbuđenje, zbog čega na ovaj datum ne možemo ostati hladni”, navodi se u izjavi države Rio de Janeiro, koja je vlasnik stadiona. Guverner Wilson Witzel napomenuo je da je upravljanje stadionom vratio klubovima jer je njegova koncesija dodijeljena konzorciju koji su stvorili klubovi “Flamengo” i “Fluminense”.

“Vjerujemo da ćemo, ako sve bude kako treba, ove godine na ‘Maracani’ imati finale takmičenja ‘Copa Libertadores de América’”, rekao je regionalni sportski sekretar Felipe Bornier. Uz to, dodao je, “treba napomenuti da kompleks ‘Maracana’ svojim fizičkim strukturama doprinosi spašavanju života” pacijenata koji su podvrgnuti liječenju virusa Covid-19.

Bivši atletski stadion “Celio de Barros”, jedan od aneksa “Maracane”, pretvoren je od aprila u terensku bolnicu za pacijente s virusom Covid-19, čija je pandemija posebno pogodila Brazil, drugu zemlju na svijetu s najviše smrtnih slučajeva.

Među počastima za godišnjicu ističe se internetska izložba na portalu Museo do Esporte s fotografijama “nekih od najuzbudljivijih historijskih trenutaka stadiona”, a takvi su trenuci mnogobrojni i legendarni otkako “Maracana” svjedoči o finalima Svjetskog prvenstva 1950. i 2014, te 1969. godine, kada je svjedočila Peleovom hiljaditom golu.

Osim domaćina “Panameričkih igara” 2007. i fudbalskog finala Olimpijskih igara u Riju 2016, stadion je bio domaćin koncerata umjetnika poput Franka Sinatre, Madonne, Paula McCartneya i “The Rolling Stonesa”.

Na stadionu na kojem je Brazil oplakivao poraz od Urugvaja u finalu SP 1950. godine sijali su genijalni igrači kakvi su bili Didí, Garrincha, Pelé, Romário i Ronaldo, oni koje je FIFA smatrala najboljim igračima na SP 1958. u Švedskoj, Čileu 1962, Meksiku 1970, SAD 1994. i Južnoj Koreji – Japan 2002, u kojem je Brazil osvojio petu titulu. Brazil je na “Maracani” osvajao i naslove “Copa América” 1989. godine, s Romariom i 2019. s Danijem Alvesom kao kapitenom.

Gradnja stadiona počela je 1947, a otvoren je 16. juna 1950. godine, uoči otvaranja Svjetskog kupa te godine. Godine 1966. dobio je ime Novinar “Mario Filho” u počast onima koji su vodili kampanju da Brazil izgradi najveći stadion na svijetu u kvartu Maracanã.

Stadion na kojem su se održavale utakmice s više od 200.000 gledaoca, što mu je nekoliko godina donosilo titulu najvećeg na svijetu, trenutno ima kapacitet od 78.838 navijača, što je rezultat različitih zahvata na njegovom moderniziranju i prilagođavanju zahtjevima FIFA-e za SP.

Potreba da se svim posjetiocima ponude stolice i naprave balkoni za goste i sponzore, kao i druge ugodnosti, smanjili su kapacitet stadiona i ugasili tribinu “Geral”, s koje se teren nije vidio baš najbolje, ali su niske cijene ulaznica garantirale puno zabave.

 

 

Prethodni članak

Pepe desničar

Sljedeći članak

Asadov amidža “Mesar”

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!