fbpx

Sedad Dedić u Evropskom parlamentu

Evropske zvaničnike podsjetio je da kandidatski status ne znači članstvo u EU, nego samo dug i mukotrpan put ispunjavanja svih potrebnih uvjeta, tako da EU ne može biti oštećena kandidatskim statusom, a za BiH i mlade ljude u BiH kandidatski status donosi pozitivan fokus i novu konkretnu nadu.

Sedad Dedić, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici i generalni sekretar Asocijacije mladih SDA BiH, u obraćanju Evropskom parlamentu 5. marta u Bruxellesu pozvao je zvaničnike EU da mladim ljudima u BiH osiguraju nadu kandidatskim statusom za BiH u 2019. godini. Dedić je govorio na sesiji kojom je predsjedavao Cristian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH. Obraćanju su prisustvovali ambasadori i parlamentarci EU, predstavnici EPP i drugi EU zvaničnici. Poseban sastanak imao je s Josephom Daulom, predsjednikom EPP-a. Sedad Dedić jedan je od rijetkih mladih političara iz Bosne i Hercegovine koji je imao privilegiju govoriti pred Parlamentom EU i sastati se s najvišim evropskim zvaničnicima.

Dedić se zahvalio na podršci i upozorio da odlaganje kandidatskog statusa za BiH samo pomaže lošim ljudima u svim političkim strankama, te da im odlaganje samo daje alibi da nastave s populističkom retorikom koja ih održava na vlasti i da odlaganje takvim ljudima ne čini štetu.

Evropske zvaničnike podsjetio je da kandidatski status ne znači članstvo u EU, nego samo dug i mukotrpan put ispunjavanja svih potrebnih uvjeta, tako da EU ne može biti oštećena kandidatskim statusom, a za BiH i mlade ljude u BiH kandidatski status donosi pozitivan fokus i novu konkretnu nadu. Istakao je da fokus političkog narativa novih i budućih generacija mora biti na tačkama i procesima u kojima postoji saglasnost ili je lakše postići saglasnost. Nakon što iscrpimo i uspostavimo sve ono što se možemo dogovoriti, a to je mnogo stvari, doći će do relaksacije i dodatne normalizacije odnosa, tako da će biti mnogo bolji ambijent za pregovore o pitanjima o kojima se ne slažemo u BiH.

U obraćanju u Evropskom parlamentu naglasio je punu opredijeljenost SDA BiH za EU integracije i NATO put. “Ključ budućih procesa za Bosnu i Hercegovinu jeste osigurati fokus na pozitivnu perspektivu u kojoj se svi slažu u BiH, a kandidatski status za BiH jeste pozitivna perspektiva s multiplicarano pozitivnim efektima koju EU može osigurati za BiH. Rad na poglavljima i potvrđena evropska perspektiva BiH kroz kandidatski status za BiH je način kako udaljiti sve neželjene utjecaje izvan zemlje, te način da se umanji važnost populističkih negativnih priča domaće političke scene, a u isto vrijeme u fokus političkog i javnog bh. prostora stave životne teme važne za svakodnevni život građana, a posebno mladih ljudi”, rekao je Dedić, naznačivši da bi navedeno doprinijelo povećanju političke, pravne i ekonomske stabilnosti, što bi ohrabrilo i domaće i strane investitore da više investiraju u BiH, otvaraju nova radna mjesta, a mladi ljudi da manje idu iz BiH.

Dedić je ukazao na potpunu opredijeljenost SDA i Bošnjaka za pomirenje i naglasio da je u procesu pomirenja za uspjeh neophodno osigurati i očuvati minimum evropskih demokratskih vrijednosti: poštovanje vladavine prava, ljudskog dostojanstva, deklaracija o ljudskim pravima, zaštite privatnog i državnog vlasništva u skladu s domaćim i stranim propisima, da prvi korak da se izgubi vlastita sloboda jeste oduzimanje slobode od nekog drugog i da Evropa mora ostati dosljedna poštivanju različitosti među narodima i kulturama u Evropi.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!