fbpx

Saznali smo ko je “misteriozni investitor” koji kupuje dionice “Sarajevo osiguranja”

Po Zakonu o preuzimanju dioničkih društava FBiH, kada kupac stekne 25 posto dionica dioničkog društva obavezan je objaviti javnu ponudu za preuzimanje ostatka dionica po cijeni po kojoj je kupovao i ranije. “Misteriozni investitor” sada je na tri posto od zakonskog praga

piše: Jakub Salkić

Posljednjih dana poslovnu javnost zaintrigirao je “misteriozni investitor” koji kupuje dionice “Sarajevo osiguranja”. Nakon što je prošle sedmice investitor koji se krije iza skrbničkog računa kod Raiffeisen banke na Sarajevskoj berzi kupio određeni broj dionica “Sarajevo osiguranja” za oko dva miliona maraka, prema podacima Registra vrijednosnih papira Federacije BiH, stekao je udio od 22 posto dionica ovog osiguravajućeg društva i popeo se na drugo mjesto liste najvećih pojedinačnih dioničara odmah iza Vlade Federacije BiH koja posjeduje 45,5 posto dionica “Sarajevo osiguranja”.

O privatizaciji “Sarajevo osiguranja” priča se već godinama, ali do toga još nije došlo. Vlada Federacije BiH još nikada nije donijela konačnu odluku i ponudila svoje dionice na berzi, a nije baš bilo ni zvaničnih pregovora za prodaju neposrednom pogodbom. No, moglo bi se vrlo lahko desiti da “misteriozni investitor” nakon što prijeđe prag od 25 posto dionica u svome vlasništvu ponudi Vladi FBiH preuzimanje njenog udjela u “Sarajevo osiguranju”. Dakle, umjesto da Vlada ponudi kupcima da privatiziraju “Sarajevo osiguranje”, desit će se potpuno obrnuta stvar, investitor će se sam ponuditi da privatizira ovo osiguravajuće društvo. Naime, po Zakonu o preuzimanju dioničkih društava FBiH, kada kupac stekne 25 posto dionica dioničkog društva obavezan je objaviti javnu ponudu za preuzimanje ostatka dionica po cijeni po kojoj je kupovao i ranije. “Misteriozni investitor” sada je na tri posto od zakonskog praga.

No, vratimo se sada na “misterioznog investitora”, koji, ruku na srce, nije ni nešto posebno misteriozan. Naime, kako nezvanično saznajemo od zaposlenih u “Sarajevo osiguranju”, oni se već neko vrijeme pripremaju za dolazak novog vlasnika AS grupacije, koja je u vlasništvu porodice Hrvić iz Tešnja. Prema tome, misteriozni investitor je AS grupacija, mada nam to još nije potvrđeno iz ove kompanije.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!