fbpx

Sastavljanje vlasti i ogoljene uobrazilje

U svakom slučaju, nadamo se da će ovog puta bošnjačko koalicijsko rukovanje značiti da će zajedničkim snagama započeti ono što se najavljuje zadnje četiri godine. Prvi test novoj koaliciji bit će uspostava ili rekonstrukcija kantonalnih vlada, a zatim lokalni izbori 2020. godine Ako se na ovim testovima ne prođe, vrtjet ćemo se u začaranom krugu nespokoja, očaja, izdaja, nesigurnosti, pučeva, odlazaka mladih i radno sposobnih itd.

Bilo je degutantno čitati apologetsko i patetično pisanje Radončićevog Avaza tokom 2016. godine dok je svojim borgovima šaptao da se na sva guščija pera mora hvaliti ono što je nazvao “SDA-SBB grande koalicija odgovornih bošnjačkih političara”. Ova izrečena iluzija uskoro se raspršila u dimu, a Radončić je krenuo starim koracima, od optuživanja Bošnjaka za početak rata do nevjerovatne količine ličnih uvreda na račun Bakira Izetbegovića i njegove porodice, ali i ostalih istaknutih SDA-ovaca. Činilo se da je posrijedi rat do istrebljenja, a s obzirom na Radončićev više nego slabašni izborni rezultat, očito da je bio na rubu nestanka.

U zapadnim demokratijama sasvim je normalno da izborni pobjednik formira vlast. Jeste normalno, ali u normalnom društvu. U nas su pljuštale kurtoazne čestitke izbornim pobjednicima nakon izbora, ali odlučeno je da rezultate treba prekrojiti. Kako? Fino, na mišiće. Počelo je sa stvaranjem vještačkog medijskog spin-balona koji se sastojao od izreke “neće niko sa SDA”. Međutim, ova je uobrazilja uskoro ogoljena shvatanjem “da nisu uspjeli uništiti SDA” iako je to medijska mašinerija zagovarala voljom građana i općim raspoloženjem u društvu.

Radončić se donekle oporavio od teškog poraza igrajući se lovice s tzv. Bh. blokom u Kantonu Sarajevo, što mu je bio i ulog da ponovo uđe u koaliciju sa SDA i DF-om, s kojim je najveća bošnjačka stranka ranije sklopila koalicioni dogovor. Naime, kada je SDA, kao izborni pobjednik, pokrenula procese oko formiranja vlasti, bh. lutkina kuća počela se raspadati.

Tzv. Bh. blok sasuo se u paramparčad prije nego se vlast i formirala na višim nivoima, s epilogom da SDP ovih dana puca po svim šavovima koje vjerovatno više niko neće moći ni zašiti ni sastaviti. Stoga je i DF odjednom u nemilosti nadobudnih skojevaca iz Nikšićevog crvenog budoara. Pokrenut je i novi socijaldemokratski pokret koji čine oni lijevo orijentirani političari kojima riječi poput nacionalno i patriotizam nisu posvemašnji bauk. Zbog toga su morali biti kažnjeni isključivanjem iz svoje matične stranke kojom vlada seoska varijanta staljinističkog režima. Socijaldemokratija je kao ideja potrebna Bosni i Hercegovini, pa njenu moguću revitalizaciju treba pozdraviti i zagovarati.

No, ako bismo pitali Nikšićeve političke skočimiše, za sve je ponovo kriva SDA. Ali, u nečemu su se preračunali. SDA po vertikali pravi čvrstu koaliciju na bazi političkog dogovora između probosanskih stranaka, kako kažu, s namjerom da osnaže državu te su, zarad nje, nauštrb vlastitog izbornog rezultata, ponudili partnerima raspodjelu fotelja u kojoj će se osjećati komotnije. Prije nego je SBB ušla u koaliciju, ovaj paket nuđen je SDP-u, koji je to odbio, gnušajući se ideje objedinjavanja nekakvih patriota.

Raspadajući Bh. blok ipak ne odustaje od svojih namjera, jer Peđa Kojović najavljuje da će svoj koncept provesti u čitavoj BiH. U tome ima podršku bošnjačkog “mandžurijskog kandidata” kojeg je napokon pronašao u liku i djelu Dine Konakovića. Širit će se poput kuge možda, s fatalnim posljedicama samo po Bošnjake, a znamo kako je tragično završila Alijansa za promjene, koja je imala slične reference.

U svakom slučaju, nadamo se da će ovog puta bošnjačko koalicijsko rukovanje značiti da će zajedničkim snagama započeti ono što se najavljuje zadnje četiri godine. Prvi test novoj koaliciji bit će uspostava ili rekonstrukcija kantonalnih vlada, a zatim lokalni izbori 2020. godine Ako se na ovim testovima ne prođe, vrtjet ćemo se u začaranom krugu nespokoja, očaja, izdaja, nesigurnosti, pučeva, odlazaka mladih i radno sposobnih itd.

Treba reći da bilo koja bošnjačka stranka mora koalirati sa srpskim i hrvatskim nacionalnim strankama ako želi participirati u vlasti i ako uopće želi funkcionalnu državu u ovim granicama. Pa makar to bio i SDS, koji je programirao i provodio genocid nad Bošnjacima. Pa makar to bio i Radončićev SBB, s kojim će SDA po drugi put iskušati od čega je stvoren njen lider, kako stvari stoje, na mjestu ministra sigurnosti.

Upravo je to zaboljelo mnoge SDA-ovce odane više idejnom, a ne interesnom konceptu nacionalne bošnjačke politike. Jer, sve ono što je pisano i govoreno o Radončiću na toj funkciji tokom februara 2014. godine i danas odzvanja u ušima patriota te upozorava da je potrebno uvesti svaku vrstu opreznosti i postaviti osigurače koji bi tu stajali u slučaju neželjenih scenarija.

No, kao i uvijek, sa stranica sedmičnika Stav naglašavamo da pozdravljamo svaku vrstu bošnjačkog i probosanskog političkog okrupljavanja i patriotskog umrežavanja. Za sada se govori da bi SDA-SBB-DF-ov koalicioni kapacitet funkcionirao na državnom i federalnom nivou, ali već se iscrtava da će preuzeti dominantnu ulogu u Tuzlanskom kantonu, a da je i u Sarajevskom moguća neočekivana igranka.

Ona bi se već i odigrala da međunarodna zajednica ne doživljava Bošnjake kao zamorčad koju je upravo uvela u laboratorijski eksperiment pod nazivom Fortina Vlada KS, čije preživljavanje forsira preko svake mjere. Bilo bi lijepo jednom vidjeti taj međunarodni politički kler kako maršira hodnicima Dodikovih institucija u Banjoj Luci s jednakom odlučnošću s kojom to rade u Sarajevu.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!