fbpx

SARAJEVO TURSKOJ: Podrška miru i demokratiji

Petnaesti juli dan je kada će se, povodom neuspješnog pokušaja državnog udara u Turskoj, u Sarajevu održati brojne aktivnosti kako bi se obilježio ovaj vrlo značajan događaj koji je obilježio historiju moderne Turske

Povodom prve godišnjice od neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj, koji je teroristička organizacija FETÖ izvela 15. jula prošle godine, u Sarajevu će se održati brojne aktivnosti kako bi se obilježio ovaj vrlo značajan događaj koji je obilježio historiju moderne Turske. Izložba fotografija pod nazivom “15. juli – Pokušaj državnog udara” u organizaciji Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Turskim kulturnim centrom “Yunus Emre”,  otvorena je u četvrtak, 13. jula.

Direktor Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” u Sarajevu Mehmet Akif Yaman rekao je da je na izložbi  prikazano 45 fotografija koje su u noći s 15. na 16. jula prošle godine zabilježili fotoreporteri Agencije Anadolija, kao trajno svjedočanstvo neuspjelog pokušaja državnog udara i herojskog otpora turskog naroda.

Izložbu je otvorio Haldun Koc, ambasador Turske u Bosni i Hercegovini, uz prisustvo Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i velikog broja zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Sarajeva i BiH.  Izložba je  otvorena od 13. do 27. jula ove godine, a ulaz je za sve posjetioce besplatan.

UTRKA ZA DEMOKRATIJU

Četrnaestog jula organiziran je panel pod nazivom “Prva godišnjica pokušaja državnog udara u Republici Turskoj”. “Organizacijom panela i izložbe još se jednom želimo sjetiti i podsjetiti šta se preživjelo te noći. Ovo je prilika da prijateljima iz Bosne ispričamo ponovo šta se tačno desilo. Prilika da kažemo šta bi se desilo da je pokušaj državnog udara uspio. Kako je turski narod goloruk izašao na tenkove, kako je branio svoju državu i demokratiju”, kaže Mehmet Akif Yaman, dodajući kako bh. građani znaju da se u Turskoj dogodio pokušaj državnog udara, ali, kada vide i sve detalje, ostaju iznenađeni.

Prema njegovim riječima, turski je narod još uvijek u šoku i godinu dana nakon pokušaja puča. “Sada se u Turskoj nastavljaju sudski procesi. Oni koji su krivi za ubistva šehida dobit će kazne koje zaslužuju. Po ovom je pitanju u Turskoj dosta toga urađeno. Uvijek treba poštovati pravo naroda da odabere i brani demokratiju.”

Petnaestog jula na Vilsonovom šetalištu bit će održana kratka ljetna humanitarna utrka nazvana “Trka za demokratiju – 15. juli”, koja će se održati na inicijativu Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini. Uzimajući u obzir događaje koji su se desili 2016. godine u Turskoj, u noći s 15. na 16. juli, cilj ove trke jeste slanje poruke podrške, ne samo turskom već i svim narodima širom planete koji promoviraju vrijednosti mira i demokratije.

Cilj je i da se okupi što veći broj učesnika i da ova manifestacija postane tradicionalno sportsko druženje građana. Trčat će se tri i po kilometra, a očekuje se učešće oko pet stotina takmičara. S obzirom na to da je ova trka dovoljno kratka da se dionica može brzo preći i šetnjom, u njoj mogu učestvovati i rekreativci.

“Trka za demokratiju – 15. juli” istovremeno će biti i odavanje počasti i podsjećanje na 248 šehida demokratije, naših građana koji su izgubili živote tokom pokušaja udara. Zahvaljujem se svima koji su od početka podržali ovu organizaciju na čelu s Vladom Kantona Sarajevo, bh. vlastima, bh. nevladinim organizacijama i turskim institucijama i organizacijama koje djeluju u Bosni i Hercegovini. Sve vas očekujemo”, kazao je ambasador Koc za Agenciju Anadolija.

Pokrovitelji trke jesu Ambasada Republike Turske u BiH, Turkish Airlines – predstavništvo u BiH i ZiraatBank. Učesnici će moći podići svoje startne brojeve u petak, 14. jula, na 3. spratu BBI centra, na štandu NGO “Marathon” od 16 do 20 sati, kao i na sam dan trke, 15. jula, od 9 do 9.45 sati na Vilsonovom šetalištu, na štandu “Marathona”.

Erol Mujanović, direktor “Marathona”, izjavio je da će ovaj događaj, pored veoma lijepe prilike za rekreaciju, imati i veoma snažnu humanitarnu komponentu. “U kratkom roku su nas kontaktirali turski partneri koji su pokazali veliku volju i spremnost da ovaj događaj preraste u tradicionalnu utrku. Posebno sam zahvalan predstavnicima lokalnih vlasti i partnerskih institucija koje su u rekordnom roku odlučile podržati i ovaj događaj”, izjavio je Mujanović.

Za pobjednike i pobjednice pokrovitelji trke pripremili su posebne nagrade i poklone. Nagradni fond iznosi 1.000, 500 i 250 KM za prva tri mjesta u muškoj i u ženskoj kategoriji, a za prvoplasirane učesnike i učesnice Turkish Airlines je pripremio na poklon aviokarte ka bilo kojoj destinaciji u Turskoj.

 

POMOĆ TURSKE AMBASADE

Generalni sponzori trke, u saradnji s udruženjima “Pomozi.ba” i “Balkanska platforma inkluzije”, odabrali su dobitnike invalidskih kolica koja će im biti dodijeljena na dan trke. Predsjednik udruge “Pomozi.ba” Elvir Karalić kaže za Stav kako će njihovim korisnicima tog dana biti uručeno pet kolica.

“Ovo je treći put u posljednjih nekoliko mjeseci da sarađujemo s Ambasadom Turske u BiH. Prvi je put bilo kada samo poslali Aldina Jacića na liječenje, a Ambasada je pomogla da mu osiguramo besplatno liječenje u Ankari. Prije mjesec smo imali zajedničku akciju u kojoj je Ambasada našem korisniku donirala specijalni bolnički krevet i evo sada, u subotu, povodom 15. jula, pet naših korisnika dobit će invalidska kolica. Jedna su specijalna, iznimno skupa, za djevojčicu koja jedina u BiH boluje od sindroma Dravet”, pojasnio je Karalić, dodajući kako im je drago što ih je Ambasada Turske prepoznala kao pouzdanu organizaciju u koju mogu imati povjerenje, i tako pomoći potrebitima. Karalić je zaključio kako je 15. jula 2016. pobijedila volja i snaga jednog naroda bez obzira na svu tehnologiju i tenkove koji su nasrtali na njih. Konačno, u 19:30 sati na mezarju Kovači bit će održana komemoracija posvećena šehidima.

 

 

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!