fbpx

Sarajevo ruši rekorde u turizmu

Ono što je značajno istaći jeste da, osim radne snage, značajnu korist od turističkog rasta ima država. Za prvih osam mjeseci u budžet je uplaćeno je 344.153,77 maraka boravišne takse. Uzmemo li u obzir sve parametre koji idu u prilog zaradi od turističke sezone, veoma lahko možemo ustanoviti da od turizma Sarajevo ima milionsku zaradu.

 

Period zvanične turističke sezone u Sarajevu bliži se svom kraju, što ne sprečava stotine novih turista da svakodnevno pristižu u glavni grad Bosne i Hercegovine i u drugoj polovini septembra. Ponuda koja turistima nudi da u jednom danu “prošetaju” kroz nekoliko historijskih perioda iz godine u godinu plijeni pažnju inozemnih posjetilaca. Prema zvaničnim podacima vistitsarajevo.ba, glavni grad Bosne i Hercegovine oborio je nekoliko rekorda ove godine.

Naime, Sarajevo je u augustu posjetilo 91.081 turista, što je rast od 17,4% u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a porastao je i broj noćenja za 23,9 posto, odnosno, zabilježeno je 221.060 noćenja. August 2019. godine jeste mjesec s najviše turističkih posjeta nakon opsade Sarajeva. Podaci koji govore o posjetama Sarajevu u prvih osam mjeseci ove godine također su impresivni. Za osam mjeseci evidentirano je 1.007.263 noćenja, uz rast od 19,5% u odnosu na isti period prethodne godine. Usporedbe radi, u 2018. godini milion noćenja ostvaren je u oktobru, navodi visitsarajevo.ba. Ovi podaci jasan su pokazatelj da je Sarajevo već odavno jedan od lidera u regiji kada je riječ o posjetama inozemnih turista.

Značajno je što se turisti u Sarajevo u velikom broju vraćaju, navodeći kako im cjelokupna ponuda i izuzetno prihvatljive cijene pomažu u odluci da u svoj kalendar godišnjih odmora uvrste ponovo glavni grad Bosne i Hercegovine, što nas treba posebno radovati. U medijima možemo pročitati da je Sarajevo “hit destinacija” za evropske turiste, ali podaci govore da, iako evropski turisti dolaze u velikom broju, onih s najviše noćenja ipak je iz muslimanskih zemalja. Naime, u prethodnom mjesecu zabilježeno je najviše posjeta z Saudijske Arabije, UAE. i Turske. Također, značajan je broj posjeta turista iz Kine, Slovenije, Italije, Hrvatske, Njemačke, SAD-a i Kuvajta. Posebno je zanimljivo da u prethodnih osam mjeseci imamo značajan porast posjeta iz Kine, pa je tako od januara do augusta 2019. godine zabilježen broj od 42.084 turista iz ove zemlje.

Sve ovo govori da turizam u Sarajevu, ali i ostatku Bosne i Hercegovine postaje jedan od najznačajnijih resursa koji će iz godine u godinu rasti. Bosna i Hercegovina definitivno je napravila ozbiljne korake kada je riječ o promociji i jačanju turističke ponude, što posjetioci prepoznaju. Ono što je značajno istaći jeste da, osim radne snage, značajnu korist od turističkog rasta ima država. Za prvih osam mjeseci u budžet je uplaćeno je 344.153,77 maraka boravišne takse. Uzmemo li u obzir sve parametre koji idu u prilog zaradi od turističke sezone, veoma lahko možemo ustanoviti da od turizma Sarajevo ima milionsku zaradu.

Sarajevo u budućnosti mora bolje iskoristiti historijsku ponudu koja, primjerice, Istanbulu na godišnjem nivou donosi nekoliko miliona eura. Ono u šta treba više uložiti jeste u promoviranje historije ratnog Sarajeva, što je period koji najviše zanima turiste, posebno one iz Evrope. Primjerice, njemački Dresden u velikoj mjeri svoju turističku ponudu bazira na Drugom svjetskom ratu, a i mnogi drugi gradovi pronicljivo promoviraju ratnu historiju koja je, htjeli priznati ili ne, ipak najzanimljivija turistima. Od Islanda možemo dosta naučiti jer je njihov marketinški koncept uspio pridobiti dva miliona turista tokom 2018. godine.

Uzmemo li u obzir da Island broji nešto više od 330.000 stanovnika, što je manje od Sarajeva, možemo zaključiti da brojke mogu biti daleko bolje i kada je u pitanju Sarajevo. Ponuda nam je zadovoljavajuća, cijene više nego prihvatljive, tako da i do kraja godine možemo očekivati da Sarajevo nastavi s obaranjem rekorda. Pozitivne priče treba promovirati i podržavati njihov daljnji razvoj, uz, naravno, podršku vlasti koje će, ukoliko žele još bolje rezultate, morati smisliti održivu strategiju koja će od Sarajeva u narednim godinama napraviti “evropsko turističko čudo”. /A.L./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!