fbpx

Sarajevo: Na Humu, Tabiji i Vijećnici zastave BiH na pola koplja

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop devet žrtava genocida počinjenog u Srebrenici

Grad Sarajevo je na Humu, Tabiji i Vijećnici zastave BiH spustio na pola koplja povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, objavio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, prenosi Anadolu Agency (AA).
“Grad Sarajevo je na Humu, Tabiji i Vijećnici zastave BiH spustio na pola koplja. To je moralna i ljudska obaveza kojom moramo iskazati poštovanje žrtvama”, naveo je Skaka.

Podsjetio je da su se također tačno u 12:00 sati simbolično oglasile sirene za prestanak opasnosti u trajanju od jedne minute na području svih općina Kantona Sarajevo te u gradovima i općinama u drugim kantonima FBiH.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop devet žrtava genocida počinjenog u Srebrenici.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada su, s današnjih devet, ukopane 6.652 žrtve genocida, a traga se za još više od hiljadu ubijenih stanovnika Podrinja.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.

Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Pred sudovima u regionu i Haagu za zločine počinjene u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, a izrečene su i četiri doživotne kazne zatvora.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!