fbpx

Sarajevo je duhovni i ekonomski centar muslimana Balkana

Halal-ekonomija posljednjih se godina nameće kao faktor umrežavanja Bošnjaka, Albanaca i drugih muslimana na Balkanu. To se najbolje vidi kroz halal-sajmove u Sarajevu, Tirani i Podgorici. U toku priprema za održavanje “Sarajevo halal sajma”, BBI banka, koja je organizator sajma zajedno s Agencijom za certificiranje halal kvalitete i Balkanskim udruženjem muslimana potrošača, realizirala je brojne prezentacije sajma u glavnim gradovima država regije. To je jedinstvena prilika za obnovu ranijih veza i uspostavljanje novih u cilju razvoja ekonomije

www.halal.ba ili na aplikaciji “Halal Bazar”. Gotovo cijela bosanskohercegovačka mesna industrija u sistemu je halal-kvalitete, a 65% mliječne proizvodnje je halal certificirano. Halal je prisutan i u dijelovima Bosne i Hercegovine u kojima su većina Srbi i Hrvati. Tako, naprimjer, Livno ima tri halal-proizvođača (meso, mlijeko, sir), dok Čapljina, Ljubuški, Čitluk, Posušje, Grude, Široki Brijeg i Trebinje imaju po jednog halal‑proizvođača.

Da bi halal-ekonomija, kao novi sistem vrijednosti, postigla veći razvoj, potrebno je da svi elementi koji je čine popunjavaju svoj prostor. Osim spomenute Agencije, koja je prošla dvije međunarodne akreditacije (Malezija i Emirati) i koja je kreirala drugi halal-standard na svijetu, odmah nakon Malezije, te pored BBI banke, islamskog indeksa na Sarajevskoj berzi i “Sarajevo halal sajma”, halal-ekosistem u Bosni i Hercegovini čine Udruženje halal industrije pri Privrednoj komori FBiH, koje okuplja halal-proizvođače, i Balkansko udruženje muslimana potrošača osnovano 2014. godine, te brojni mediji koji se halal-tematikom bave tokom cijele godine, od kojih je potrebno istaknuti portal halalmagazin.com, koji je jedini regionalni medij specijaliziran za ovu tematiku. Upravo ova dva udruženja imaju najveći kapacitet za unapređenje halal-ekonomije kroz komorsko i NVO djelovanje. Snaga halal-potrošača jeste u udruživanju jer su tržišta balkanskih zemlja mala i imaju relativno male proizvodne kapacitete.

Izazovi koji stoje u narednom periodu pred halal-ekonomijom Bosne i Hercegovine jesu izgradnja laboratorija u okviru Agencija za certificiranje halal kvalitete, osnivanje edukativnih programa i postdiplomskih studija iz halal-tematike koji bi objedinili brojne naučne discipline – od poljoprivrede do marketinga i turizma. Da bi se ovo desilo, potrebno je da halal-tematika bude zastupljena u svim nivoima obrazovanja, pogotovo na fakultetima na kojima se izučavaju nauke povezane s halalom. Na potrošačima vjernicima odgovornost je da se izbore da halal‑ishrana bude zastupljena u potpunosti u svim javnim institucijama – od vrtića do vojske i škola.

Za Bosnu i Hercegovinu može se reći da je jedna od najslobodnijih muslimanskih država na svijetu, dok, naprimjer, u susjednom Kosovu hidžab nije dozvoljen u obrazovnim ustanovama. Jedna od najvećih kolektivnih kazni za muslimanske narode, ali i pojedince jeste spoznaja blagodati tek onog trenutka kada ta blagodat bude izgubljena. Prema tome, odgovornost današnjih generacija jeste proširenje puta koji je trasirala Agencija za certificiranje halal kvalitete na druge segmente društva.

 

PROČITAJTE I...

Uspjeh vojne industrije u narednim godinama garantira i razvoj novih proizvoda, među kojima su samohodna haubica, koja je već u fazi testiranja i čiji bi prototip trebao biti završen do kraja ove godine, te razvoj prve bosanskohercegovačke puške koji bi također trebao biti završen u ovoj godini

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI