fbpx

Šampionska priča iz Srebrenice

“Želja Ipon” najuspješniji je sportski kolektiv u Srebrenici, a takmičari ovog kluba dobili su nadimak “nepobjedivi”. O uspješnosti kluba svjedoči i podatak da je Kristina Milošević 2015. godine proglašena za najboljeg trenera općine Srebrenica, a takmičarka iz kluba Merjema Peštalić iste je godine izabrana za najbolju sportistkinju. Naredne, 2016. godine, najbolji sportista općine Srebrenica bio je Ajdin Tabaković, koji je također član Karate-kluba “Želja Ipon”

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

Karate-klub “Želja Ipon” u Srebrenici postoji nešto više od četiri godine, a osvojene medalje već su odavno prestali brojati. Imaju ih možda i hiljadu jer je to klub čiji se takmičari od osnivanja kluba nikada nisu vratili s nekog takmičenja bez osvojene medalje. Trener, učiteljica, drugarica i uzor im je dvadesetpetogodišnja djevojka, 14 godina uzastopno prvakinja Bosne i Hercegovine, evropska i svjetska šampionka Kristina Milošević.

Ljubav prema karateu dovela je Kristinu na ideju da u Srebrenici, “gdje ništa ne uspijeva”, pokrene klub. I uspjela je. “Ipon” je pobjeda (pobjednički poen) u borilačkom sportu i otud i ime kluba “Želja Ipon”. Članovi su uzrasta od šest do 20 godina, ima ih pedesetak.

I s Državnog prvenstva u Jajcu članovi ovog kluba vratili su se zadovoljni, šest takmičara Karate-kluba “Želja Ipon” uspjelo je ući u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a samim tim osigurati plasman na 23. Balkansko prvenstvo, koje je održano u Beogradu. Na ovom prvenstvu također su takmičari Karate-kluba “Želja Ipon” ostvarili zapažen rezultat. Kata-tim (Merjema Peštalić, Andrea Janković i Kristina Stanojević) osvojio je zlatnu medalju i postao prvak Balkana.

ŠAMPIONKE BiH I BALKANA

Šampionke Bosne i Hercegovine i Balkana iz Srebrenice. To su ove djevojčice. “Mi smo na Državnom prvenstvu u Jajcu, na kojem je nastupilo oko 110 klubova i više od 900 takmičara, ostvarili dobre rezultate i plasirali se na Balkansko prvenstvo, koje je održano u Beogradu. U finalnoj borbi u Jajcu međusobno su se borile Kristina i Merjema. To dovoljno govori da su vrijedne i uspješne”, kaže Kristina Milošević.

Kristina Stanojević i Merjema Peštalić sastale su se na Državnom takmičenju u Jajcu u finalnoj borbi. Kristina je pobijedila i osvojila zlatnu medalju, a Merjema srebrenu. Uspješna na takmičenju u Jajcu bila je i Andrea Janković.

“Mi smo bile u finalu i nije nam bilo bitno na kraju ko će pobijediti od nas dvije. Nama je bitno da smo mi zajedno u klubu, da naš klub osvaja medalje i da je naša trenerica ponosna na nas”, kaže Kristina o finalnoj borbi s Merjemom, a Merjema dodaje: “Koja god da je pobijedila, mi smo prijateljice. Mi smo bile pobjednice prije borbe.” Obje su, i Kristina i Merjema, s Andreom Janković, koja je također bila uspješna na takmičenju u Jajcu, članice reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nakon Državnog prvenstva, uslijedilo je 23. Balkansko prvenstvo u karateu za djecu. Karate-klub “Želja Ipon” je nastupio sa šest takmičara, i to Merjema Peštalić, Andrea Janković, Kristina Stanojević, Sara i Sanja Stojanović te Ajdin Tabaković.

Merjema, Kristina i Andrea osvojile su zlatnu medalju u Beogradu i osvojile su prvo mjesto u katama ekipno.

Ponos Srebrenice

“Spremali smo se za Državno prvenstvo, a samim tim i Balkansko. Učestvovao je veliki broj takmičara iz velikog broja država. Moje su djevojke uspjele i postale su prvakinje Balkana. Ogromna je to količina sreće i ponosa. One su zasluženo na vrhu”, kaže trenerica Kristina nakon takmičenja u Beogradu, koja se osvrnula na same početke kada je osnovan Karate-klub “Želja Ipon”.

“Malo je bilo onih što su vjerovali u nas kada smo tek počinjali. Bilo je mišljenje, a možda i još ima takvih ‘da se ne može to uspjeti i da nema od toga ništa’. Možda i iz tog razloga smo se mi trudili da ih razuvjerimo. I uspjeli smo. Ove smo godine bili uspješni, a i prošle, kada smo u Turskoj osvojili dvije medalje na Balkanskom prvenstvu. Svi nekako vole isticati to da je ovo multietnički klub, da zajedno treniraju Merjema i Kristina, Ajdin i Pavle. Mi smo jedna velika porodica, uvijek se lijepo družimo. Prenijela sam im ono što sam ja imala svih ovih godina i ono što je mene dovelo do uspjeha, a to je sportski duh, želju i potrebu za pobjedama i dokazivanjima. Treniraju mnogo, rade mnogo, ali treniraju iz ljubavi. Na svakom takmičenju oni navijaju jedni za druge. Bitno im je da pobjeđuju, osvajaju medalje. Oni se znaju i dogovarati, znaju timski igrati, i ja sam zaista ponosna na njih”, kaže Kristina, koja razgovor zaključuje rečenicom: “Mi smo pozitivna priča iz Srebrenice.”

“Želja Ipon” najuspješniji je sportski kolektiv u Srebrenici, a takmičari ovog kluba dobili su nadimak “nepobjedivi”. O uspješnosti kluba svjedoči i podatak da je Kristina Milošević 2015. godine proglašena za najboljeg trenera općine Srebrenica, a takmičarka iz kluba Merjema Peštalić iste je godine izabrana za najbolju sportistkinju. Naredne, 2016. godine, najbolji sportista općine Srebrenica bio je Ajdin Tabaković, koji je također član Karate-kluba “Želja Ipon”.

Važnije od sjaja medalja koje redovno osvajaju jeste da Merjema, Kristina i Andrea dijele zajedno pobjedničko postolje.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!