fbpx

Sabor marginalaca

Očito je da je po pitanju Bosanaca slično kao i s većinom dosadašnjih alternativnih političkih, kulturnih ili protestnih pokreta u Bosni i Hercegovini, radilo se o bosanstvu, zajedničkom jeziku, plenumima, BHS-u, alternativnim školskim kurikulumima, pokretima ili strankama za ovo ili ono.

No, profesionalni revolucionar i samozvani narodni tribun, drug Belli (s dva l) nije dugo mirovao te je bio vrlo primijećen i na boračkim protestima iz 2018, kada je ponovo pokušao kidnapirati proteste i nametnuti se kao predvodnik bune i revolucije. Arnaut je bio toliko očajan zbog neuspjeha da je čak i tada aktuelnu nabavku 2.500 dugih cijevi od strane MUP-a manjeg bh. entiteta propratio komentarom kako “treba zvati onih 2500 pušaka iz RS da nam pomogne”. Danas, eto, Arnaut predsjedava “Saborom Bosanaca”.

Grdno se piše Bosni, a i Hercegovini, ako će njena budućnost biti kojekakve grupacije kojih ima manje od jedan posto i koje se “intenzivno predstavljaju”, a još grdnije ako će pojedinci poput Arnauta postati “najbitniji faktori”. Očito je da je po pitanju Bosanaca slično kao i s većinom dosadašnjih alternativnih političkih, kulturnih ili protestnih pokreta u Bosni i Hercegovini, radilo se o bosanstvu, zajedničkom jeziku, plenumima, BHS-u, alternativnim školskim kurikulumima, pokretima ili strankama za ovo ili ono.

U pitanju je permanentno nezadovoljstvo ideološke i političke margine s vladajućim statusom quo, tačnije, s nesposobnošću marginalaca da svoje svjetonazore, uvjerenja pa i same sebe nametnu kao društveno relevantne putem važećih, prihvatljivih, legitimnih i legalnih mehanizama poput izbora ili popisa stanovništva, te koji stoga traže alternativne načine prodora u mainstream. I tu počinje i završava sva suština priče o tzv. Bosancima. /M. D./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Almir Arnaut Belli 10.10.2020.

    Podravljam “Stav” koji širi laži o poštenim Bosancima! Znam da ste plaćeni za laži i klevete, a koliko god da vas plaćaju – puno je. Ukazujem na greške u vašem pisanju i laži u medijskom oglašavanju. Kada ih usmjerite prema nekome kao ja, te laži mogu imati teže posljedice od obične klevete: verbalne i fizičke napade, pokušaj ubistva ili nešto teže. Znam da znate da takvim pisanjem zapravo stavljate meni metu na čelo. Znajte i vi da napadima na Almira Arnauta Belog, poštenog Bosanca “sa dva LL”, zloupotrebljavate medij i kaljate nekada časnu novinarsku profesiju. Znam da svjesno sve radite, jer vi i takvi kao vi ste tu profesiju i srozali na nivo na kojem je danas.

    Bitno je napomenuti da je pljuvački tekst napisan i gomila laži i neistina u njemu iznesene, bez da me iko iz “Stava” kontaktirao i pitao za bilo šta! Njihovo operisanje plasiranjem laži, dezinformacija i polu-istina, kojeg bi se i Goebels postidio, postalo je dio naše medijske svakodnevnice. Ja vjerujem u zakon i pravdu i znam da će ih ona stići. Bosanski pokret je narastao dovoljno da se ne bojimo ratnoprofiterskih huškača i nacionalističkih napada na časne građane Bosne i Hercegovine. Lično ću se potruditi da ovakvo medijsko smeće nestane sa naše scene i da na njihovo mjesto dođu slobodni mediji, koji se ne boje pisati istinu o ljudima koji znaju, smiju i umiju i koji svoje riječi sprovode u djela.

    Čast mi je što sam “Stavu” i onima koji im diktiraju stavove dirnuo u najbolniju tačku: NJIHOV PROJEKT IZDAJE I PODJELE BOSNE!

    Odgovori