fbpx

Sabor marginalaca

Očito je da je po pitanju Bosanaca slično kao i s većinom dosadašnjih alternativnih političkih, kulturnih ili protestnih pokreta u Bosni i Hercegovini, radilo se o bosanstvu, zajedničkom jeziku, plenumima, BHS-u, alternativnim školskim kurikulumima, pokretima ili strankama za ovo ili ono.

 

Neobični skup građana, ponešto duhovito nazvan “Sabor Bosanaca”, održan je ovih dana u Bosanskom kulturnom centru “Visoki” u Visokom. Na ovom veselom sijelu, održanom, kako kažu organizatori, nakon dugogodišnjeg insistiranja “mnogih građana Bosne i Hercegovine”, prisustvovali su “građani koji su se proteklih godina intenzivno predstavljali Bosancima”, ma šta to značilo, a koji su donijeli odluku da nastave proaktivnim radom promocije Bosanaca kao “najbitnijeg faktora za budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana”.

Ovi “intenzivni Bosanci” imenovali su pride i Inicijativni odbor i privremeno Predsjedništvo, te zakazali i neke buduće skupove za ovu i sljedeću godinu, a sve u cilju uspostavljanja smjernica “za reafirmaciju Bosanaca i povratka njihovih gradjanskih sloboda i prava u kulturnom, politickom i javnom zivotu Bosne”. Posebno je istaknuta potreba da do “Opšteg Sabora Bosanaca” dođe neposredno prije predviđenog popisa stanovništva 2021. godine.

Iako je popis stanovništva iz 2013. godine trebao jednom za svagda zatvoriti pitanje postojanja tzv. Bosanaca kao relevantnog faktora u Bosni i Hercegovini, to se izgleda ipak nije desilo. Razlog za čudnovati vampirizam ideje bosanstva kao četvrte etnije leži možda ponajprije u tome što je, pored određenog broja osoba iz tzv. miješanih brakova, zagovaraju uglavnom osobe koje “bosanstvo” tumače više kao politički izraz i ideološki stav, a ne istinsko nacionalno uvjerenje i opredjeljenje.

Privremeni predsjednik izabran na ovom “Bosanskom saboru” jeste Almir Arnaut Belli (s dva l), osoba koja je izronila iz anonimnosti tuzlanskih ulica prilikom pokušaja državnog udara iz 2014. godine. Ambiciozni Arnaut, koji jedno vrijeme nije silazio s televizijskih ekrana kao neoficijelni glasnogovornik tuzlanskih piromana, pokušao se i preko tada formiranih “plenuma” nametnuti i kao neka vrsta tuzlanskog vladara, što mu ipak nije pošlo za rukom jer su njegove ambicije došle u sraz s ambicijama uglađene i daleko prefriganije tuzlanske “fine gradske raje”, kojoj nije padalo napamet da prepusti poziciju lidera nesuđene “revolucije” likovima poput Arnauta.

No, profesionalni revolucionar i samozvani narodni tribun, drug Belli (s dva l) nije dugo mirovao te je bio vrlo primijećen i na boračkim protestima iz 2018, kada je ponovo pokušao kidnapirati proteste i nametnuti se kao predvodnik bune i revolucije. Arnaut je bio toliko očajan zbog neuspjeha da je čak i tada aktuelnu nabavku 2.500 dugih cijevi od strane MUP-a manjeg bh. entiteta propratio komentarom kako “treba zvati onih 2500 pušaka iz RS da nam pomogne”. Danas, eto, Arnaut predsjedava “Saborom Bosanaca”.

Grdno se piše Bosni, a i Hercegovini, ako će njena budućnost biti kojekakve grupacije kojih ima manje od jedan posto i koje se “intenzivno predstavljaju”, a još grdnije ako će pojedinci poput Arnauta postati “najbitniji faktori”. Očito je da je po pitanju Bosanaca slično kao i s većinom dosadašnjih alternativnih političkih, kulturnih ili protestnih pokreta u Bosni i Hercegovini, radilo se o bosanstvu, zajedničkom jeziku, plenumima, BHS-u, alternativnim školskim kurikulumima, pokretima ili strankama za ovo ili ono.

U pitanju je permanentno nezadovoljstvo ideološke i političke margine s vladajućim statusom quo, tačnije, s nesposobnošću marginalaca da svoje svjetonazore, uvjerenja pa i same sebe nametnu kao društveno relevantne putem važećih, prihvatljivih, legitimnih i legalnih mehanizama poput izbora ili popisa stanovništva, te koji stoga traže alternativne načine prodora u mainstream. I tu počinje i završava sva suština priče o tzv. Bosancima. /M. D./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Almir Arnaut Belli 10.10.2020.

    Podravljam “Stav” koji širi laži o poštenim Bosancima! Znam da ste plaćeni za laži i klevete, a koliko god da vas plaćaju – puno je. Ukazujem na greške u vašem pisanju i laži u medijskom oglašavanju. Kada ih usmjerite prema nekome kao ja, te laži mogu imati teže posljedice od obične klevete: verbalne i fizičke napade, pokušaj ubistva ili nešto teže. Znam da znate da takvim pisanjem zapravo stavljate meni metu na čelo. Znajte i vi da napadima na Almira Arnauta Belog, poštenog Bosanca “sa dva LL”, zloupotrebljavate medij i kaljate nekada časnu novinarsku profesiju. Znam da svjesno sve radite, jer vi i takvi kao vi ste tu profesiju i srozali na nivo na kojem je danas.

    Bitno je napomenuti da je pljuvački tekst napisan i gomila laži i neistina u njemu iznesene, bez da me iko iz “Stava” kontaktirao i pitao za bilo šta! Njihovo operisanje plasiranjem laži, dezinformacija i polu-istina, kojeg bi se i Goebels postidio, postalo je dio naše medijske svakodnevnice. Ja vjerujem u zakon i pravdu i znam da će ih ona stići. Bosanski pokret je narastao dovoljno da se ne bojimo ratnoprofiterskih huškača i nacionalističkih napada na časne građane Bosne i Hercegovine. Lično ću se potruditi da ovakvo medijsko smeće nestane sa naše scene i da na njihovo mjesto dođu slobodni mediji, koji se ne boje pisati istinu o ljudima koji znaju, smiju i umiju i koji svoje riječi sprovode u djela.

    Čast mi je što sam “Stavu” i onima koji im diktiraju stavove dirnuo u najbolniju tačku: NJIHOV PROJEKT IZDAJE I PODJELE BOSNE!

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!